Ik woon in het zuiden van het land met mijn man en mijn zoon Evert, die al sinds zijn geboorte (1997) ernstig allergisch is. Sinds 2002 verzorg ik de kookrubriek in het kwartaalblad van de Stichting Voedselallergie: Allergie en Voeding. Daarnaast schrijf ik hier wekelijks een recept, altijd vrij van koemelk en alle vormen van zuivel, kippenei, pinda, noten, pitten en zaden en schaal- en schelpdieren. Ook recepten zonder soja, tomaat, vlees, tarwe en cacao krijgen aandacht. 

Lees meer over Yvonne van der Brugge

Kinderdroom

“Wat wil jij later worden?” Deze vraag wordt vaak al vroeg in de kindertijd gesteld door goedbedoelende ooms en tantes. Zo rond mijn 8e had ik het antwoord steevast paraat: ik word kok of schrijfster! Dat leek me allebei geweldig. Maar kleine meisjes worden groot en krijgen nieuwe dromen. Uiteindelijk ben ik psychologie gaan studeren, waarbij het schrijven van stukken en essays een verplicht nummer was, evenals het bereiden van de dagelijkse maaltijd in de studentenkeuken. Ik werd wetenschappelijk onderzoeker en stopte daarmee toen mijn zoon werd geboren. Toen tuimelde ik pardoes de Wondere Wereld der Allergieën in, totaal onvoorbereid, soms machteloos, vaak verdrietig en zoekend naar hulp. Wat kun je nog (voor lekkers) eten wanneer melk, ei, noten, cacao en alles wat uit een pakje komt verboden zijn? Door mijn liefde voor koken en voor mijn kind, wilde ik maar al te graag lekkere, gezonde dingen op tafel zetten. Het werd naast het huishouden een hele dagtaak, maar in de loop der tijd keerde het vertrouwen terug: met veel uitproberen en testen bleek er uiteindelijk nog een heleboel mogelijk!

Het ontdekken van Stichting Voedselallergie heeft me daarbij veel rust gebracht: wij waren niet de enigen in deze beproeving! Al vrij snel stond voor mij vast dat ik graag mee wilde werken als vrijwilliger en ging ik aan de slag als redactielid van het kwartaalblad. In 2002 heb ik de kookrubriek nieuw leven ingeblazen, met de recepten die ik inmiddels voor mijn zoon ontwikkeld had en die ik graag met anderen wilde delen. In dit digitale tijdperk is de stap naar de website een logische. Ik hoop dat ik wat steun en inspiratie kan bieden aan diegenen voor wie koken en eten niet zo vanzelfsprekend is, zodat niet iedereen het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Het blijft leuk om nieuwe dingen uit te zoeken en variaties voor recepten te bedenken. Een poosje geleden trof het me ineens als een verrassing: ik leef mijn kinderdroom! Ik kook en ik schrijf daarover. En daarmee is de cirkel rond. Hoe een ernstige allergie ook mooie dingen voort kan brengen…

Koken met voedselallergie? Er is meer mogelijk dan je denkt!

Koken met voedselallergie? Er is meer mogelijk dan je denkt!

Als moeder van een allergische zoon, fervent kookliefhebber en culinair redacteur bij Allergie en Voeding, heb ik in de loop der jaren veel ervaring in de dieetkeuken opgedaan. De recepten die ik op deze pagina deel zijn allemaal en zonder uitzondering VRIJ van KOEMELK, KIPPENEI, PINDA, NOTEN, PITTEN en ZADEN en SCHAAL- en SCHELPDIEREN. Daarnaast zijn veel recepten vrij van SOJA (zie de aparte verzamelcategorie 'Sojavrije lekkernijen' voor desserts, gebak en brood). Waar mogelijk geef ik alternatieven voor andere allergenen. En ze zijn - tenzij anders vermeld -  voor 4 personen.

