Ik woon in het zuiden van het land met mijn man en mijn zoon Evert, die al sinds zijn geboorte (1997) ernstig allergisch is. Sinds 2002 verzorg ik de kookrubriek in het kwartaalblad van de Stichting Voedselallergie: Allergie en Voeding. Daarnaast schrijf ik hier wekelijks een recept, altijd vrij van koemelk en alle vormen van zuivel, kippenei, pinda, noten, pitten en zaden en schaal- en schelpdieren. Ook recepten zonder soja, tomaat, vlees, tarwe en cacao krijgen aandacht. 

Lees meer over Yvonne van der Brugge

Kinderdroom

“Wat wil jij later worden?” Deze vraag wordt vaak al vroeg in de kindertijd gesteld door goedbedoelende ooms en tantes. Zo rond mijn 8e had ik het antwoord steevast paraat: ik word kok of schrijfster! Dat leek me allebei geweldig. Maar kleine meisjes worden groot en krijgen nieuwe dromen. Uiteindelijk ben ik psychologie gaan studeren, waarbij het schrijven van stukken en essays een verplicht nummer was, evenals het bereiden van de dagelijkse maaltijd in de studentenkeuken. Ik werd wetenschappelijk onderzoeker en stopte daarmee toen mijn zoon werd geboren. Toen tuimelde ik pardoes de Wondere Wereld der Allergieën in, totaal onvoorbereid, soms machteloos, vaak verdrietig en zoekend naar hulp. Wat kun je nog (voor lekkers) eten wanneer melk, ei, noten, cacao en alles wat uit een pakje komt verboden zijn? Door mijn liefde voor koken en voor mijn kind, wilde ik maar al te graag lekkere, gezonde dingen op tafel zetten. Het werd naast het huishouden een hele dagtaak, maar in de loop der tijd keerde het vertrouwen terug: met veel uitproberen en testen bleek er uiteindelijk nog een heleboel mogelijk!

Het ontdekken van Stichting Voedselallergie heeft me daarbij veel rust gebracht: wij waren niet de enigen in deze beproeving! Al vrij snel stond voor mij vast dat ik graag mee wilde werken als vrijwilliger en ging ik aan de slag als redactielid van het kwartaalblad. In 2002 heb ik de kookrubriek nieuw leven ingeblazen, met de recepten die ik inmiddels voor mijn zoon ontwikkeld had en die ik graag met anderen wilde delen. In dit digitale tijdperk is de stap naar de website een logische. Ik hoop dat ik wat steun en inspiratie kan bieden aan diegenen voor wie koken en eten niet zo vanzelfsprekend is, zodat niet iedereen het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Het blijft leuk om nieuwe dingen uit te zoeken en variaties voor recepten te bedenken. Een poosje geleden trof het me ineens als een verrassing: ik leef mijn kinderdroom! Ik kook en ik schrijf daarover. En daarmee is de cirkel rond. Hoe een ernstige allergie ook mooie dingen voort kan brengen…

Koken met voedselallergie? Er is meer mogelijk dan je denkt!

Koken met voedselallergie? Er is meer mogelijk dan je denkt!

Als moeder van een allergische zoon, fervent kookliefhebber en culinair redacteur bij Allergie en Voeding, heb ik in de loop der jaren veel ervaring in de dieetkeuken opgedaan. De recepten die ik op deze pagina deel zijn allemaal en zonder uitzondering VRIJ van KOEMELK, KIPPENEI, PINDA, NOTEN, PITTEN en ZADEN en SCHAAL- en SCHELPDIEREN. Daarnaast zijn veel recepten vrij van SOJA (zie de aparte verzamelcategorie 'Sojavrije lekkernijen' voor desserts, gebak en brood). Waar mogelijk geef ik alternatieven voor andere allergenen. En ze zijn - tenzij anders vermeld -  voor 4 personen.

