Ik woon in het zuiden van het land met mijn man en mijn zoon Evert, die al sinds zijn geboorte (1997) ernstig allergisch is. Sinds 2002 verzorg ik de kookrubriek in het kwartaalblad van de Stichting Voedselallergie: Allergie en Voeding. Daarnaast schrijf ik hier wekelijks een recept, altijd vrij van koemelk en alle vormen van zuivel, kippenei, pinda, noten, pitten en zaden en schaal- en schelpdieren. Ook recepten zonder soja, tomaat, vlees, tarwe en cacao krijgen aandacht. 

Lees meer over Yvonne van der Brugge

Kinderdroom

“Wat wil jij later worden?” Deze vraag wordt vaak al vroeg in de kindertijd gesteld door goedbedoelende ooms en tantes. Zo rond mijn 8e had ik het antwoord steevast paraat: ik word kok of schrijfster! Dat leek me allebei geweldig. Maar kleine meisjes worden groot en krijgen nieuwe dromen. Uiteindelijk ben ik psychologie gaan studeren, waarbij het schrijven van stukken en essays een verplicht nummer was, evenals het bereiden van de dagelijkse maaltijd in de studentenkeuken. Ik werd wetenschappelijk onderzoeker en stopte daarmee toen mijn zoon werd geboren. Toen tuimelde ik pardoes de Wondere Wereld der Allergieën in, totaal onvoorbereid, soms machteloos, vaak verdrietig en zoekend naar hulp. Wat kun je nog (voor lekkers) eten wanneer melk, ei, noten, cacao en alles wat uit een pakje komt verboden zijn? Door mijn liefde voor koken en voor mijn kind, wilde ik maar al te graag lekkere, gezonde dingen op tafel zetten. Het werd naast het huishouden een hele dagtaak, maar in de loop der tijd keerde het vertrouwen terug: met veel uitproberen en testen bleek er uiteindelijk nog een heleboel mogelijk!

Het ontdekken van Stichting Voedselallergie heeft me daarbij veel rust gebracht: wij waren niet de enigen in deze beproeving! Al vrij snel stond voor mij vast dat ik graag mee wilde werken als vrijwilliger en ging ik aan de slag als redactielid van het kwartaalblad. In 2002 heb ik de kookrubriek nieuw leven ingeblazen, met de recepten die ik inmiddels voor mijn zoon ontwikkeld had en die ik graag met anderen wilde delen. In dit digitale tijdperk is de stap naar de website een logische. Ik hoop dat ik wat steun en inspiratie kan bieden aan diegenen voor wie koken en eten niet zo vanzelfsprekend is, zodat niet iedereen het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Het blijft leuk om nieuwe dingen uit te zoeken en variaties voor recepten te bedenken. Een poosje geleden trof het me ineens als een verrassing: ik leef mijn kinderdroom! Ik kook en ik schrijf daarover. En daarmee is de cirkel rond. Hoe een ernstige allergie ook mooie dingen voort kan brengen…

Koken met voedselallergie? Er is meer mogelijk dan je denkt!

Koken met voedselallergie? Er is meer mogelijk dan je denkt!

Als moeder van een allergische zoon, fervent kookliefhebber en culinair redacteur bij Allergie en Voeding, heb ik in de loop der jaren veel ervaring in de dieetkeuken opgedaan. De recepten die ik op deze pagina deel zijn allemaal en zonder uitzondering VRIJ van KOEMELK, KIPPENEI, PINDA, NOTEN, PITTEN en ZADEN en SCHAAL- en SCHELPDIEREN. Daarnaast zijn veel recepten vrij van SOJA (zie de aparte verzamelcategorie 'Sojavrije lekkernijen' voor desserts, gebak en brood). Waar mogelijk geef ik alternatieven voor andere allergenen. En ze zijn - tenzij anders vermeld -  voor 4 personen.

