Ik woon in het zuiden van het land met mijn man en mijn zoon Evert, die al sinds zijn geboorte (1997) ernstig allergisch is. Sinds 2002 verzorg ik de kookrubriek in het kwartaalblad van de Stichting Voedselallergie: Allergie en Voeding. Daarnaast schrijf ik hier wekelijks een recept, altijd vrij van koemelk en alle vormen van zuivel, kippenei, pinda, noten, pitten en zaden en schaal- en schelpdieren. Ook recepten zonder soja, tomaat, vlees, tarwe en cacao krijgen aandacht. 

Lees meer over Yvonne van der Brugge

Kinderdroom

“Wat wil jij later worden?” Deze vraag wordt vaak al vroeg in de kindertijd gesteld door goedbedoelende ooms en tantes. Zo rond mijn 8e had ik het antwoord steevast paraat: ik word kok of schrijfster! Dat leek me allebei geweldig. Maar kleine meisjes worden groot en krijgen nieuwe dromen. Uiteindelijk ben ik psychologie gaan studeren, waarbij het schrijven van stukken en essays een verplicht nummer was, evenals het bereiden van de dagelijkse maaltijd in de studentenkeuken. Ik werd wetenschappelijk onderzoeker en stopte daarmee toen mijn zoon werd geboren. Toen tuimelde ik pardoes de Wondere Wereld der Allergieën in, totaal onvoorbereid, soms machteloos, vaak verdrietig en zoekend naar hulp. Wat kun je nog (voor lekkers) eten wanneer melk, ei, noten, cacao en alles wat uit een pakje komt verboden zijn? Door mijn liefde voor koken en voor mijn kind, wilde ik maar al te graag lekkere, gezonde dingen op tafel zetten. Het werd naast het huishouden een hele dagtaak, maar in de loop der tijd keerde het vertrouwen terug: met veel uitproberen en testen bleek er uiteindelijk nog een heleboel mogelijk!

Het ontdekken van Stichting Voedselallergie heeft me daarbij veel rust gebracht: wij waren niet de enigen in deze beproeving! Al vrij snel stond voor mij vast dat ik graag mee wilde werken als vrijwilliger en ging ik aan de slag als redactielid van het kwartaalblad. In 2002 heb ik de kookrubriek nieuw leven ingeblazen, met de recepten die ik inmiddels voor mijn zoon ontwikkeld had en die ik graag met anderen wilde delen. In dit digitale tijdperk is de stap naar de website een logische. Ik hoop dat ik wat steun en inspiratie kan bieden aan diegenen voor wie koken en eten niet zo vanzelfsprekend is, zodat niet iedereen het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Het blijft leuk om nieuwe dingen uit te zoeken en variaties voor recepten te bedenken. Een poosje geleden trof het me ineens als een verrassing: ik leef mijn kinderdroom! Ik kook en ik schrijf daarover. En daarmee is de cirkel rond. Hoe een ernstige allergie ook mooie dingen voort kan brengen…

Koken met voedselallergie? Er is meer mogelijk dan je denkt!

Koken met voedselallergie? Er is meer mogelijk dan je denkt!

Als moeder van een allergische zoon, fervent kookliefhebber en culinair redacteur bij Allergie en Voeding, heb ik in de loop der jaren veel ervaring in de dieetkeuken opgedaan. De recepten die ik op deze pagina deel zijn allemaal en zonder uitzondering VRIJ van KOEMELK, KIPPENEI, PINDA, NOTEN, PITTEN en ZADEN en SCHAAL- en SCHELPDIEREN. Daarnaast zijn veel recepten vrij van SOJA (zie de aparte verzamelcategorie 'Sojavrije lekkernijen' voor desserts, gebak en brood). Waar mogelijk geef ik alternatieven voor andere allergenen. En ze zijn - tenzij anders vermeld -  voor 4 personen.

Over het gebruik van producten:
Blijf opletten! Na een poosje weet je zo’n beetje alle producten die in je dieet passen blindelings te vinden, maar het blijft altijd noodzakelijk om waakzaam te zijn, aangezien fabrikanten hun receptuur van tijd tot tijd veranderen. Lees dus regelmatig de ingrediëntendeclaraties op de verpakkingen na. Bij de producten die ik zelf (en dus ook in mijn recepten hier) gebruik, laat ik al jaren, in overleg met de allergoloog, de opmerking ‘kan sporen bevatten van…’ links liggen. Mag of wil jij dit niet, kijk dan zelf goed de verpakking van alle producten na op dergelijke kreten, of bestel een merkartikelenlijst bij het Voedingscentrum. Bedenk wel dat ook de informatie op deze jaarlijks uitgegeven lijst tussentijds verouderd kan raken. Blijf dus zelf controleren!

