Jongeren en jongvolwassenen

Voedselallergie komt voor bij mensen van alle leeftijden. Maar hoe ga je er als jongere mee om? Praten over je voedselallergie is in ieder geval belangrijk, maar dat is niet altijd makkelijk! Wie wil er nu anders zijn dan anderen? Lees hier onze praktische tips voor je leven met voedselallergie.

Op school of studeren

Iedereen in jouw klas of studieomgeving behoort te weten dat jij een voedselallergie hebt. Want het kan best eens  gebeuren dat je een ernstige reactie op school krijgt. En dan is het maar wat fijn als anderen weten wat ze kunnen doen. Bovendien voorkom je dat je groepsgenoten heel erg schrikken als je het ze van tevoren uitlegt.

Vertel erover
Vertel je omgeving over je voedselallergie. Je zult zien dat je er respect door krijgt! Als je een presentatie moet houden, heb jij een prima onderwerp om aan te snijden. Hieronder vind je links naar achtergrondinformatie en voorbeelden van hoe je de boodschap kunt overbrengen.

Medisch ID dragen
Er zijn verschillende sieraden en armbandjes verkrijgbaar als medisch identiteitsbewijs (ID). Zo weten omstanders van jouw voedselallergie en kan zo nodig medische hulp gegeven worden. Kijk bijvoorbeeld op de website van The IDBand Company of die van het www.alarmpenning.nl.

Meer over voedselallergie

Op kamers

Op jezelf gaan wonen is een leuke en spannende periode. Lekker zelf bepalen wat en wanneer je eet. Maar je neemt ook je voedselallergie mee. Hoe ga je hiermee om? We geven je graag tips.

In een studentenhuis
Samen eten hoort erbij in een studentenhuis. Het fijnste is als je medebewoners rekening houden met jouw voedselallergie. Om iedereen goed in te lichten, kun je het beste een huisbijeenkomst organiseren. Daarin bespreken jullie de volgende onderwerpen:

  • Vraag aan je huisgenoten of zij ook bepaalde eetwensen hebben, bijvoorbeeld vegetarisch. Zo sta je er niet alleen voor.
  • Leg uit dat je een voedselallergie hebt, welke gevolgen dat voor je eetpatroon heeft, boodschappen doen, welke medicijnen je gebruikt, het eventueel gebruik van de adrenalinepen en hoe je kruisbesmetting voorkomt in de keuken.
  • Spreek een kookrooster af.
  • Geef je telefoonnummer aan alle medebewoners. Als zij boodschappen doen, kunnen ze met jou contact opnemen bij twijfel over de ingrediënten van een product.
  • Zorg ervoor dat veelgebruikte alternatieven in de keuken aanwezig zijn, zoals plantaardige margarine of glutenvrij meel.
  • Check voor het aan tafel gaan nogmaals bij de kok(s) van dienst wat er in het eten zit.
  • Zorg voor gescheiden opscheplepels aan tafel.
  • Probeer je niet af te zonderen. Als een gezamenlijke maaltijd niet mogelijk is, kun je je zelfbereide maaltijd met de groep eten.

Meer tips voor veilig koken vind je in de rubrieken Boodschappen doen en Koken met voedselallergie.

Voorbehoedsmiddelen

Van zowel de pil als het condoom is bekend dat deze soms allergische reacties kunnen geven. Er zijn echter niet-allergische varianten beschikbaar.

Condoom
Condooms zijn meestal gemaakt van latex, een soort rubber. Rubber kan allergische reacties geven. Ook het glijmiddel kan allergische reacties veroorzaken. Ben je allergisch voor vruchten of pollen? Dan kan je door een kruisreactie ook op latex reageren. Als je weet of vermoedt dat je reageert op latex, dan kun je een condoom gebruiken van polyurethaan (PUR). Op de website van Condomerie staat een handig schema van klachten door condoomgebruik.

De pil
Sommige pillen kunnen lactose of kippeneiwit bevatten. Kijk daarom bij pilgebruik uit als je lactose-intolerantie of kippeneiwitallergie hebt. Bij de apotheek of je huisarts kun je er natuurlijk ook naar vragen, voordat je aan de pil begint. Heel soms treedt een allergie op voor een van de hulpstoffen die in een pil zitten. Denk je hiervan last te hebben? Bespreek het met je huisarts.

Over de pil bestaan nogal wat spookverhalen. Geloof dus niet alles wat je op internet vindt. En let op of de informatie van een betrouwbare bron komt. De pil kan bijwerkingen geven, zoals puistjes, meer of minder bloeden. Dat zijn géén allergieën. Heb je last van bijwerkingen? Bespreek deze dan met je huisarts. Die kan je een andere pilsoort voorschrijven.