Over het gebruik van producten:
Blijf opletten! Na een poosje weet je zo’n beetje alle producten die in je dieet passen blindelings te vinden, maar het blijft altijd noodzakelijk om waakzaam te zijn, aangezien fabrikanten hun receptuur van tijd tot tijd veranderen. Lees dus regelmatig de ingrediëntendeclaraties op de verpakkingen na. Bij de producten die ik zelf (en dus ook in mijn recepten hier) gebruik, laat ik al jaren, in overleg met de allergoloog, de opmerking ‘kan sporen bevatten van…’ links liggen. Mag of wil jij dit niet, kijk dan zelf goed de verpakking van alle producten na op dergelijke kreten

TIP: In de webwinkel van oa AH en Jumbo vind je per product de ingrediënten en allergenen. Kijk ook eens op onze Pinterest-pagina voor handige en lekkere producten. Benieuwd welke margarine, chocolade, kaas en (slag)room in jouw dieet passen? Je leest het hier onder!

Waardeer dit blogbericht:
5
Lees Meer
48517 Hits

Bananen-eclairs

Bananen-eclairs

Voor 12 stuks:
4 plakjes bladerdeeg 
1 pakje cuisine
2 zakjes vanillesuiker
15 gram custardpoeder*
3 eetlepels water
1 pakje plantaardige opklopbare room 
2 zakjes (Klopfix) slagroomversteviger
ca 2 bananen (36 plakjes)
1 pakje witte glazuur (dr. Oetker, 125 gr) 
halve theelepel kurkuma
evt. 20 gr gesmolten chocolade*

En dan nu, best voor last, deze Verrukkelijk Lekkere bananen-eclairs! Voor de paasdagen, maar vooral ook nú erg leuk en troostrijk om te maken. Je kent ze vast wel, die langwerpige geglazuurde soezen met zoete zachte vulling. In feite is soezendeeg zonder ei niet te bereiden, maar met doodgewoon bladerdeeg - indien nodig ook gluten-/tarwevrij verkrijgbaar- kom je een heel eind in de richting. Zeker als je de soezen een dag laat staan (al zal dat niet meevallen). Eclairs met banaan, banketbakkersroom en slagroom zijn een klassieker, en ogen door het gele glazuur lekker vrolijk.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
1063 Hits

Koude komkommersoep

Koude komkommersoep

1 eetlepel vloeibare margarine
1 eetlepel gesnipperde sjalot
250 ml water
half groentebouillonblokje*
250 gram komkommer (met schil)
paar takjes verse dille
100 ml cuisine
2 eetlepels augurkennat (zoet-zuur)
zout en peper


Een feestelijk hapje voor bij de brunch, als tussengerechtje of als amuse: fluwelige koude komkommersoep. Voor de paasdagen extra leuk om te serveren met toepasselijke broodfiguurtjes. Steek deze uit een boterham met een koeksteker en bak in wat hete olie in een koekenpan enkele minuten aan elke kabnt tot ze goudbruin en krokant zijn. Of steek de figuurtjes uit boterhammen die je eerst geroosterd hebt. Wat droger, maar uiteraard ook lichter. *Groentebouillonblokjes voor de soep zijn er in veel varianten en voor diverse allergieën. Zo zijn de blokjes bio bouillon van Knorr bijvoorbeeld selderij- en smaakversterker-vrij.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
481 Hits

Kip-kerriesalade

Kip-kerriesalade

1 kipfilet (ca. 200 gr)
250 ml water
half kippenbouillonblokje* 
2 flinke eetlepels vers gehakte bieslook
1 eetlepel gesnipperde sjalot
3 flinke eetlepels fijngehakte zoet-zure augurk
50 ml cuisine
50 ml neutrale olie
2-3 theelepels kerriepoeder
halve theelepel zout
forse theelepel kurkuma
bieslook ter garnering

De meeste smeerbare salades uit de supermarkt bevatten mayonaise en daarmee ei. Gelukkig kun je ze ook makkelijk zelf maken, zoals deze rijkgevulde variant met kip en kerriepoeder. Heerlijk op brood, stokbrood of een toastje en te bereiden met soja- of rijstcuisine. Een dag vantevoren is prima. De kurkuma is vooral voor de kleur. Hoe meer je gebruikt, hoe geler, leuk voor de Paastafel. Maar te veel kan qua smaak gaan overheersen, hou het dus hooguit op 1 theelepel. *Bio Bouillon Kip van Knorr bevat relatief weinig allergenen.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
1875 Hits