TIP: In de webwinkel van oa AH en Jumbo vind je per product de ingrediënten en allergenen. Kijk ook eens op onze Pinterest-pagina voor handige en lekkere producten. Benieuwd welke margarine, chocolade, kaas en (slag)room in jouw dieet passen? Je leest het hier onder!

Waardeer dit blogbericht:
1
Lees Meer
22266 Hits
0 reacties

Koolsalade met spekjes

Koolsalade met spekjes

100 gram magere gerookte spekreepjes
400-500 gram spitskool
1/3 theelepel zout
2,5 eetlepel neutrale azijn
1 theelepel karwijzaadjes 






Dit Duitse recept leerde ik van mijn moeder, zij leerde het weer van de hare (al gebruikte oma witte kool, dat kan dus ook!) Het is een heerlijke salade voor zomer en winter. De karwij- (= kümmel)zaadjes maken de kool - behalve smaakvoller - licht verteerbaar. Ook het kneuzen van de kool draagt hiertoe bij. Door het breken van de celwanden komen de voedingsstoffen makkelijker vrij, waardoor je buik minder werk heeft. Lekker even knijpen dus, met de blote handen!

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
15 Hits
0 reacties

Choco-sinaasappelkoekjes

Choco-sinaasappelkoekjes

Voor een flinke bakplaat:
150 gram tarwe- of speltbloem
100 gram koude geharde margarine*
45 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
1 afgestreken eetlepel cacao**
1 sinaasappel (voor de schil)




Ouderwets koekjes bakken voor Valentijn. Best weer eens leuk. Vooral als ze bijna te schattig worden om op te eten! Uiteraard kun je elke gewenste koeksteker gebruiken. Twee maten hartjes bijvoorbeeld, geeft ook een leuk effect. Wil je toch voor deze beertjes gaan: je koopt het vormpje onder andere bij Koek-it, voor €2,15. Het is even zoeken naar iets om het deeg uit het vormpje te drukken. Met een stylus- of andere dunne pen lukt het echter prima.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
219 Hits
0 reacties

Romige knolselderijsoep

Romige knolselderijsoep

400 gram knolselderij (zonder schil)
1 sjalot
1 eetlepel olie of margarine
minimaal 600 ml groentebouillon
100 ml droge witte wijn
75 ml soja- of rijstcuisine (Alpro)
zout
versgemalen peper, evt wat verse tijm
2 plakjes ontbijtspek 


Selderij heeft een typische smaak die niet iedereen kan waarderen. Daarnaast is het een allergeen product. Dat lijken een hoop 'tegens', maar toch wil ik deze week deze verwarmende soep graag hier delen, voor degenen die er wél tegen kunnen. Hij is echt de moeite waard. Wie geen selderij verdraagt: niet getreurd! Volgende week een bakrecept voor Valentijn.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
211 Hits
0 reacties

Miniwraps met kersen en room

Miniwraps met kersen en room
Voor 12 stuks:

12 mini wraps of mini tortilla's
1 pot pitloze kersen op siroop (700 gr)
2 eetlepels suiker
1 zakje Taartina (Dr. Oetker)
evt. 1 theelepel koekkruiden
half pakje opklopbare soja- of rijstroom
1 zakje slagroomversteviger



Bij wraps denk je meestal aan een hartige vulling. Maar weet je dat ze ook heel goed met een zoete vulling samengaan? Dit simpele en verrassend lekkere (!) nagerecht maak je met miniwraps. Deze koop je van diverse merken gewoon in de supermarkt, meestal per 12 verpakt. Verdraag je geen tarwe of gluten, dan kun je gelukkig ook op internet terecht voor een variant op basis van mais

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
212 Hits
0 reacties

Warme perendrank

Warme perendrank

Voor 2 - 3 personen (0,5 liter): 
2 handperen (ca 250 gram vruchtvlees, 
zonder schil en klokhuis)
1 eetlepel water
200 ml soja- of rijstmelk
100 ml soja- of rijstcuisine
kwart theelepel kaneel of koekkruiden



Een heerlijk drankje voor deze natte koude dagen: warme romige perendrank met kaneel. Zeker ook wanneer je geen cacao verdraagt en warme chocomel dus taboe is. Peer en kaneel zijn een klassieke combinatie, maar natuurlijk laat de drank zich ook prima zonder kaneel (voor wie deze specerij niet mag), of zelfs zonder peer, maar dan met appel, bereiden. Voor elk wat wils, dus. En slagroom is hoe dan ook overbodig!