Uitgaan en daten

Op een eerste date wil je natuurlijk op en top voor de dag komen. Zit je haar wel goed? Heeft de ander het prettig? Als je voedselallergie hebt, komt daar nog een andere zorg bij. Kun je veilig je maaltijd eten? En als het tot zoenen komt?

Wees gerust: met een goede strategie kun je je date met vertrouwen tegemoet zien! (Zie ook 'Special Diet Romance'.)

Uit eten
Heb je een afspraak in een restaurant? Ga eerst na of het restaurant rekening kan houden met jouw voedselallergie. Hoe beter je het voorbereidt, des te minder druk staat er op de afspraak zelf. Tref je voorbereidingen. En pas op met drinken uit hetzelfde glas of flesje.

Bij ander thuis eten
Word je bij iemand thuis uitgenodigd en heb je ernstige voedselallergie? Dan kun je beter voorstellen dat jullie samen boodschappen doen en ook samen het eten bereiden. Of plan eerst een afspraak bij  alleen een kop koffie. Je kunt ook voorstellen samen naar een film of theater te gaan.
Wanneer je als een van een grote groep ergens bent uitgenodigd, spreek dan zelf met de gastheer of gastvrouw. Je kunt ook aanbieden een gerecht mee te nemen. De gastheer of gastvrouw zal je aanbod waarderen. En jij hebt in elk geval één gerecht dat je veilig kunt eten.

Vertel erover
Goede communicatie met je vrienden of je date is de sleutel tot jouw eigen veiligheid. Je bent niet je voedselallergie, maar het is wel belangrijk erover te praten. Vertel de perso(o)n(en) met wie je op stap bent over je allergie(ën), de adrenalinepen en wat hij of zij moet doen wanneer je allergisch reageert. Doe dit kort, duidelijk en met overtuiging. Let ook op je toon. Je hoeft anderen geen angst aan te praten. Maak duidelijk dat je allergie serieus is, maar met de nodige leefregels wel hanteerbaar.

Afscheidskus
Het allergiegevaar is nog niet geweken na het etentje. Een romantische afscheidskus betekent toch echt een risico. Uit onderzoek (Mount Sinai School of Medicine) is gebleken dat bijvoorbeeld pinda-eiwit nog uren later in het speeksel aanwezig kan zijn. Genoeg in elk geval om een allergische reactie te veroorzaken.

Wees daarom het gevaar voor en vertel je date erover met wat humor. Het beste is als je date afziet van eten van voedsel waarop jij allergisch reageert. En anders houd je het toch bij een kus op de wang.

Maak plezier
Laat je allergie niet je hele uitje beheersen. Maak plezier! Een voedselallergie vormt een extra uitdaging, maar daten is sowieso al een uitdaging. Met goede voorbereiding kun je je helemaal richten op de andere spannende aspecten van daten zoals je uiterlijk en of het tot een afscheidskus komt.

Zie ook: Dating en zoenen, Engelstalig filmpje

Op buitenlandse stage of wereldreis

Een stage in het buitenland is een fantastische mogelijkheid om werkervaring in een ander land op te doen. Je leert ook veel over leefgewoonten in dat land. Wel moet je je goed voorbereiden.

  • Wat wordt er in dat land gegeten? Google recepten en gerechten, vraag studenten die er al stage hebben gelopen, lees reisgidsen. Zorg dat je in de taal van het land kunt uitleggen waarvoor je allergisch bent. Ken de namen van de voedingsmiddelen: voor een vertaling, zie bijvoorbeeld The Food Dictionary.
  • Is er goede allergie-informatie aanwezig? Binnen de Europese Unie (EU) gelden dezelfde regels als die je in Nederland gewend bent. Buiten de EU wordt het lastiger. Gebruik nooit zomaar iets waar geen ingrediënten op staan. Regel bij voorkeur onderdak waar je zelf kunt koken. In andere gevallen, zorg voor een vertrouwd iemand die de taal spreekt en je wegwijs maakt in de lokale eetcultuur.
  • EuroPrevall geeft ook heel veel plaatselijke informatie per Europees land.
  • Is er een goed ziekenhuis in de buurt? Mocht het eens serieus misgaan, dan moet je heel goed weten waar het dichtstbijzijnde betrouwbare ziekenhuis is!
  • Zorg dat je altijd je adrenalinepen en antihistaminepillen bij je hebt.
  • Informeer naar vervoer: mocht je midden in de nacht een aanval krijgen, wie kan je dan naar het juiste ziekenhuis brengen?
  • Wil je meer weten over reizen en buitenlandse stage? Kijk dan bij onze rubriek Op reis of bij Anaphylaxis Canada (Engelstalig).

Ontwikkelingslanden zijn leuk, maar hebben een risico. Vaak ben je beter af in een stad dan op het (afgelegen) platteland. Hoe dan ook: geniet van de unieke ervaring! Je zou niet de eerste student met voedselallergie zijn die  de tijd van z'n leven heeft.