Cappuccinomousse

Cappuccinomousse

Voor 5-6 porties:
1 pakje plantaardige opklopbare room
1 eetlepel suiker
3 blaadjes gelatine
50 gram pure chocolade
1 stick Espressopoeder Original (Nescafé)
eventueel: wat cacaopoeder



Komende tijd zal ik mijn allerlaatste 4 recepten - verschenen in het voorjaarsnummer van Allergie & Voeding 2019 - op deze stek plaatsen. Ze waren bedoeld voor Pasen, maar zijn uiteraard altijd lekker om te maken. Deze week trap ik af met Cappuccinomousse, een zacht, romig koffiedessert met subtiele choco-crunch, voor 5 tot 6 porties. Leuk om in espressokopjes te serveren bij brunch of diner. 
Nog een paar keer genieten van de prachtige foto's van Petra Schuster, waar ik heel plezierig mee heb samengewerkt. Enjoy!

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
1438 Hits

Peer-rolletjes met rozemarijn

Peer-rolletjes met rozemarijn

Voor 8 stuks:
ca 3 handperen
2 eetlepels vloeibare margarine
1 theelepel fijngehakte verse rozemarijn
zakje vanillesuiker
wat olie om in te vetten
1 pak mini tortilla’s 
halve eetlepel abrikozenjam
halve eetlepel water
1 eetlepel suiker
1 theelepel vers gehakte rozemarijn

Dit is mijn aller-, allerlaatste kookblog hier. Ik hoop dat ik velen wat inspiratie in de allergie-keuken heb gebracht. Uiteraard kun je de hele verzameling recepten blijven raadplegen. Deze heerlijke peer-rolletjes uit de oven bak je heel handig met de (zeer buigzame) mini tortilla's van Santa Maria (te koop bij oa Jumbo). Ze worden extra bijzonder door de subtiele toevoeging van rozemarijn. Warm uit de oven, als dessert of gebak, maar ook koud erg lekker!

Waardeer dit blogbericht:
1
Lees Meer
907 Hits

Cranberrytaartjes

Cranberrytaartjes

Voor 12 stuks:
1 pak Quiche- en taartdeeg*
wat olie/bakspray om in te vetten
1 pot Cranberry Compote 
1 theelepel kaneel
 geraspte schil van 1 sinaasappel






Deze schattige kerstige minitaartjes zijn sneller klaar dan je denkt, zeker wanneer je kant en klaar deeg gebruikt. *Ik gebruikte een pak Quiche- & Taartdeeg van Tante Fanny, maar ook AH en Plus hebben geschikte varianten. Uiteraard kun je variëren met de vulling, door bijvoorbeeld aarbeienjam of een rode fruitspread te gebruiken. Verder heb je een muffinblik met 12 holtes nodig, een ronde koeksteker (of een glas) van 7 cm doorsnee en een kerstige minikoeksteker. 

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
769 Hits

Perzikroom met champagnegelei

Perzikroom met champagnegelei

klein blik perziken op lichte siroop (Del Monte, 420 gram)
1 pakje opklopbare plantaardige room
3 eetlepels perziklikeur (Peachtree) 
5 blaadjes gelatine 
150 ml brut champagne/bubbelwijn
1 kleine eetlepel suiker
eventueel decoratie(sterretjes)



Een zeer feestelijk nagerecht: deze beproefde combinatie van perzik en champagne is gebaseerd op de Bellini-cocktail, waarin je droge champagne mengt met gepureerde perzik. Uiteraard kun je ook een goedkopere variant bubbels gebruiken, een flesje Jacob's Creek Chardonnay Pinot Noir Brut Cuvée werkt bijvoorbeeld prima. De eetbare gouden sterretjes geven het dessert een extra feestelijk tintje.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
907 Hits

Paprika-kerriesoep

Paprika-kerriesoep

1 gele paprika
1 halve oranje paprika
1 sjalotje
1 eetlepel olie
1 flinke theelepel kerriepoeder
250 ml groentebouillon
2 eetlepels sinaasappelsap
wat vers gehakte bieslook ter garnering