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
467 Hits
0 reacties

Gevulde bolcourgettes

Gevulde bolcourgettes

4 bolcourgettes
200 gram rijst
2 eetlepels olie
100 gram gesnipperde ui
300 gram rundergehakt
8 gedroogde tomaatjes* op olie
zout en peper 




Sinds een tijdje zie ik weer bolcourgettes liggen bij Appie. Het zijn flinke exemplaren, van zo'n 10 cm hoog. Ze zijn vooral leuk om te vullen, qua smaak zijn ze immers niet anders dan de langwerpige variant. Die kun je natuurlijk ook gewoon voor dit recept gebruiken: vul in dat geval per persoon een in de lengte doorgesneden - niet te grote - courgette. Je hebt dan twee helften, geen dekseltje. *Verdaag je geen tomaat, dan kun je de zongedroogde tomaten weglaten, of vervangen door een eetlepel kappertjes.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
270 Hits
0 reacties

Falafelburgers

Falafelburgers

Voor 3-4 personen:
1 groot blik kikkererwten (800 gram)
1 kleine ui
zakje verse platte peterselie
geraspte schil en sap van 1 citroen
2 theelepels gemalen koriander
2 theelepels gemalen komijn
6 eetlepels bloem
wat extra bloem om te bestuiven
4 eetlepels olie
6 - 8 (volkoren) broodjes 
tomatensalsa (of taco- of wrapsaus)

Na alle decemberfeesten kan het handig zijn om weer even wat meer te letten op wat je tot je neemt. Peulvruchten bevatten veel gezonde stoffen, en zijn - heel fijn - ook te verwerken tot een lekkere burger. Guilt-free snacken als avondmaal dus, met deze kikkererwtenfalafel op een broodje. De werkwijze vind je hier. Voor een nog gezondere burger maak je ook de salsa zelf en beleg je je broodje met sla.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
201 Hits
0 reacties

Ananasbeignets

Ananasbeignets

Voor ca 24 stuks:
2,5 blik (groot) ananasringen
1 liter zonnebloemolie
250 gram zelfrijzend bakmeel
mespuntje zout
1 fles Westmalle Tripel bier (33cl)
poedersuiker




Bijna tijd om het nieuwe jaar in te luiden. Wat gaat het hard! En met het verstrijken van de tijd komen we langzaam maar zeker ook steeds dichter bij een oplossing voor het allergieprobleem. Over de hele wereld wordt er hard aan gewerkt. Maar tot het zover is, gaan we gewoon door met waar we als Stichting al zo lang voor staan: het leven met een voedselallergie zo aangenaam mogelijk maken. Ik wens iedereen een mooi 2018! En natuurlijk is hier nog een recept voor oudjaar...

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
258 Hits
0 reacties

Avocadomousse met dille en zalm

Avocadomousse met dille en zalm

Voor 8 personen:
2 eetrijpe avocado’s
1 eetlepel citroensap
2 eetlepels eivrije mayo* 
2 eetlepels vers gehakte dille
peper
8 kleine reepjes gerookte zalm**




Een klassieke, verrassend lekkere combinatie. Zeer feestelijk in kleine glaasjes, als amuse voor 8. *Eivrije mayo is steeds meer en makkelijker verkrijgbaar. Op ons Pinterestbord 'Snacks en sauzen' vind je volop voorbeelden, mét links naar de ingrediënten. Zelf vind ik deze van Remia het lekkerst. **Mag je geen gerookte zalm? Neem dan flintertjes gerookte kipfilet.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
372 Hits
0 reacties

Suikerbrood (met of zonder cranberry's)

Suikerbrood (met of zonder cranberry's)

150 gram diepvriescranberry’s
250 gram bloem
1 zakje gist
halve theelepel zout
rasp van 1 sinaasappel 
0,5 dl sap van sinaasappel
1 dl rijst- of sojamelk
15 gram vloeibare margarine
olie om in te vetten
150 gram suikerklontjes
1-2 eetlepels witte basterdsuiker
1 theelepel kaneel

