Mosterd

Mosterd heeft als belangrijkste ingrediënt mosterdzaden. Er zijn verschillende typen mosterdzaden: witte/ gele, bruine en zwarte mosterd. Mosterdzaad wordt veel gebruikt in smaakmakers en sauzen en kan als verborgen ingrediënt ernstige allergische reacties veroorzaken. Zeker in fastfoodrestaurants is het erg oppassen geblazen, omdat mosterd onbedoeld in een gerecht kan zitten. In Nederland is mosterdallergie redelijk zeldzaam, maar in Frankrijk komt het vaak voor.

Symptomen mosterdallergie

De symptomen bij mosterdallergie zijn vergelijkbaar met andere voedselallergieën: luchtwegklachten, maagdarmklachten, huidklachten, angioedeem en anafylaxie.

Veel voorkomende klachten mosterdallergie

Luchtwegklachten
  • ontstoken neusslijmvlies
  • hoesten of kriebelhoest
  • niezen
  • hoorbare of piepende ademhaling
  • benauwdheid
  • slijmvorming
  • astma
Maagdarmklachten
  • buikpijn
  • misselijkheid
  • overgeven
  • koliek of darmkrampen
  • ontstekingen in slokdarm, maagslijmvlies
  • diarree
  • constipatie
  • soms slijm of bloed bij ontlasting
Huidklachten
  • netelroos (urticaria) acuut als chronisch
  • galbulten; dit is de meest acute reactie met heftige jeuk
  • atopisch eczeem
  • vochtophoping onder de huid; wanneer u lijnen trekt op de huid, blijven die zichtbaar
Angioedeem

Angioedeem kan zich over het hele lichaam optreden, waarbij vooral plaatselijke vochtophopingen in het gezicht te zien zijn: vooral onder de ogen, op de lippen en in wangen (wangzakken). In het keelgebied kan levensbedreigend glottisoedeem ontstaan. Hierdoor wordt de ademhaling ernstig belemmerd.

Angioedeem
  • Angioedeem kan zich over het hele lichaam optreden, waarbij vooral plaatselijke vochtophopingen in het gezicht te zien zijn: vooral onder de ogen, op de lippen en in wangen (wangzakken). In het keelgebied kan levensbedreigend glottisoedeem ontstaan. Hierdoor wordt de ademhaling ernstig belemmerd.
Anafylaxie
  • eerst tintelingen in mond, keel, wangen of tong
  • lokale netelroos (urticaria)
  • daarna reacties in veel organen
  • vaak met overheersende ernstige astma
  • tot slot bloeddrukdaling
  • shock

Meer over anafylaxie

Kruisreacties

Mosterdallergie kan samen voorkomen met allergie voor andere producten uit de mosterdfamilie, zoals: bloemkool, boerenkool, broccoli, knolraap, kool, koolraap, mierikswortel, mosterd, raap, radijs, spruitjes, tuinkers en waterkers.

Diagnose van mosterdallergie

Uw arts zal eerst navraag doen naar uw persoonlijke verhaal, de anamnese. Dit geeft de eerste aanwijzingen voor een mogelijke allergie. Ook zal hij vragen naar lichamelijke klachten en zonodig een lichamelijk onderzoek uitvoeren.
Vervolgens kan uw arts besluiten om een bloedtest (CAP-test, of de oudere benaming RAST-test) en eventueel een huidpriktest te laten uitvoeren. Een voedselprovocatietest is tot slot de gouden standaard voor het aantonen van een voedselallergie. Soms moet deze provocatietest moet met enige regelmaat herhaald worden om na te gaan of u nog steeds reageert op het allergeen. Dat is vooral belangrijk bij kinderen, die over hun allergie heen kunnen groeien.
Ook kan een voedselprovocatietest aangeven hoeveel van het allergeen nodig is voordat een reactie optreedt.

Allergenen in mosterd

  • B. nigra 2S albumin
  • Bra j 1
  • Sin a 1

Mosterdallergie in het kort

  • Mosterd kan een levensbedreigende (anafylactische) reactie veroorzaken
  • Iedere hoeveelheid mosterd kan klachten veroorzaken, dus ook een klein beetje
  • Lees nauwkeurig alle etiketten van de ingrediënten voordat u een gerecht bereidt
  • Kookt u voor iemand met voedselallergie? Overleg bij twijfel altijd eerst!
  • Controleer of alle werkmateriaal goed is gereinigd
  • Zorg dat bij de bereiding en het serveren geen kruisbesmetting optreedt! Als een gerecht in contact komt met mosterd, kunt u het niet meer aan de allergische gast geven
  • Lees de praktische tips bij anafylaxie
  • Ernstige reacties moeten met adrenaline worden behandeld. Dit gebeurt met een adrenalinepen (EpiPen, JEXT of Anapen). Deze eerste keus behandeling kan levensreddend zijn

Voeding en mosterd

Voedingsmiddelen met mosterd

Naam: Mosterd
Officiële naam: Brassica nigra, Brassica juncea, Brassica hirta, Sinapis alba

Voedingsmiddelen die mosterd kunnen bevatten:

  • Azijn
  • Chutney
  • Fritessaus
  • Groenten op zuur
  • Kaas
  • Ketchup/currysaus
  • Marinade
  • Mayonaise
  • Piccalilly
  • Saus
  • Slasaus/vinagraitte
  • Specerijenmix/seasonings
  • Tadka
  • Worst/gekruid vlees


Non-food
Mosterd kan in farmaceutische producten voorkomen.

Het etiket
De aanduiding mosterd(zaad) wijst op de aanwezigheid van mosterd.

 Bron:  AllergenenConsultancy