Nog maar drie recepten te gaan voor Kerstmis. Tijd dus voor wat gezellige tips. Zoals dit kleine tussengerechtje, dat het goed doet in een glaasje. De bouillon kun je van een half blokje maken, of zelf trekken als dat qua dieet niet kan (op internet vind je vele recepten). Het groentebouillonpoeder van Bio Today is overigens vrij van tarwe én selderij! Je kunt de soep een dag van tevoren bereiden en even opwarmen voor gebruik.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
1824 Hits

Speculaastaart met kruidige sinaasappel

Speculaastaart met kruidige sinaasappel

kruidige sinaasappels (zie onder)
200 gram speculaasjes*
240 gram (evt. glutenvrije) bloem
1 theelepel baksoda
1 theelepel (appelcider)azijn
125 gram rietsuiker
1 zakje vanillesuiker
50 ml zonnebloem- of rijstolie
300 ml spa rood
1 pakje soja- of rijstslagroom
2 pakjes slagroomversteviger

Een ouder sinterklaasrecept, maar zonder meer een van mijn favorieten! Bestaande uit een dikke smeuïge cakelaag, frisse sinaasappel en een laag speculaasroom. Hmmmmm... Met Rice Whip van Soyatoo (Natuurvoedings(web)winkel) maak je hem sojavrij. En geen zorgen over de wijn: die is nodig voor de smaak, de alcohol vervliegt tijdens het koken. Mocht je geen sinaasappel verdragen, neem dan bijvoorbeeld kersen uit pot of peer uit blik, ca. 375-400 gram uitlekgewicht. Maak de taart een dag van tevoren. Dan is hij goed opgestijfd en bovendien lekkerder!

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
1088 Hits

Hokkaido 'melk'brood

Hokkaido 'melk'brood

Voor de tangzhong:
2 eetlepels broodbloem 
100 ml plantaardige melk
Voor het deeg:
350 gram witte broodbloem
1 zakje gedroogde gist (7 gram)
1 kleine theelepel zout
60 gram suiker
vervanging voor 1 ei
125 ml soja- of rijstcuisine
35 gram geharde margarine
wat plantaardige melk/abrikozenjam

Inmiddels zijn er hier en daar wel zachte bolletjes in de winkel verkrijgbaar zonder toevoeging van melkbestanddelen. Met dit Japanse lichtzoete brood kun je ze echter ook heel dicht zelf benaderen. Het is super luchtig en meer fluffy dan me ooit eerder gelukt is te bereiden. Om dit te bereiken moet het deeg wel tot dubbel zo lang worden gekneed als normaal. Een keukenmachine is daarom wel zo handig! En je moet een bloempapje maken dat later bij het deeg gaat, de zogenaamde tangzhong.

Waardeer dit blogbericht:
2
Lees Meer
1556 Hits

Mokkataart

Mokkataart
 

Voor de cake:
240 gram bloem
2,5 eetlepel maizena
4 sticks instant Espresso (Nescafé) 
1 theelepel baksoda 
halve theelepel zout
150 gram suiker
100 gram vloeibare margarine
1 theelepel (appelcider)azijn
250 ml bruisend water
Mokkacrème (zie onder)

Mokkataart! Nu ook te maken voor wie geen ei en melk verdraagt. Normaliter bak je voor deze taart een ronde cake en snijd je er 3 lagen van. Door de afwezigheid van ei wordt dit werkje echter ernstig bemoeilijkt. Daarom bak ik de drie lagen elk afzonderlijk, en dat gaat prima. Maak de taart liefst een dag van tevoren, zodat de crème goed kan opstijven. Hij wordt door het 'staan' ook nog eens lekkerder!