In het suikerbrood van supermarkt of bakker zit vaak melk of weipoeder verwerkt. Gelukkig is deze lekkernij goed zelf te maken. Speciaal voor december heb ik hem wat opgeleukt, met diepvriescranberry’s. Voor een recht-toe-recht-aan-suikerbrood – ook heel lekker – laat je cranberry’s, sinaasappelschil en sinaasappelsap gewoon weg. Gebruik dan 150 ml plantaardige melk, in plaats van 100 ml. Je maakt hem in een gewone, doorsnee cakevorm van ca 25 cm.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
411 Hits
0 reacties

Haringtartaar met appel

Haringtartaar met appel

Voor 6-8 personen:
1 zoute haring
derde tot halve rode appel*
kneepje citroensap
half sjalotje
1 eetlepel goede olijfolie
peper
8 plukjes (tuin)kers



De Sint is nog maar amper vertrokken of de voorbereidingen voor Kerst komen alweer langzaam op gang. Daarom alvast een feestelijk hapje van gezoute haring met friszure appel. *Appelallergie?
Mensen met een milde appelallergie kunnen vaak probleemloos de speciaal gekweekte ‘hypoallergene’ appelsoorten Santana en Elise eten. Begin niet met een hele appel in een keer, maar probeer het eerst rustig uit, volgens het introductieschema op onze website.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
278 Hits
0 reacties

Speculoostaartjes met vanilleroom

Speculoostaartjes met vanilleroom

Voor 12 stuks:
225 gram bloem
snuf zout
125 ml vloeibare margarine
275 gram speculoospasta*
half pakje dr. Oetker Kookpudding Vanille
125 ml soja- of rijstcuisine  
125 ml plantaardige melk
30 gram witte, melk of pure chocolade
1 eetlepel speculoospasta (25 gram)

Een verslavend lekker taartje maak je met speculoospasta door het deeg. Ze zijn zo lekker, dat wij - gulzigaards - hier steeds geneigd zijn om er twee achter elkaar te eten, maar dat valt eigenlijk net te zwaar... Met decoratieprikkers van bijvoorbeeld de Hema, maak je de taartjes helemaal Sinterklazig. Je hebt een blik voor 12 muffins nodig, en een klein (simpel Frans wijn)glas, als Duralex. *Prettig genoeg is er naast speculoospasta met, ook een variant zonder soja verkrijgbaar. 

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
424 Hits
0 reacties

Smaakmaker voor stamppot en sauzen

Smaakmaker voor stamppot en sauzen

1 liter water
1 ui met schil en al
1 stengel bleekselderij
1 prei, met groen
takje verse tijm
1 laurierblad
6 zwarte peperkorrels, geplet
zout
eventueel:
stukje citroenschil
1 tomaat, stukje wortel

Soms is een allergie zo heftig dat je zelfs geen bouillonblokjes kunt gebruiken. Maar hoe krijg je een stamppot lekker als melk ook nog eens taboe is? En hoe maak je van braadvet lekkere jus, met enkel water en zout? De oplossing is eigenlijk best simpel. Maak sterk ingekookte bouillonijsblokjes! W
at water en een blokje per persoon bij braadvocht geeft jus met een volle smaak. Zet boerenkool op met vier blokjes, voeg bij het stampen wat margarine of olie toe en het resultaat is een fijne, volle smaak. 

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
953 Hits
0 reacties

Speculaas-boterkoek

Speculaas-boterkoek

olie om in te vetten
275 gram bloem
250 gram harde margarine*
op kamertemperatuur
140 gram suiker
kwart theelepel zout
10 gram koek-/speculaaskruiden
evt. wat citroenrasp of -sap
Schuddebuikjes (Bolletje) of
kruidnoten ter garnering

Morgen is Sinterklaas weer in het land. Een mooi moment om deze gouwe ouwe weer eens te bakken! De aanwijzingen vind je hier
*Koemelkvrije geharde margarines: Wajang en AH Planten. Heb je een soja-allergie? De spoortjes soja in de lecithine geven zelfs bij 95 procent van de meest allergische mensen – die op heel kleine hoeveelheid reageren – geen enkele klacht. Hoogstwaarschijnlijk kun je deze margarines dus gewoon gebruiken.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
1
Lees Meer
601 Hits
0 reacties

Volkoren pompoen-kaneelslakken

Volkoren pompoen-kaneelslakken

(ca 14 stuks)
Voor het deeg:
500 gam volkorenbloem*
zakje gedroogde gist (7 gr)
halve theelepel zout
1 flinke eetlepel witte basterdsuiker
1 eetlepel kaneel
20 gram vloeibare margarine
350 gram pompoenpuree*
evt. 1 theelepel vanille-extract
50 ml plantaardige melk
(voor vulling: zie onder)