Over het gebruik van producten:
Blijf opletten! Na een poosje weet je zo’n beetje alle producten die in je dieet passen blindelings te vinden, maar het blijft altijd noodzakelijk om waakzaam te zijn, aangezien fabrikanten hun receptuur van tijd tot tijd veranderen. Lees dus regelmatig de ingrediëntendeclaraties op de verpakkingen na. Bij de producten die ik zelf (en dus ook in mijn recepten hier) gebruik, laat ik al jaren, in overleg met de allergoloog, de opmerking ‘kan sporen bevatten van…’ links liggen. Mag of wil jij dit niet, kijk dan zelf goed de verpakking van alle producten na op dergelijke kreten, of bestel een merkartikelenlijst bij het Voedingscentrum. Bedenk wel dat ook de informatie op deze jaarlijks uitgegeven lijst tussentijds verouderd kan raken. Blijf dus zelf controleren!

TIP: In de webwinkel van oa AH en Jumbo vind je per product de ingrediënten en allergenen. Kijk ook eens op onze Pinterest-pagina voor handige en lekkere producten. Benieuwd welke margarine, chocolade, kaas en (slag)room in jouw dieet passen? Je leest het hier onder!

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
18498 Hits
0 reacties

Vakantie-stop...

Vakantie-stop...
Ik heb even heerlijk vrij genomen. Dit jaar doe ik hopelijk wat culinaire inspiratie op in Zweden.Het eerstvolgende recept zal er zijn op 25 augustus. Het recept van de trifle op de foto (uit 2015) vind je overigens hier. Geniet!  
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
41 Hits
0 reacties

Makkelijke kabeljauw met tapenade

Makkelijke kabeljauw met tapenade

halve citroen
400 gram diepvrieskabeljauwfilet
  (van die geperste blokken)
40 gram groene olijven zonder pit
2 eetlepels basilicumpasta
1 dessertlepel kappertjes
beetje goede olijfolie
verse basilicum ter garnering


Ken je Iglo's Fishcuisine? Van die diepvriesvis met een kruiden- of groentelaagje die je, hup, uit de diepvries, in de oven kunt zetten. Maar helaas wat mij betreft veel te zout, met een vaak kunstmatig smaakje. En meestal bereid met kaas. Of tomaten... Heel makkelijk maak je een eigen variant. Het recept van deze vis met groene tapenade dient vooral ter inspiratie. Gebruik wat je mag eten - zongedroogde tomaatjes zijn bijvoorbeeld ook heel lekker - en kruid naar eigen smaak. 

Getagged in:
Vis
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
46 Hits
0 reacties

Piña Colada voor milde kokosallergie

Piña Colada voor milde kokosallergie

Per persoon:
60 ml Malibu Kokos Rum*
100 gram zijdentofu
100 ml ananassap
ca 4 ijsklontjes






Heel af en toe vind ik het stiekem best lekker, zo'n tropische zoete romige cocktail. Bij kokosallergie is de originele pina colada geen optie. Je kunt hem gelukkig wel benaderen. Door in plaats van kokosroom zijdentofu te gebruiken bijvoorbeeld. In de blender, of - zoals ik deed - met de staafmixer, geeft dat een heel mooi smooth resultaat. De kokossmaak haal je dan uit Malibu Kokos Rum.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
183 Hits
0 reacties

Focaccia met Italiaanse kruiden

Focaccia met Italiaanse kruiden

Brood:
500 gram bloem
1 zakje gedroogde gist
1 theelepel zout
2,5 eetlepel goede olijfolie
300 ml lauw water
Topping:
2 eetlepels goede olijfolie
flinke theelepel gedroogde Italiaanse kruiden

Focaccia is een plat taliaans brood dat zijn specifieke volle smaak vooral dankt aan de olijfolie. Neem daarom een echt lekkere olie, van goede kwaliteit. Je kunt het brood op allerlei manieren afwerken, met olijven, uiringen, zeezout of gedroofde tomaten bovenop bijvoorbeeld, maar ik hou het simpel met enkel wat Italiaanse kruiden. Neem eventueel een eigen mengsel dat je goed verdraagt. Het brood is heerlijk om bij salades, picknick en bijvoorbeeld barbecue te eten, en je dept er sauzen en dressings ook nog eens makkelijk mee op. 