Over het gebruik van producten:
Blijf opletten! Na een poosje weet je zo’n beetje alle producten die in je dieet passen blindelings te vinden, maar het blijft altijd noodzakelijk om waakzaam te zijn, aangezien fabrikanten hun receptuur van tijd tot tijd veranderen. Lees dus regelmatig de ingrediëntendeclaraties op de verpakkingen na. Bij de producten die ik zelf (en dus ook in mijn recepten hier) gebruik, laat ik al jaren, in overleg met de allergoloog, de opmerking ‘kan sporen bevatten van…’ links liggen. Mag of wil jij dit niet, kijk dan zelf goed de verpakking van alle producten na op dergelijke kreten, of bestel een merkartikelenlijst bij het Voedingscentrum. Bedenk wel dat ook de informatie op deze jaarlijks uitgegeven lijst tussentijds verouderd kan raken. Blijf dus zelf controleren!

TIP: In de webwinkel van oa AH en Jumbo vind je per product de ingrediënten en allergenen. Kijk ook eens op onze Pinterest-pagina voor handige en lekkere producten. Benieuwd welke margarine, chocolade, kaas en (slag)room in jouw dieet passen? Je leest het hier onder!

Waardeer dit blogbericht:
2
Lees Meer
23468 Hits
0 reacties

Koningskoeken (ofwel: Roze koeken, maar dan oranje)

Koningskoeken (ofwel: Roze koeken, maar dan oranje)

Voor 12 stuks:
200 gram bloem*
150 gram suiker
snuf zout
1 afgestreken eetl. custardpoeder 
1 afgestreken theelepel baksoda
1 vanillestokje
175 ml plantaardige melk
75 ml cuisine
60 ml (rijst)olie
1 theelepel (appelcider)azijn
Voor glazuur en afwerking: zie onder

Deze variant op de befaamde Roze Koek is erg leuk om te maken voor Koningsdag. Natuurlijk maak je hem dan oranje! *Er kan weer volop gevarieerd worden, zoals met de bloem: tarwe of spelt. Ik nam bij gebrek aan voorraad in mijn keukenkast zelfs een deel witte broodbloem en een deel spelt-volkorenmeel. Ook daarmee werden ze erg lekker! Mag je geen mais, vervang de custard dan door aardappelzetmeel. Kies voor soja-, rijst- of havermelk en -cuisine.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
208 Hits
0 reacties

Salade van geblancheerde groenten in bladerdeeg

Salade van geblancheerde groenten in bladerdeeg

1 wortel
1 rode paprika
1 gele paprika
zakje sugar snaps
1 theelepel zout
4 plakjes bladerdeeg (bv. Koopmans Original)
klein beetje plantaardige melk
150 ml soja- of rijstcuisine
1 eetlepel olie
1 eetlepel kerriepoeder*
zout en peper

Tover kleur op je bord met dit voorgerecht van knapperige groenten met kerriesaus in bladerdeeg. Varieer naar eigen smaak en inzicht met groenten, en zorg daarbij voor veel keur. Ook geschikt in plaats van sugarsnaps zijn peultjes, haricots verts, bimi en asperge-tips. Of halveer kerstomaatjes; die blancheer je niet. De groenten en de saus zijn overigens op kamertemperatuur het lekkerst. Gebruikt ze dus niet meteen uit de koelkast, of haal even de kou eraf in de magnetron.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
190 Hits
0 reacties

Oosterse cakejes

Oosterse cakejes

300 gram zelfrijzend bakmeel
200 gram griesmeel
rasp van 1 sinaasappel
snufje zout
100 ml soja- of rijstmelk
200 ml olijfolie
150 gram honing
150 gram rietsuiker
sap van 1 citroen (ca 50 ml)
2 eetlepels oranjebloesemwater

