ei80pxIn Groot Britannië worden kinderen gevaccineerd tegen griep. Ze krijgen geen griepprik, maar een neusspray, die onderdeel is van het vaccinatieprogramma. Ouders van kinderen met een allergie voor kippenei krijgen vaak te horen dat hun kind deze vaccinatie niet mag. Hun kind zou allergisch kunnen reageren.

Geen allergische reactie
Het griepvaccin wordt namelijk gekweekt op celmateriaal van kippenei. Maar breed onderzoek in Engeland heeft nu duidelijk gemaakt dat dat geen probleem is voor kinderen met een allergie voor kippenei-eiwit. In totaal deden 779 kinderen met kippenei-allergie mee aan het onderzoek. Sommigen van hen hadden een ernstige allergie en reageerden al eerder anafylactisch op ei. Tijdens het onderzoek kreeg niemand van de kinderen een ernstige allergische reactie na de vaccinatiespray. Slechts 1,2 procent van alle ei-allergische kinderen vertoonde een lichte, lokale allergische reactie zoals jeuk, loopneus of roodheid.
De vaccinatie blijkt daarmee ook geschikt voor kinderen met een kippenei-allergie.
Meer>

Ook in VS
Ook in de Verenigde Staten worden kinderen veelal gevaccineerd tegen griep, maar dan, net als de Nederlandse griepprik, met een injectie. Onderzoeken daarnaar wezen al eerder (2013) uit dat de griepprik ook veilig is voor mensen die allergisch zijn voor kippenei, zelfs als ze daarop voorheen anafylactisch reageerden.
Meer>