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
383 Hits
0 reacties

Mediterrane venkelsalade uit de oven

Mediterrane venkelsalade uit de oven

4 venkelknollen
3 tomaten
50 gram pitloze zwarte olijven
half blikje anjovisfilets
1 dessertlepel kappertjes
1 eetlepel olijfolie
halve citroen + 1,5 eetlepel olijfolie
snufje zout
halve theelepel groene peperkorrels


De zomer is het seizoen voor venkel. Van juni tot ongeveer oktober is de lichtgroene knol van Nederlandse bodem in de winkels verkrijgbaar.  Voor sommigen is de anijzige smaak even wennen. Maar de knol smaakt, in zeer dunne plakjes geschaafd, heerlijk in een gemengde salade. Ook deze mediterraans geïnspireerde schotel, die lauwwarm of op kamertemperatuur wordt gegeten, mag er zijn. Heerlijk bij vis met een stuk goed brood.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
339 Hits
0 reacties

IJsvariaties met Ola Swedish Glace

IJsvariaties met Ola Swedish Glace

1 bak Ola swedisch Glace Vanille
en:
300-350 gram vers mangovruchtvlees
óf:
100 gram extra pure chocolade 
    (80% cacao of meer)





Wie soja verdraagt kan zich tegenwoordig tegoed doen aan roomijs van Ola uit de supermarkt: 
Swedish Glace. Het heeft een heerlijke textuur en op zich een prima smaak. Wat mij betreft heeft dit ijs echter twee nadelen: ik vind het echt te zoet, én er is geen chocoladesmaak. Nu heb ik met wat mengen en mixen beide problemen opgelost, gewoon thuis met een blender. Wie geen soja kan eten: onder Nagerechten vind je diverse soorten fijn roomijs en parfait dat op rijstmelkbasis te bereiden is.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
1
Lees Meer
382 Hits
0 reacties

Petit fours van aardbeiencake

Petit fours van aardbeiencake

Voor de cake:
250 gram verse aardbeien
125 ml zonnebloem- of rijstolie
275 gram bloem
2 eetlepels kikkererwtenmeel + 
     2 eetlepels water
150 gram suiker
zakje vanillesuiker
1 theelepel baksoda

snufje zout
150 ml spa rood

Ook wanneer je allergisch bent voor aardbeien, verdraag je wellicht wel de gekookte variant (zoals jam). In dat geval kun je genieten van deze lekkere cake, die een subtiele, maar onmiskenbare aardbeiensmaak heeft. De cake lijkt op de een of andere manier nooit helemaal gaar te worden, hoe lang ik hem ook bak. Korter bakken met een hogere temperatuur geeft hetzelfde resultaat als langer bakken op een lagere temperatuur. Maar hij wordt altijd met veel genoegen opgegeten...

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
643 Hits
0 reacties

Bulgurbootjes

Bulgurbootjes

Voor ca 12 stuks:
100 gram bulgur
5 lente-uitjes
1 groene chilipeper
1 blikje tomatenpuree
2 eetlepels goede olijfolie
3 eetlepels versgehakte peterselie
3 eetlepels versgehakte munt
zout, peper
kropje little gem- of baby romainesla
4 partjes citroen of limoen

Ik dacht altijd dat bulgur een soort grove couscous was, maar niets is minder waar! Het is weliswaar gemaakt van tarwe, maar heeft veel meer voedingswaarde, omdat het gemaakt is van de hele korrel (en dus volkoren is). Ook nog eens super makkelijk klaar te maken: giet er kokend water bij en laat het een uur staan. Of kook het een minuut of 10 en eet het als rijst, met een lekkere groentesaus. Of als salade. Daar kun je dan ook weer leuke hapjes van maken, zoals deze heerlijk zomerse bootjes.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
383 Hits
0 reacties

Scones

Scones

Voor ca 14 stuks:
140 gram geharde, koude margarine
275 gram zelfrijzend bakmeel
1 theelepel baksoda
1 theelepel azijn
4-5 eetlepels water
Garnering:
aardbeienjam, verse aardbeien
plantaardige opklopbare plantaardige room
2 zakjes klopfix slagroomversteviger

