Als moeder van een allergische zoon, fervent kookliefhebber en culinair redacteur bij Allergie en Voeding, heb ik in de loop der jaren veel ervaring in de dieetkeuken opgedaan. De recepten die ik op deze pagina deel zijn allemaal en zonder uitzondering VRIJ van KOEMELK, KIPPENEI, PINDA, NOTEN, PITTEN en ZADEN en SCHAAL- en SCHELPDIEREN. Daarnaast zijn veel recepten vrij van SOJA (zie de aparte verzamelcategorie 'Sojavrije lekkernijen' voor desserts, gebak en brood). Waar mogelijk geef ik alternatieven voor andere allergenen. En ze zijn - tenzij anders vermeld - voor 4 personen.
Over het gebruik van producten:
Blijf opletten! Na een poosje weet je zo’n beetje alle producten die in je dieet passen blindelings te vinden, maar het blijft altijd noodzakelijk om waakzaam te zijn, aangezien fabrikanten hun receptuur van tijd tot tijd veranderen. Lees dus regelmatig de ingrediëntendeclaraties op de verpakkingen na. Bij de producten die ik zelf (en dus ook in mijn recepten hier) gebruik, laat ik al jaren, in overleg met de allergoloog, de opmerking ‘kan sporen bevatten van…’ links liggen. Mag of wil jij dit niet, kijk dan zelf goed de verpakking van alle producten na op dergelijke kreten.
TIP: In de webwinkel van oa AH en Jumbo vind je per product de ingrediënten en allergenen. Kijk ook eens op onze Pinterest-pagina voor handige en lekkere producten. Benieuwd welke margarine, chocolade, kaas en (slag)room in jouw dieet passen? Je leest het hier onder!