Oranjebloesemwater heeft een zeer typerende geur, die mij altijd meteen aan oosterse winkels doet denken. Het komt oorspronkelijk uit Marokko (in Nederland koop je het veelal in de Turkse of Marokkaanse winkel en soms in de toko) en wordt gedestilleerd uit de blaadjes van sinaasappelbloesem. Het combineert goed met sinaasappel en watermeloen, maar ook met rijst en stoofschotels. Waarbij je wel uit moet kijken dat het niet gaat overheersen. In deze cakejes geeft het water zijn typische smaak aan het glazuur. Of nou ja, ze heten cakejes, maar in feite heeft de substantie meer weg van een brossige koek.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
242 Hits
0 reacties

Zalm-aspergetaartje

Zalm-aspergetaartje

4 plakjes diepvries bladerdeeg
ca 300 gram zalmfilet aan 1 stuk
200 gram groene aspergetips 
50 ml goede olijfolie
1 citroen (voor rasp en sap)
3 eetlepels vers gehakte peterselie
3 eetlepels vers gehakte dille
halve eetlepel gedroogde munt
2 eetlepels kappertjes
zout en peper

Dit heerlijke bladerdeegtaartje kun je zowel warm als koud eten, als voorgerecht of onderdeel van een buffet. Ik vind het zelf op kamertemperatuur of lauwwarm het lekkerst. De gebruikte groene aspergetips vind je per 100 gram voorverpakt in de groente-koeling. AH zalmfilet in de 295-grams-verpakking (heeft zo ongeveer de juiste omvang en rechthoekige vorm. Neem een bladerdeeg op margarine basis bij koemelkallergie. Er zijn ook gluten- en tarwevrije varianten te koop in de natuurvoedingswinkel.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
239 Hits
0 reacties

Jam-donutcakejes

Jam-donutcakejes

300 gram bloem
1,5 theelepel baksoda
3/4 theelepel nootmuskaat
3/4 theelepel zout
300 ml soja- of rijstmelk
1,5 theelepel appelciderazijn
2,5 eetlepel maizena
100 ml rijstolie
200 gram suiker
2,5 theelepel vanille-extract
potje (frambozen)jam

De cakejes in dit recept hebben een jamvulling en krijgen een soort donut-achtige strucuur wanneer ze minstens 24 uur koud hebben gestaan. Maar eerlijk is eerlijk, een groot deel van de cakes haalt dat helemaal niet, ze zijn zo uit de oven namelijk ook erg lekker. 

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
355 Hits
0 reacties

Breek-brioche

Breek-brioche

375 gram bloem
zakje gedroogde gist
75 gram suiker
merg van 1 vanillestokje
snufje zout
100 gram vloeibare mararine
150 ml water
plantaardige melk om te bestrijken



Alvast een tip voor de paasdagen: brioche! Dit Franse zoete gistbrood is al heerlijk met alleen wat margarine! Maak je het deeg een dag van tevoren, dan kan het zich mooi ontwikkelen in de koelkast en kun je de broodjes ’s morgens verder afwerken. Houd bij de bereiding in ieder geval rekening met rust- en rijs-tijden van eerst een uur, daarna minstens vier uur (of een hele nacht) en tot slot nog eens een uur.

Waardeer dit blogbericht:
2
Lees Meer
390 Hits
0 reacties

Makkelijke ovenschotel

Makkelijke ovenschotel

2 eetlepels olie
400 gram rundergehakt
500 gram diepvries doperwtjes
1 blik maïs (netto 300 gram), uitgelekt
1½ kg kruimige aardappelen
wat (vloeibare) margarine
1 rundvlees bouillontablet (of: zout en peper)
1 theelepel gedroogde dragon


Op herhaling: het recept van een lekkere ovenschotel, eerder verschenen op 17 mei 2013. Uiteraard kun je varieren. Voor groente: bijvoorbeeld een pot worteltjes in plaats van de maïs. Voor de kruiden: bijvoorbeeld mexicaanse kruiden ipv dragon. Voor de geperste aardappel: maak echte aardappelpuree (met een stamper) smeuïg met 3 eetlepels vloeibare margarine en een scheut cuisine. Mag je geen aardappel, probeer dan eens polenta als afdek-laag.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
447 Hits
0 reacties