Bij een echte high tea mogen typisch Engelse scones natuurlijk niet ontbreken. Toen mijn zoon nog heel klein was, maakte onze buurvrouw ze weleens, allergie-proof, als we op de koffie kwamen. Dit is haar recept. Baksoda en azijn heb ik zelf toegevoegd, die zijn niet per se nodig. Ze worden daarmee alleen iets hoger. Serveer de scones met jam en plantaardige slagroom. Onweerstaanbaar, zo simpel als ze lijken. Mijn persoonlijke favoriet!

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
571 Hits
0 reacties

Aspergesalade met aardbeien

Aspergesalade met aardbeien

500 gram asperges
kneepje citroensap
2 eetlepels zonnebloemolie
3 eetlepels (rode wijn)azijn
evt. 1 theelepel mosterd
0,5 dl witte wijn
2 flinke eetlepels versgehakte munt
2 flinke eetlepels versgehakte basilicum
zout en peper 
100 gram aardbeien

Nog zeker anderhalve maand kunnen we genieten van echte Hollandse asperges. Wist je dat ze gekookt ook zonder botersaus en ei heel lekker zijn? Wij eten ze hier graag met in de schil gekookte krieltjes. En dan besprenkelen we asperge en aardappel met wat goede olijfolie en grof zeezout. Met een snufje versgeraspte nootmuskaat op de witte stengels. Ik hoef niet anders meer! Heerlijk met een stuk gebakken zalm. Niet te vaak, want dan kan het gaan tegenstaan.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
405 Hits
0 reacties

Rabarbertaart

Rabarbertaart

150 gram haverkoekjes*
75 gram geharde margarine
1 pakje dr. Oetker Kookpudding Vanille
1 vanillestokje
250 ml soja- of rijstcuisine
250 ml plantaardige melk
1 bos rabarber (750-800 gram)
6-10 eetlepels suiker (naar smaak)
7-8 blaadjes gelatine**


Het is weer rabarbertijd (officieel van mei t/m juni), dus hier een heerlijk fris recept voor een taart-zonder-bakken, in drie laagjes: een crunchy bodem, zachte pudding en friszure rabarbergei. De gelei heeft een nacht nodig om goed stevig te worden, dus maak de taart een dag van tevoren! Het is voor het oog het mooist om rode stelen te gebruiken. Zijn ze groen, dan is er wat smaak betreft overigens niks aan de hand. Voeg dan eventueel tijdens het koken een scheutje rode wijn toe voor de kleur.

Waardeer dit blogbericht:
3
Lees Meer
936 Hits
0 reacties

Risottotaart met kruiden

Risottotaart met kruiden

1 sjalot
pakje verse peterselie (30 gr)
2 eetlepels olijfolie
250 gram risottorijst
kleine eetlepel vers gehakte salie
wat takjes tijm
600 ml groentenbouillon*
100 ml witte wijn
2 eetlepels vers gehakte bieslook
limoen of citroen (rasp, sap)
100 gram Wilmersburger pizzakaas**
vers gemalen peper

Risotto bereiden is een Italiaans ritueel van steeds weer bouillon over de rijst scheppen en laten pruttelen. Voor deze taart is de bereiding wat minder bewerkelijk, maar het resultaat is er niet minder om. Je kunt hem zowel warm als koud eten, als voorgerecht, als hapje bij buffet of picknick, of als hoofdgerecht (voor 2) met een (groene) salade. Wanneer je geen wijn wilt gebruiken, vervang deze dan door water.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
468 Hits
0 reacties

Sprits

Sprits

220 gram geharde margarine*
   op kamertemperatuur
100 gram poedersuiker
1 zakje vanillesuiker
snufje zout
250 gram bloem**
50 gram maizena
4-5 eetlepels water