Heerlijke herfstbroodjes, voor ontbijt, lunch of zomaar voor bij de koffie. *Deze keer gebruikte ik de groene kabocha, ofwel Japanse pompoen. Deze is zoetig en de smaak neigt wat naar kastanje. Ik bereidde de puree als hier beschreven, maar met een kommetje water op de bodem van de oven en in 55 minuten ipv 45-50. De schil is vrij stevig, zodat het gegaarde vruchtvlees zich daar met een lepel gemakkelijk uit laat scheppen.

Waardeer dit blogbericht:
3
Lees Meer
594 Hits
0 reacties

Kruidige wortelsoep

Kruidige wortelsoep

800 gram winterwortels
1 ui
1 knoflookteen
verse gemberwortel
3 eetlepels olie
forse theelepel kerriepoeder* 
1 eetlepel bloem
1 liter kippenbouillon
citroen (voor de schil)
paar kneepjes cuisine
vers gemalen peper

Een verwarmend soepje, boordevol vitaminen. Lekker na een lange uitwaai-wandeling, of gewoon, bij de lunch. *Kerriepoeder kent vele samenstellingen (zie daarvoor de verpakkingen), maar het bevat meestal: gember, (djahé), kardemomkoriander (ketoembar), kruidnagel (tjenkeh), kummel (karwij), kurkumakomijn (djinten) en zwarte peper. Verdraag je een ingrediënt niet, dan kun je ook je eigen mengsel samenstellen. Op internet vind je veel suggesties.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
363 Hits
0 reacties

Haverkoekjes voor Halloween

Haverkoekjes voor Halloween

Voor twee bakplaten:
300 gram havermout
150 gram koude geharde margarine
75 gram suiker
3 zakjes vanillesuiker
snuf zout
1,5 eetlepel plantaardige melk
chocolade of glazuur
  naar keuze om te dippen


Gewone zandkoekjes zijn - ook zonder koemelk en ei - makkelijk te maken: men neme 1 deel suiker, 2 delen margarine en 3 delen bloem en volgt het (overal te vinden) standaard recept. Wanneer je geen tarwe verdraagt (of gewoon wat afwisseling wilt), zijn ze ook met haver te bereiden. Let er voor een glutenvrij dieet wel op dat je glutenvrije (dus onbesmette) haver neemt. Dit staat op de verpakking aangeduid. Haver geeft net wat etra smaak, ook mooi meegenomen.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
485 Hits
0 reacties

Appeltaart in een glaasje

Appeltaart in een glaasje

600 gram appelblokjes
   (zonder schil/klokhuis)
kneep citroensap
1 theelepel kaneel
evt. suiker naar smaak
8 biscuitjes*
1 pakje opklopbare room 
1 zakje Klopfix slagroomversteviger



Trek in iets lekkers, maar geen zin in bakken? Dan kun je deze appeltaart in een glas eens proberen. Lekker als toetje, of als feestelijk tussendoortje bij de koffie. Het is weer appeltijd en ook de hypo-allergene varianten (Santana en Elise) zijn weer volop verkrijgbaar. Vaak verdraag je sowieso met een appelallergie wel gekookte appel. Moet voor de meesten geen probleem zijn dus. 

Waardeer dit blogbericht:
2
Lees Meer
1657 Hits
0 reacties

Tijgerkoek

Tijgerkoek

chocotopping
250 gram banaanvruchtvlees
250 gram bloem*
250 gram suiker
2 theelepels baksoda 
kwart theelepel zout
180 ml soja- of rijstmelk
1,5  theelepel (appelcider)azijn
60 ml rijst- of zonnebloemolie
1 theelepel vanille extract (of het merg van 1 stokje)

Deze week een Persoonlijke Favoriet op herhaling: Tijgerkoek. Makkelijk en snel te maken en hij stelt nooit teleur! *
Glutenvrij? Neem havermout - let goed op of op de verpakking 'glutenvrij' gegarandeerd wordt -, blender deze tot meel in een keukenmachine en gebruik in plaats van tarwebloem. De structuur zal wat anders zijn, en de koek zal iets minder rijzen, maar de smaak is prima! Hoe je de cake/koek (inclusief chocotopping) bereidt, lees je hier. Dat kan overigens dus ook sojavrij.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
452 Hits
0 reacties