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
2080 Hits

Linzensoep op z'n Turks

Linzensoep op z'n Turks

100 gram Dupuis-linzen
150 gram gesnipperde ui
150 gram wortel in kleine blokjes
1 eetlepel (zonnebloem)olie
150-200 gram rundvlees 
2 tenen gehakte knoflook
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel gemalen koriander
blikje tomatenpuree*
halve theelepel suiker
1,25 liter runderbouillon
1 theelepel gedroogde munt
2 gedroogde chilipepertjes** 
wat verse platte peterselie/munt/koriander

Een lekkere Turks georiënteerde soep, maar dan met Dupuis- in plaats van rode splitlinzen. Ik week de linzen niet voor, waardoor de kooktijd iets langer is. In tegensteling tot de splitlinzen vallen ze niet uit elkaar, waardoor het eerder een gevulde, dan een dikke 'gebonden' soep wordt. Ik gebruikte als vlees een sukadelap, maar runderpoulet of -soepvlees gaat ook prima. *Mag je geen tomaat? Gebruik dan geen tomatenpuree, maar voeg als de soep klaar is

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
1884 Hits

Rijstdessert met matcha en kersen

Rijstdessert met matcha en kersen

750 ml plantaardige melk 
75 ml soja- of rijstcuisine
65 gram dessertrijst
merg van 1 vanillestokje
1 à 2 eetlepels suiker
2,5 theelepel matchapoeder 
snufje zout
potje kersen op siroop (350 gram)



Geef rijstebrij eens een Japans tintje met groene theepoeder, ofwel matcha, te koop bij thee- en gezondheidswinkels of de toko. Kersenbloesem is natuurlijk een bekend symbool voor dit land, en laten kersen nu uitstekend met de subtiele theesmaak combineren… De kersentijd is inmiddels voorbij, maar ik gebruik sowieso voor het gemak een potje met perfect lichtzure en ietwat bittere kersen (potje 350 gram op lichte siroop van AH).

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
777 Hits

Halloweencakejes met pompoen

Halloweencakejes met pompoen

350 gram pompoenblokjes*
350 gram bloem
200 gram suiker
1 zakje bakpoeder (of 1 theelepel
    baksoda en 1 theelepel azijn)
2 theelepels koek- of speculaaskruiden
1 theelepel kaneel
kwart theelepel zout
300 ml soja-, rijst- of havermelk
120 ml rijst- of zonnebloemolie
2 eetlepels ahornsiroop 
poedersuiker

Zin om wat lekkers te bakken? Maak eens pompoencakejes. Lekker herfstig, en voor 31 oktober natuurlijk erg leuk om ze speciaal te decoreren. Zoek op internet naar 'halloween sjabloon' en je vindt allerlei leuke plaatjes om met poedersuiker figuren te maken. Mijn recept is goed voor ruim 20 cakejes. *Ik gebruik diepvriespompoen - gewoon van Albert Heijn - maar met verse kan het natuurlijk ook, al moet die iets langer stoven om zacht te worden. In plaats van ahornsiroop kun je ook gewone stroop gebruiken.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
932 Hits

Koffiebroodjes van spelt (of tarwe)

Koffiebroodjes van spelt (of tarwe)

Voor 8 stuks:
40 gram rozijnen
200 ml plantaardige melk
20 gram suiker, half vanillestokje
20 gram custard, 200 gram speltbloem
12 gram suiker, 1zakje gedroogde gist 
kwart theelepel zout
40 gram geharde margarine
vervanging voor 1 ei
75 ml plantaardige melk
1 eetlepel abrikozenjam

Deze oerhollandse lekkernij houdt het midden tussen brood en koek. Ik gebruikte speltbloem, te koop bij supermarkt en bio-winkel, maar je kunt uiteraard ook gewoon tarwebloem gebruiken. De banketbakkersroom is gemaakt met custardpoeder. Je kunt hem ook maisvrij bereiden, door in plaats van de custard 25 gram rijstmeel te gebruiken. Omdat de room in dat geval wit blijft, kun je voor de kleur een halve theelepel kurkuma toevoegen. Er zijn inmiddels meerdere eivervangers te koop, ik gebruikte die van MyEy.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
2
Lees Meer
1262 Hits

Tacosalade

Tacosalade

Voor de salade:
225 gram granen naar keuze*
1 blik zwarte boontjes à 400 gram
blikje mais à 150 gram
200 gram mini-tomaatjes
1 rode en 1 groene paprika
bosje verse koriander
1 eetlepel jalopeno-peperstukjes uit een potje
1 avocado
1 kropje baby Romaine sla/little gem
dressing en tacorepen: zie onder