Nacho's uit de oven met avocadoroom

Nacho's uit de oven met avocadoroom

200 gram tortillachips naturel
1 bosuitje
klein blikje zwarte bonen (à 200gr)
0,5 blikje mais (à 150 gram)
4 plakjes Tofutti Cheddar'kaas'*
1 -2 dessertlepels jalapenopeper 
   uit een potje, grof gehakt
1 avocado
1 limoen
100 ml cuisine
zout en peper

Al te vaak worden nacho's geserveerd met rode salsa. Of uit de oven, met stukjes tomaat en kaas. Wat nu als je geen tomaat (en kaas) verdraagt? Gelukkig zijn er heerlijke variaties te bedenken. Zoals deze. *De tofutti'kaas' smelt zeer goed in de oven, maar bevat wel soja. Mag je dit niet, dan kun je bijvoorbeeld Wilmersburger Pizzatopping gebruiken. Deze zeer smakelijke geraspte kaasvervanger op kokosbasis smelt wat minder makkelijk, maar op hun website lees je daar alles over onder het kopje 'smelttips'. 

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
239 Hits
0 reacties

Tulbandcakejes met macha-glazuur

Tulbandcakejes met macha-glazuur

Voor 10-12 stuks:
20 gram kikkererwtenmeel
190 gram bloem
evt. 1 theel. kurkuma
15 gram maizena
1,5 
theelepel baksoda
135 gram suiker, snuf zout
rasp v. 1 citroen*
100 ml plantaard.melk
50 ml soja- of rijstcuisine
anderhalve theelepel (appelcider)azijn
150 ml vloeibare margarine
50 ml bubbelwater 
(Voor glazuur: zie onder)

Deze cakejes danken hun subtiele theesmaak aan het matcha-poeder in het glazuur: Japanse groene-theepoeder, te koop bij de natuurvoedingwinkel, maar ook – veel goedkoper – bij de toko. Om mee te koken (en voor gezoete dranken als matcha latte met plantaardige melk) is deze laatste prima geschikt. De kurkuma zorgt voor een warmere kleur cakebeslag, maar is niet per se nodig. Uiteraard kun je in plaats van tulbandjes ook gewone cupcakevormpjes gebruiken.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
248 Hits
0 reacties

Koolsalade met spekjes

Koolsalade met spekjes

100 gram magere gerookte spekreepjes
400-500 gram spitskool
1/3 theelepel zout
2,5 eetlepel neutrale azijn
1 theelepel karwijzaadjes 





Dit Duitse recept leerde ik van mijn moeder, zij leerde het weer van de hare (al gebruikte oma witte kool, dat kan dus ook!) Het is een heerlijke salade voor zomer en winter. De karwij- (= kümmel)zaadjes maken de kool - behalve smaakvoller - licht verteerbaar. Ook het kneuzen van de kool draagt hiertoe bij. Door het breken van de celwanden komen de voedingsstoffen makkelijker vrij, waardoor je buik minder werk heeft. Lekker even knijpen dus, met de blote handen!

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
326 Hits
0 reacties

Choco-sinaasappelkoekjes

Choco-sinaasappelkoekjes

Voor een flinke bakplaat:
150 gram tarwe- of speltbloem
100 gram koude geharde margarine*
45 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
1 afgestreken eetlepel cacao**
1 sinaasappel (voor de schil)




Ouderwets koekjes bakken voor Valentijn. Best weer eens leuk. Vooral als ze bijna te schattig worden om op te eten! Uiteraard kun je elke gewenste koeksteker gebruiken. Twee maten hartjes bijvoorbeeld, geeft ook een leuk effect. Wil je toch voor deze beertjes gaan: je koopt het vormpje onder andere bij Koek-it, voor €2,15. Het is even zoeken naar iets om het deeg uit het vormpje te drukken. Met een stylus- of andere dunne pen lukt het echter prima.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
327 Hits
0 reacties