Lekker, deze ouderwetse brosse koekjes! En helemaal niet moeilijk, als je niet te perfectionistisch bent ingesteld. Want mijn exemplaren zien er dan misschien niet uit of ze van de lopende band in de fabriek zijn gerold, maar laten we wel zijn, dat zijn ze natuurlijk ook niet. Ik heb gewoon te weinig ervaring met de spuitzak/slagroomspuit en ik ben er niet echt handig mee. Het blijft een techniek op zich. Eerlijk gezegd ben ik dan ook best trots op het eindproduct. En lekker zijn ze sowieso.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
1138 Hits
0 reacties

Voorjaarspasta

Voorjaarspasta

Voor 3-4 personen:
225 gram diepvriestuinbonen
150 gram haricots verts
200 gram diepvriesdoperwten
100 gram groene aspergetips
250 gram orecchiette pasta
ca 250 gr warmgerookte zalm
3 eetlepels olijfolie
1 pakje cuisine
80 ml droge witte wijn
1/3 - 1/2 theelepel zout

Romige pasta met voorjaarsgroenten, weer eens wat anders dan de geijkte tomatensaus. Dit gerecht vergt wat voorbereiding, maar je kunt dat eventueel fijn overdag doen wanneer je een half uurtje over hebt. Het is dan 's avonds nog een fluitje van een cent om de pasta op tafel te zetten. Oreccietti is zogenaamde 'oortjes'pasta, maar je kunt natuurlijk ook een andere variant naar keuze nemen. Wees voorzichtig met het zout: het gewicht van een pakje (best zoute) vis varieert. 

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
518 Hits
0 reacties

Tarwevrije bosvruchtenkoek (2 varianten)

Tarwevrije bosvruchtenkoek (2 varianten)

Variant 1, met zoete aardappelmeel:
375 gram (diepvries)bosvruchten*
150 gram suiker
275 gram zoete aardappelmeel
100 gram (snelkook)havermout
2 theelepels baksoda
snufje zout
75 ml gesmolten of vloeibare margarine
2 theelepels (appelcider)azijn)
1 zakje vanillesuiker
500 ml plantaardige melk

Weer eens een tarwevrij smulrecept. In de huidige alternatieve keuken wordt veel gebruik gemaakt van amandelmeel, maar dat is bij allergieën vaak een probleem. Daarom probeerde ik wat baksels uit met zoete aardappel- en bananenmeel (verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels) en het resultaat mag er zijn. Zoete aardappelmeel heeft een wat typische, maar niet onaangename smaak en maakt het beslag wat dikker, waardoor het een mueslikoek-idee geeft.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
771 Hits
0 reacties

Paastaart met spiegeleitjes :)

Paastaart met spiegeleitjes :)

80 gram bloem
20 gram maizena
1 theelepel baksoda
40 gram suiker
snufje zout
50 ml zonnebloemolie
75 ml plantaardige melk
1 theelepel (appelcider)azijn
1 pakje plantaardige slagroom
100 gram witte chocolade
1-3 zakje(s) klopfix*
blikje halve abrikozen (227 gram)

Wat is er leuker dan iets kunnen eten wat je eigenlijk niet mag? Verras je kind (of jezelf) eens met 'gebakken eitjes'. Halve abrikozen uit bik zijn prachtige nep-eidooiers en een witte ondergrond geeft de suggestie van spiegelei! Erg leuk voor Pasen, en natuurlijk ook lekker. Hoe je de taart ook nog sojavrij kunt maken lees je door hierboven op 'plantaardige slagroom' en 'witte chocolade' te klikken. Maak de taart liefst een dag van tevoren, maar laat hem zeker een uur of 4 opstijven.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
951 Hits
0 reacties

Hogelijk Verantwoorde muffins

Hogelijk Verantwoorde muffins

Voor 12 stuks:
300 gram grof geraspte wortel
150 gram volkoren tarwemeel
150 gram volkoren roggemeel
1 theelepel baksoda
snufje zout
60 gram rietsuiker
100 ml zonnebloemolie
1 theelepel (appelcider)azijn
300 ml plantaardige melk

Deze muffins houden het midden tussen brood en gebak en ik zie ze eerder als maaltijd(onderdeel) dan als tussendoortje. Ik heb ze met een gerust hart Hogelijk Verantwoord gedoopt, aangezien ze hoofdzakelijk bestaan uit volkorenmeel en groente, en relatief weinig suiker bevatten. Lekker voor ontbijt, lunch (ook in de broodtrommel, beter dan een boterham met zoet, lijkt me) of brunch. Natuurlijk ook op de Paastafel. Voor de liefhebbers: volgende week een Heerlijk Onverantwoorde taart voor de Paas...