Het zomert nog even na, dus een salade gaat er vast wel in. Zoals deze. Ik maak hem zonder vlees, maar je kunt als je wilt 300 gram rundergehakt rul bakken en op het eind toevoegen. Varieer zelf met de ingrediënten naar smaak en dieet. Laat weg wat je niet mag en voeg iets toe wat wel kan, bijvoorbeeld gegaarde champignons en/of courgetteblokjes. Dat geldt ook voor de kruiden in de dressing.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
1981 Hits

Zoete vlinders

Zoete vlinders

6 plakjes bladerdeeg
 (bv Koopmans Original)
6 afgestreken eetlepels suiker
1 theelepel kaneel







Het is lang geleden dat ik in Frankrijk was, maar naast de Pain au Chocolat was de Palmier toch wel een van mijn favorieten bij de plaatselijke bakkers. Je kent ze vast wel, van die grote zoete, bros-knapperige bladerdeegvlinders.  In Nederland kennen we natuurlijk de krakeling, die hetzelfde smaakt. Eigenlijk is dit weer zo'n typisch Hollandse versnapering: lekker, maar veel te klein. En waarschijnlijk uitgestanst met een vorm, terwijl de heuse vlinder wat meer ambachtelijke arbeid vereist.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
1244 Hits

Meergranencrackers

Meergranencrackers

30 gram witte quinoa
30 gram zwarte quinoa
375 gram viergranenvlokken 
180 ml water
driekwart theelepel zout
5 eetlepels olie naar keuze





Ik ben dol op de rijke smaak van Waldcorncrackers, vol granen, pitten en zaden. Jarenlang ging het met die pitten en zaden helemaal mis bij mijn zoon. Maar niet getreurd! Deze meergranencrackers benaderen de smaak en het mondgevoel van de luxe knappertjes erg goed. En wie mag, kan natuurlijk ook experimenteren met 7-granenvlokken, sesam- of maanzaad en diverse lekkere pitten. Een eetlepel Italiaanse kruiden geeft ookeen leuke variatie. 

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
1123 Hits

Witte chocolade-matchamousse

Witte chocolade-matchamousse

100 gram witte chocolade 
1 pakje plantaardige slagroom
1,5 - 2 eetlepels matchapoeder +
   wat extra ter garnering
evt: 1 theelepel sinaasappelrasp 






Een heerlijk verwentoetje met een subtiele theesmaak, met maar 4 ingrediënten. De sinaasappelrasp is daarbij bovendien niet per se nodig, maar maakt het geheel iets frisser. Witte chocolade bevat geen cacao-eiwit en is dus te gebruiken bij cacao-allergie. Ik gebruik hier de gluten- en melkvrije 'Witte Schakalode' (verkrijgbaar bij oa Veggie4u.nl): niet van echt te onderscheiden! Wil je ook nog sojavrij, neem dan bijvoorbeeld een reep van Bonvita, verkrijgbaar in de natuurvoedings(web)winkel.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
1527 Hits

Oosterse visbouillon met kabeljauw

Oosterse visbouillon met kabeljauw

1 pot visfond* 
5,5 dl water
1 dl droge witte wijn
1 flinke theelepel ume(boshi)pasta 
halve theelepel kurkuma
1 kruidenbouillontablet
     (of zout en peper naar smaak)
250 gram kabeljauw
4 flinterdunne schijfjes citroen
1 flinke eetlepel vers gehakte bieslook


Deze mooie gele soep krijgt een oosters tintje door de toevoeging van umeboshipasta, een geweldige vervanger voor de veelgebruikte sojasaus, wanneer je geen soja verdraagt. De zout-zure pasta, gemaakt van Japanse abrikoos, shisobladeren en zeezout, geeft gerechten de vijfde smaakdimensie: umami. Kurkuma zocht voor een mooi (zomers) kleurtje. * De visfond van Jumbo bevat - anders dan die van bv AH - geen selderij en geen schaal- en schelpdieren.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
1318 Hits

Druiventaart met gele room (maar zonder tarwe)

Druiventaart met gele room (maar zonder tarwe)