Romige knolselderijsoep

Romige knolselderijsoep

400 gram knolselderij (zonder schil)
1 sjalot
1 eetlepel olie of margarine
minimaal 600 ml groentebouillon
100 ml droge witte wijn
75 ml soja- of rijstcuisine (Alpro)
zout
versgemalen peper, evt wat verse tijm
2 plakjes ontbijtspek 


Selderij heeft een typische smaak die niet iedereen kan waarderen. Daarnaast is het een allergeen product. Dat lijken een hoop 'tegens', maar toch wil ik deze week deze verwarmende soep graag hier delen, voor degenen die er wél tegen kunnen. Hij is echt de moeite waard. Wie geen selderij verdraagt: niet getreurd! Volgende week een bakrecept voor Valentijn.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
310 Hits
0 reacties

Miniwraps met kersen en room

Miniwraps met kersen en room
Voor 12 stuks:

12 mini wraps of mini tortilla's
1 pot pitloze kersen op siroop (700 gr)
2 eetlepels suiker
1 zakje Taartina (Dr. Oetker)
evt. 1 theelepel koekkruiden
half pakje opklopbare soja- of rijstroom
1 zakje slagroomversteviger



Bij wraps denk je meestal aan een hartige vulling. Maar weet je dat ze ook heel goed met een zoete vulling samengaan? Dit simpele en verrassend lekkere (!) nagerecht maak je met miniwraps. Deze koop je van diverse merken gewoon in de supermarkt, meestal per 12 verpakt. Verdraag je geen tarwe of gluten, dan kun je gelukkig ook op internet terecht voor een variant op basis van mais

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
301 Hits
0 reacties

Warme perendrank

Warme perendrank

Voor 2 - 3 personen (0,5 liter): 
2 handperen (ca 250 gram vruchtvlees, 
zonder schil en klokhuis)
1 eetlepel water
200 ml soja- of rijstmelk
100 ml soja- of rijstcuisine
kwart theelepel kaneel of koekkruiden



Een heerlijk drankje voor deze natte koude dagen: warme romige perendrank met kaneel. Zeker ook wanneer je geen cacao verdraagt en warme chocomel dus taboe is. Peer en kaneel zijn een klassieke combinatie, maar natuurlijk laat de drank zich ook prima zonder kaneel (voor wie deze specerij niet mag), of zelfs zonder peer, maar dan met appel, bereiden. Voor elk wat wils, dus. En slagroom is hoe dan ook overbodig!

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
559 Hits
0 reacties

Gevulde bolcourgettes

Gevulde bolcourgettes

4 bolcourgettes
200 gram rijst
2 eetlepels olie
100 gram gesnipperde ui
300 gram rundergehakt
8 gedroogde tomaatjes* op olie
zout en peper 




Sinds een tijdje zie ik weer bolcourgettes liggen bij Appie. Het zijn flinke exemplaren, van zo'n 10 cm hoog. Ze zijn vooral leuk om te vullen, qua smaak zijn ze immers niet anders dan de langwerpige variant. Die kun je natuurlijk ook gewoon voor dit recept gebruiken: vul in dat geval per persoon een in de lengte doorgesneden - niet te grote - courgette. Je hebt dan twee helften, geen dekseltje. *Verdaag je geen tomaat, dan kun je de zongedroogde tomaten weglaten, of vervangen door een eetlepel kappertjes.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
368 Hits
0 reacties

Falafelburgers

Falafelburgers

Voor 3-4 personen:
1 groot blik kikkererwten (800 gram)
1 kleine ui
zakje verse platte peterselie
geraspte schil en sap van 1 citroen
2 theelepels gemalen koriander
2 theelepels gemalen komijn
6 eetlepels bloem
wat extra bloem om te bestuiven
4 eetlepels olie
6 - 8 (volkoren) broodjes 
tomatensalsa (of taco- of wrapsaus)

