Mosterd heeft als belangrijkste ingrediënt mosterdzaden. Er zijn verschillende typen mosterdzaden: witte/ gele, bruine en zwarte mosterd. Mosterdzaad wordt veel gebruikt in smaakmakers en sauzen en kan als verborgen ingrediënt ernstige allergische reacties veroorzaken. Zeker in fastfoodrestaurants is het erg oppassen geblazen, omdat mosterd onbedoeld in een gerecht kan zitten. In Nederland is mosterdallergie redelijk zeldzaam, maar in Frankrijk komt het vaak voor.
De symptomen bij mosterdallergie zijn vergelijkbaar met andere voedselallergieën: luchtwegklachten, maagdarmklachten, huidklachten, angioedeem en anafylaxie.
Luchtwegklachten |
|
Maagdarmklachten |
|
Huidklachten |
|
Angioedeem |
Angioedeem kan zich over het hele lichaam optreden, waarbij vooral plaatselijke vochtophopingen in het gezicht te zien zijn: vooral onder de ogen, op de lippen en in wangen (wangzakken). In het keelgebied kan levensbedreigend glottisoedeem ontstaan. Hierdoor wordt de ademhaling ernstig belemmerd. |
Angioedeem |
|
Anafylaxie |
|
Kruisreacties |
Mosterdallergie kan samen voorkomen met allergie voor andere producten uit de mosterdfamilie, zoals: bloemkool, boerenkool, broccoli, knolraap, kool, koolraap, mierikswortel, mosterd, raap, radijs, spruitjes, tuinkers en waterkers. |
Uw arts zal eerst navraag doen naar uw persoonlijke verhaal, de anamnese. Dit geeft de eerste aanwijzingen voor een mogelijke allergie. Ook zal hij vragen naar lichamelijke klachten en zonodig een lichamelijk onderzoek uitvoeren.
Vervolgens kan uw arts besluiten om een bloedtest (CAP-test, of de oudere benaming RAST-test) en eventueel een huidpriktest te laten uitvoeren. Een voedselprovocatietest is tot slot de gouden standaard voor het aantonen van een voedselallergie. Soms moet deze provocatietest moet met enige regelmaat herhaald worden om na te gaan of u nog steeds reageert op het allergeen. Dat is vooral belangrijk bij kinderen, die over hun allergie heen kunnen groeien.
Ook kan een voedselprovocatietest aangeven hoeveel van het allergeen nodig is voordat een reactie optreedt.
Naam: Mosterd
Officiële naam: Brassica nigra, Brassica juncea, Brassica hirta, Sinapis alba
Voedingsmiddelen die mosterd kunnen bevatten:
Non-food
Mosterd kan in farmaceutische producten voorkomen.
Het etiket
De aanduiding mosterd(zaad) wijst op de aanwezigheid van mosterd.
Bron: AllergenenConsultancy