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
772 Hits
0 reacties

Mediterraanse kipschotel

Mediterraanse kipschotel

(3-4 personen)
500 gram krieltjes in de schil
750 gram AH buitenbeentjes paprika
ca 20 groene of zwarte olijven 
150 gram chorizo, bv AH Biologisch
3-4 kippendijfilets
zout en peper
3 takjes rozemarijn, 3 knoflooktenen
3 eetlepels olijfolie
250 ml (kippen)bouillon
halve citroen
zakje peterselie (30 gram)
brood*

Met het mooie lenteweer van de afgelopen weken is een zonnig recept beslist op zijn plaats. Al eten wij dit het hele jaar door, omdat het zo waanzinnig lekker is! Je kunt uiteraard ook gewone paprika's nemen, maar een zak buitenbeentjes is in vergelijking erg voordelig. Ik gebruik voornamelijk de gele en rode. *Zorg voor lekker knapperig brood om alle sappen op te deppen, bijvoorbeeld afbakciabatta. Die kun je de laatste 8-10 minuten op de bodem van de oven (op een stuk bakpapier) laten meebakken.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
661 Hits
0 reacties

Oosterse pannenkoeken

Oosterse pannenkoeken

200 gram bloem (evt. deel volkoren)
2 theelepels kurkuma
350 ml water, 1 eetl. olie
50 ml droge sherry
4 eetlepels sojasaus*
1 bosui in ringetjes
1 chinese kool, 125 gram taugé*
1 - 2 preien, evt. 1 rode peper 
1 knoflookteen 1 thl. gemberpoeder
bakje biologische tofureepjes*
olie om te bakken

Met een koekenpan en een wok tover je deze vega-maaltijd op tafel. De pannenkoek krijgt een typisch oosters tintje door de vulling, maar ook door toevoeging van sherry en sojasaus. *Verdraag je geen soja, voeg dan in plaats van sojasaus wat zout naar smaak, of een dessertlepel umeboshi pasta en twee eetlepels water toe. Laat in dat geval ook de taugé weg. Daarvoor in de plaats kun je blokjes rode paprika, of extra ringetjes bosui gebruiken. In plaats van tofublokjes kun je uiteraard ook kipfilet of hamlappen nemen.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
768 Hits
0 reacties

Citroencake

Citroencake

275 gram bloem
50 gram maizena  
150 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
snufje zout
1,5 theelepel baksoda
1 theelepel (appelcider)azijn
75 gram vloeibare margarine
citroenrasp van 1 citroen
250 ml Spa Citroen
100 gram poedersuiker
ca. 2 eetlepels citroensap
sprinkels naar keuze ter decoratie

Bakken met limonade, het werkt. Door de bubbeltjes rijst je baksel extra goed. Logisch dan ook, om voor een citroencake citroenlimonade te gebruiken!  Bij een high tea of toetjesbuffet is het leuk om (zoals op de foto) kleine cakes te bakken en in mini-puntjes te snijden. Daarvoor gebruik je 4 springvormpjes van 11 of 12 cm doorsnee, gewoon bij onder meer AH te koop. Wil je één grote cake, neem dan een vorm van ca 22 cm doorsnee.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
830 Hits
0 reacties

Miniquiches met champignon, spek en spinazie

Miniquiches met champignon, spek en spinazie

Voor 12 stuks:
12 plakjes bladerdeeg 
100 gram kikkererwtenmeel
2 eetlepels maizena/aardappelzetmeel
halve theelepel uipoeder
1 theel kurkuma,1 theel baksoda
175 ml water, 1 theel (appelcider)azijn
100 gram gerookte spekreepjes
1 kleine ui, gesnipperd 
250 gram champignons in plakjes
300 gram verse gewassen spinazie
wat olie om in te vetten