Na alle decemberfeesten kan het handig zijn om weer even wat meer te letten op wat je tot je neemt. Peulvruchten bevatten veel gezonde stoffen, en zijn - heel fijn - ook te verwerken tot een lekkere burger. Guilt-free snacken als avondmaal dus, met deze kikkererwtenfalafel op een broodje. De werkwijze vind je hier. Voor een nog gezondere burger maak je ook de salsa zelf en beleg je je broodje met sla.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
295 Hits
0 reacties

Ananasbeignets

Ananasbeignets

Voor ca 24 stuks:
2,5 blik (groot) ananasringen
1 liter zonnebloemolie
250 gram zelfrijzend bakmeel
mespuntje zout
1 fles Westmalle Tripel bier (33cl)
poedersuiker




Bijna tijd om het nieuwe jaar in te luiden. Wat gaat het hard! En met het verstrijken van de tijd komen we langzaam maar zeker ook steeds dichter bij een oplossing voor het allergieprobleem. Over de hele wereld wordt er hard aan gewerkt. Maar tot het zover is, gaan we gewoon door met waar we als Stichting al zo lang voor staan: het leven met een voedselallergie zo aangenaam mogelijk maken. Ik wens iedereen een mooi 2018! En natuurlijk is hier nog een recept voor oudjaar...

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
364 Hits
0 reacties

Avocadomousse met dille en zalm

Avocadomousse met dille en zalm

Voor 8 personen:
2 eetrijpe avocado’s
1 eetlepel citroensap
2 eetlepels eivrije mayo* 
2 eetlepels vers gehakte dille
peper
8 kleine reepjes gerookte zalm**




Een klassieke, verrassend lekkere combinatie. Zeer feestelijk in kleine glaasjes, als amuse voor 8. *Eivrije mayo is steeds meer en makkelijker verkrijgbaar. Op ons Pinterestbord 'Snacks en sauzen' vind je volop voorbeelden, mét links naar de ingrediënten. Zelf vind ik deze van Remia het lekkerst. **Mag je geen gerookte zalm? Neem dan flintertjes gerookte kipfilet.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
490 Hits
0 reacties

Suikerbrood (met of zonder cranberry's)

Suikerbrood (met of zonder cranberry's)

150 gram diepvriescranberry’s
250 gram bloem
1 zakje gist
halve theelepel zout
rasp van 1 sinaasappel 
0,5 dl sap van sinaasappel
1 dl rijst- of sojamelk
15 gram vloeibare margarine
olie om in te vetten
150 gram suikerklontjes
1-2 eetlepels witte basterdsuiker
1 theelepel kaneel

In het suikerbrood van supermarkt of bakker zit vaak melk of weipoeder verwerkt. Gelukkig is deze lekkernij goed zelf te maken. Speciaal voor december heb ik hem wat opgeleukt, met diepvriescranberry’s. Voor een recht-toe-recht-aan-suikerbrood – ook heel lekker – laat je cranberry’s, sinaasappelschil en sinaasappelsap gewoon weg. Gebruik dan 150 ml plantaardige melk, in plaats van 100 ml. Je maakt hem in een gewone, doorsnee cakevorm van ca 25 cm.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
512 Hits
0 reacties

Haringtartaar met appel

Haringtartaar met appel

Voor 6-8 personen:
1 zoute haring
derde tot halve rode appel*
kneepje citroensap
half sjalotje
1 eetlepel goede olijfolie
peper
8 plukjes (tuin)kers



De Sint is nog maar amper vertrokken of de voorbereidingen voor Kerst komen alweer langzaam op gang. Daarom alvast een feestelijk hapje van gezoute haring met friszure appel. *Appelallergie?
Mensen met een milde appelallergie kunnen vaak probleemloos de speciaal gekweekte ‘hypoallergene’ appelsoorten Santana en Elise eten. Begin niet met een hele appel in een keer, maar probeer het eerst rustig uit, volgens het introductieschema op onze website.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
380 Hits
0 reacties