200 gram havermeel
45 gram maizena*
70 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
snufje zout
100 gram koude(!) harde margarine
25 ml koud water
1 pakje soja- of rijstcuisine
8 gram suiker + 1 zakje vanillesuiker
15 gram custardpoeder**
3 eetlepels plantaardige melk
 pitloze druiven

 Haver is een heerlijke vervanging voor tarwe. Ik gebruikte het om zandtaartdeeg te bereiden. Het heeft nauwelijks meer vocht nodig dan gewone bloem. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat je het meel ook heel makkelijk (en goedkoper) zelf van havervlokken of havermout kunt maken, in een blender. Het hier gebruikte meel is echter gegarandeerd glutenvrij. Uiteraard kun je variëren met allerlei verse of blikvruchten naar keuze, als perzik, aardbei, peer en mango. Vul zelf maar in!

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
2092 Hits

Tofu-feta

Tofu-feta

blok tofu naturel (ca 375 gram, bv AH biologisch)
3 eetlepels basilicum-olijfolie
2 eetlepels citroensap
1 eetlepel gedroogde oregano
1 theelepel grof zeezout
halve theelepel zout
versgemalen peper naar smaak
1 flinke eetlepel kappertjes



Om maar met de deur in huis te vallen: dit idee is niet van mijzelf. Ik kwam het tegen in een kookboek voor veganisten. Maar ik zag meteen de mogelijkheden en vond het belangrijk om hier te delen. Te vaak heb ik recepten ter zijde moeten schuiven omdat feta-kaas buiten ons bereik lag, jullie kennen het gevoel vast wel. En, het gezegde luidt niet voor niks 'Beter goed gejat dan slecht bedacht'. Uiteraard heb ik er mijn eigen draai aan gegeven. En eigenlijk is het zo simpel dat ik niet snap dat ik er zelf niet op gekomen ben. Het is makkelijk te maken en de structuur en smaak komen aardig in de buurt van het echte spul. Even wat voorbereiden, een nachtje of wat in de koelkast en... je hebt, eenmaal geopend, een week om het op te eten. 

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
2128 Hits

'Eier'koeken

'Eier'koeken

Voor 5 à 6 stuks:
2 x een MyEy VolEy eivervanging
85 gram witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker (8 gram)
100 gram bloem, gezeefd
1 theelepel bakpoeder
evt snufje kurkuma voor extra kleur
snuf zout
rasp van kwart tot halve citroen



Nooit gedacht dat ik nog eens een eierkoek kon presenteren! Zonder ei, wel te verstaan. Het kan dus met een goede eivervanger. Het product dat ik gebruikte is wat duurder, maar werkt heel goed en heeft ook de kleur én geur van echt ei. Je koopt VolEy onder meer bij vegan webwinkels als
Veggiedeli en Veggie4u. Uiteraard zijn de koeken niet exact hetzelfde als die je in de winkel koopt – ze zijn bijvoorbeeld iets taaier -  maar iedereen die ik er een aanbood herkende er wel degelijk een eierkoek in! En de smaak werd ook gewaardeerd. 

Waardeer dit blogbericht:
1
Lees Meer
1965 Hits

Trifle met aardbeien

Trifle met aardbeien

100 gram bloem
70 gram suiker
2 zakjes vanillesuiker
1 dl soja- of rijstmelk
0,5 dl zonnebloemolie
10 gram maizena
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel baksoda (natrium bicarbonaat)
snufje zout
kwart dl sinaasappel- of aardbeienlikeur
1 pakje opklopbare rijst- of sojaroom*
250 gram aardbeien

Trifle - 'niemendalletje' volgens wikipedia -  is een typisch Engels nagerecht, dat oorspronkelijk bestond uit laagjes met sherry besprenkelde cakestukjes, vruchten en custardvla. Tegenwoordig zijn er vele varianten en  deze vind ik erg lekker: cake met likeur, slagroom en aardbeien. De supersnelle cake die ik ervoor bedacht, is voldoende voor 8 personen, de rest van het recept is voor 4. Je zou de helft van de cake dus in kunnen vriezen voor later gebruik, maar gewoon opsmikkelen is natuurlijk ook een optie.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
858 Hits