Kikkererwtenmeel – gewoon te koop bij de supermarkt - kun je prima gebruiken als ei-vervanger. Hier lees je hoe dat werkt bij het maken van een quiche. Natuurlijk kan dat in een springvorm of ovenschaal. Je snijd de quiche dan in puntjes of blokjes om te serveren. Ik maak hier echter de mini-variant in een muffinblik met 12 holtes: grappig en lekker als voorgerecht, of als lunch-, buffet- of picknickhapje. De quiche kan zowel warm als koud gegeten worden.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
802 Hits
0 reacties

Oosterse aardappelpannenkoekjes met chilidip

Oosterse aardappelpannenkoekjes met chilidip

Voor 4 stuks:
600 gram vastkokende aardappelen
halve theelepel zout
1 theelepel 5-spice powder*
5 flinke eetlepels aardappelzetmeel
plantaardige olie
Chili-dip:
50 ml rijstazijn, 30 gram rietsuiker
1 eetlepel water, 1 rode peper
1 sjalotje, 1 teentje knoflook
2 eetlepels vissaus*

Deze heerlijke pannenkoekjes zijn niet erg moeilijk te maken en doen het goed als voorgerecht of feestelijk hapje. In feite zijn ze Chinees, terwijl de dip eerder Thais is, maar ze vullen elkaar prima aan. In plaats van deze saus kun je natuurlijk ook kant en klare rode (zoete) chilisaus uit de winkel gebruiken.
* 5-Kruidenpoeder bestaat uit kaneel, steranijs, szechuanpeper, venkel en kruidnagel. Het bevat alle vijf de smaakgroepen: zoet, zout, bitter, zuur en umami. Verdraag je niet alles, meng dan je eigen variant.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
635 Hits
0 reacties

Tarwevrije jamtaart

Tarwevrije jamtaart

300 gram boekweitmeel 
70 gram aardappelzetmeel
100 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
snufje zout
(evt.) 1 theelepel kaneel
150 gram koude harde margarine
50 - 75 ml water
300 gram jam naar keuze
olie om in te vetten
halve eetlepel plantaardige melk 

Af en toe komt er een vraag binnen naar tarwe- of glutenvrije bakrecepten. In dit kader deze week een taart met boekweitmeel. Dat koop je gewoon bij de supermarkt, bijvoorbeeld van Koopmans of Peak's. De taart is feitelijk gezien niet helemaal sojavrij, omdat de margarine sojalecithine bevat. Hier kun je echter onder het kopje 'Margarine' lezen dat in praktijk bijna iedereen lecithine verdraagt. Qua jam is er keuze te over. Rode jam geeft optisch het mooiste effect.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
962 Hits
0 reacties

Goulash-variatie met schouderkarbonade

Goulash-variatie met schouderkarbonade

Voor 3 personen:
500 gram tomaten
2 rode (punt)paprika's
250 gram champignons
375 gram schouderkarbonade
1 pakje soja- of rijstcuisine
1 eetlepel citroensap
1 theelepel zout
1 eetlepel milde paprikapoeder
1 eetlepel gemalen karwij/kummel*
evt: snufje scherpe paprika/chili
wat vloeibare margarine

Een keer of 4 tot 6 per jaar haal ik mijn römertopf tevoorschijn: die welbekende poreuze aardewerken, door de Romeinen uitgevonden schaal met deksel. Geweldig om kip met aardappelen in te garen. Maar er kan veel meer mee. Hij is erg gevoelig voor temperatuursschommelingen. Daarom wordt hij - na 15 minuten in koud water te hebben gestaan - in de nog koude oven geplaatst. Gedurende het bakproces onstaat stoom die de ingrediënten gaart. Smaak, vitaminen en voedingsstoffen blijven optimaal behouden.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
902 Hits
0 reacties