Speculoostaartjes met vanilleroom

Speculoostaartjes met vanilleroom

Voor 12 stuks:
225 gram bloem
snuf zout
125 ml vloeibare margarine
275 gram speculoospasta*
half pakje dr. Oetker Kookpudding Vanille
125 ml soja- of rijstcuisine  
125 ml plantaardige melk
30 gram witte, melk of pure chocolade
1 eetlepel speculoospasta (25 gram)

Een verslavend lekker taartje maak je met speculoospasta door het deeg. Ze zijn zo lekker, dat wij - gulzigaards - hier steeds geneigd zijn om er twee achter elkaar te eten, maar dat valt eigenlijk net te zwaar... Met decoratieprikkers van bijvoorbeeld de Hema, maak je de taartjes helemaal Sinterklazig. Je hebt een blik voor 12 muffins nodig, en een klein (simpel Frans wijn)glas, als Duralex. *Prettig genoeg is er naast speculoospasta met, ook een variant zonder soja verkrijgbaar. 

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
529 Hits
0 reacties

Smaakmaker voor stamppot en sauzen

Smaakmaker voor stamppot en sauzen

1 liter water
1 ui met schil en al
1 stengel bleekselderij
1 prei, met groen
takje verse tijm
1 laurierblad
6 zwarte peperkorrels, geplet
zout
eventueel:
stukje citroenschil
1 tomaat, stukje wortel

Soms is een allergie zo heftig dat je zelfs geen bouillonblokjes kunt gebruiken. Maar hoe krijg je een stamppot lekker als melk ook nog eens taboe is? En hoe maak je van braadvet lekkere jus, met enkel water en zout? De oplossing is eigenlijk best simpel. Maak sterk ingekookte bouillonijsblokjes! W
at water en een blokje per persoon bij braadvocht geeft jus met een volle smaak. Zet boerenkool op met vier blokjes, voeg bij het stampen wat margarine of olie toe en het resultaat is een fijne, volle smaak. 

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
1045 Hits
0 reacties

Speculaas-boterkoek

Speculaas-boterkoek

olie om in te vetten
275 gram bloem
250 gram harde margarine*
op kamertemperatuur
140 gram suiker
kwart theelepel zout
10 gram koek-/speculaaskruiden
evt. wat citroenrasp of -sap
Schuddebuikjes (Bolletje) of
kruidnoten ter garnering

Morgen is Sinterklaas weer in het land. Een mooi moment om deze gouwe ouwe weer eens te bakken! De aanwijzingen vind je hier
*Koemelkvrije geharde margarines: Wajang en AH Planten. Heb je een soja-allergie? De spoortjes soja in de lecithine geven zelfs bij 95 procent van de meest allergische mensen – die op heel kleine hoeveelheid reageren – geen enkele klacht. Hoogstwaarschijnlijk kun je deze margarines dus gewoon gebruiken.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
1
Lees Meer
689 Hits
0 reacties

Volkoren pompoen-kaneelslakken

Volkoren pompoen-kaneelslakken

(ca 14 stuks)
Voor het deeg:
500 gam volkorenbloem*
zakje gedroogde gist (7 gr)
halve theelepel zout
1 flinke eetlepel witte basterdsuiker
1 eetlepel kaneel
20 gram vloeibare margarine
350 gram pompoenpuree*
evt. 1 theelepel vanille-extract
50 ml plantaardige melk
(voor vulling: zie onder)

Heerlijke herfstbroodjes, voor ontbijt, lunch of zomaar voor bij de koffie. *Deze keer gebruikte ik de groene kabocha, ofwel Japanse pompoen. Deze is zoetig en de smaak neigt wat naar kastanje. Ik bereidde de puree als hier beschreven, maar met een kommetje water op de bodem van de oven en in 55 minuten ipv 45-50. De schil is vrij stevig, zodat het gegaarde vruchtvlees zich daar met een lepel gemakkelijk uit laat scheppen.

Waardeer dit blogbericht:
3
Lees Meer
683 Hits
0 reacties