Citrus geleitjes

Citrus geleitjes

Voor 2 x 8 partjes:
ca 3 citroenen (140 ml sap)
ca 3 flinke mandarijnen (140 ml sap)
8 eetlepels suiker
4 blaadjes gelatine
5 kruidnagels
half kaneelstokje




Deze geleitjes zijn mooi van kleur en heerlijk fris. De citroenvariant is een echte
teaser, net-te-verdragen-zuur, de mandarijn- heeft een heeft warm tintje door de smaak van specerijen. Lekker als alternatief voor een snoepje, maar ook leuk als onderdeel van een dessert. Wat niet in de schil past kun je overigens in een bakje doen en, eenmaal afgekoeld en opgestijfd, in blokjes snijden om zo op te snoepen. Maak ze een dag van tevoren. 

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
389 Hits
0 reacties

Aardappel-broccoli kroketjes

Aardappel-broccoli kroketjes

Circa 21 stuks:
600 gram kruimige aardappelen
350 gram broccoliroosjes 
6 halve zongedroogde tomaten op olie
halve theelepel zout
half zakje ‘Hot krokantjes’ (à 150 gram, AH)





Veel kleintjes kennen een dwarse periode, waarin alles wat naar groente riekt geweigerd wordt. Heel slim is het dan om groenten in een gerecht te verstoppen. Zoals in deze kroketjes, die ze met de hand kunnen eten en die eerlijk gezegd voor niemand een straf zijn. De stukjes gedroogde tomaat geven een extra kick. Vervang deze eventueel door twee eetlepels kappertjes, of simpelweg wat geraspte nootmuskaat. De korst wordt nooit zo knapperig als bij kroketjes uit de winkel, maar de smaak is er niet minder om.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
307 Hits
0 reacties

Zachte witte bolletjes

Zachte witte bolletjes

500 gram bloem 
1 zakje gedroogde gist (7 gr)
2 theelepels zout
1 eetlepel witte basterdsuiker
40 gram margarine (op kamertemperatuur)
250 ml lauw water




Zachte witte bolletjes zonder toevoeging van melk- (of wei)poeder, nog steeds heb ik ze niet gevonden in de winkel. Daarom mijn recept om ze zelf te bakken, op herhaling. Ze zijn weliswaar niet zo extreem sponzig als die van de supermarkt of bakker, maar wel knapperkorst-vrij en zeker ook lekker. Met wat margarine en rietsuiker erop doen ze denken aan beschuitbol. Dus, iedereen die geen koemelksporen verdraagt en graag ook eens in zo’n fijn zacht broodje wil happen: klik hier voor het recept...

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
831 Hits
0 reacties

Polenta-pompoenbrood

Polenta-pompoenbrood

375 ml polenta (maisgries)
125 ml volkoren meel
1 theelepel baksoda
kwart theelepel zout
1 theelepel kaneel
300 ml plantaardige melk
50 ml zonnebloemolie
80 ml ahornsiroop
1 theelepel azijn 
250 ml pompoenpuree*


Het is, als ik zo eens naar buiten kijk, prima weer voor het eerste pompoenrecept van dit jaar. Daarom wat lekkers voor de lunch, op basis van mais (en een beetje tarwe). Deze kruising tussen brood en cake is snel gemaakt, als je de pompoenpuree eenmaal klaar hebt. Met 250 ml geprakte banaan - in plaats van de pompoen - lukt het ook prima, die twee zijn veelal uitwisselbaar, maar dan is de prachtige goudgele kleur iets minder intens.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
542 Hits
0 reacties

'Sachertorte'

'Sachertorte'

200 gram geharde margarine*
200 gram suiker
300 gram bloem
60 gram custardpoeder
60 gram cacao, snufje zout
3 theelepels bakpoeder
250 ml spa rood
5 – 6 eetlepels abrikozenjam
200 gram pure chocolade
1,5 eetlepel vloeibare margarine
40 gram poedersuiker

De herfst heeft nu echt toegeslagen. Wellicht vindt een aantal van jullie troost in deze heerlijke ei- en zuivelvrije variant op de beroemde Weense Sachertaart. Typerend is het dunne laagje abrikozenjam binnenin en natuurlijk het chocoladeglazuur aan de buitenzijde. De cake brokkelt ietwat wat bij het eten, maar de smaak is echt fantastisch. Een must voor de chocoholic! Maak hem een dag van tevoren, zodat het glazuur goed kan drogen.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
2
Lees Meer
944 Hits
0 reacties