Op reis

De meeste mensen met voedselallergie of -intolerantie gaan met vakantie, in binnen- of buitenland. Hun ervaringen zijn positief! Voorop staat een goede voorbereiding, want met voedselallergie is er net iets meer te regelen dan zonder.

Tijdens de vakantie

  • Regel vóór vertrek met de locatie waar je zult verblijven dat je er veilig kunt eten.
  • Kook zoveel mogelijk zelf. Als je een allergie hebt die moeilijk is te vermijden in een restaurant, kun je een restaurantbezoek beter bewaren voor in Nederland.
  • Neem de tijd voor boodschappen. Gebruik zoveel mogelijk pure ingrediënten.
  • Zorg voor leuke recepten op vakantie. Zoek van te voren recepten uit die bij het land passen waar je heen gaat. Dan kun je zelf koken en toch een vakantiegevoel hebben.
  • Neem voor de zekerheid elke dag een anti-histaminetablet.
  • Houd altijd wat eten achter de hand, zodat je toch wat hebt als er niets is geregeld.
  • Geef je kind een button waarop staat dat het allergisch is. En leer het zelf welke allergie het heeft, zodat het geen voedsel van anderen aanneemt.
  • Vertrouw op je gezond verstand. Neem geen onnodige risico’s en bestel niets waarvan je weet dat er logischerwijs iets in zou kunnen zitten dat een reactie kan geven.
  • Eet nooit alleen. Het is altijd fijn om iemand (een familielid of collega) in de buurt te hebben die de taal goed spreekt en je kan helpen.
  • De Stichting Voedselallergie heeft contact met patiëntenorganisaties in veel landen. Je kunt dus altijd navraag doen: info@voedselallergie.nl.

Voorbereiding

Op vakantie gaan is voor de meeste mensen met voedselallergie prima te doen. Goede communicatie is daarbij heel belangrijk. Dit zijn enkele praktische tips die je daarbij kunnen helpen.

Tip 1 Vertaallijsten
Communicatie over je allergie is heel belangrijk. Maar hoe doe je dat in het buitenland? Foodinfo heeft handige lijsten voor op reis te vinden in 30 talen (in PDF-formaat).

Tip 2 Vertaal-apps
Download voor vertrek een vertaal-app op je telefoon. Bijvoorbeeld Google Translate of AllergySmartz. Zo sta je nooit met je mond vol tanden.

Tip 3 Waar is het ziekenhuis?
Vooral in geval van een ernstige allergie is het handig als je weet waar het dichtstbijzijnde ziekenhuis is. Zorg dat je het adres bij de hand hebt.

Tip 4 Alarmnummer
In alle landen van de EU kun je 112 als alarmnummer gebruiken. Ga je buiten de EU met vakantie? Noteer thuis alvast het landelijk alarmnummer van je vakantieland.

Tip 5 Verzekering
Vraag bij het afsluiten van een reisverzekering wat je dekking is in geval van een ernstige allergische reactie. Zet ook het noodnummer van de verzekeraar in je telefoon.

Tip 6 ICE op mobiele telefoon
Wie moet gebeld worden in geval van nood? Zorg dat hulpverleners dat gemakkelijk kunnen achterhalen in je telefoon en niet lang hoeven te scrollen door je telefoonlijst. Internationaal is de standaardnaam: ICE (In Case of Emergency). Gaat het om meerdere personen, dan kun je die aanduiden met ICE1, ICE2, ICE3, enzovoorts.

Tip 7 Voedselallergiepas
Bestel de voedselallergiepas. Daarop kun je alle persoonlijke en allergie-informatie laten zetten. Door het formaat (credit card) is de pas makkelijk mee te nemen.
Bestel Voedselallergiepas>

Tip 8 SOS
Met een SOS-alarmpenning  of de SOS-talisman  is snel zichtbaar dat je een voedselallergie hebt. De penning moet je laten maken, bij de talisman kun je zelf het informatiestrookje invullen.

Tip 9 Medicijnen meenemen
Zorg dat je ruim voldoende medicijnen hebt voor je vakantie. Zorg ook voor een recept voor een adrenalinepen en een door je arts ondertekend noodplan. Zo voorkom je problemen bij het passeren van de tassencontrole op het vliegveld.

Tip 10 Reisinentingen
Kijk uit met de reisinentingen. Er kunnen namelijk allergenen in zitten! Sommige vaccins worden gekweekt op een groeibodem van kippeneiwit. Andere vaccins kunnen sporen bevatten van antibiotica. De GGD adviseert bij kippeneiallergie om met de behandelend arts te overleggen en een proefdosis te laten geven van ¼ van het vaccin in de huid. Bij zeer ernstige allergie adviseert de GGD om het niet te doen. Aangezien het gele koorts-vaccin verplicht is in veel tropische landen, krijg je dan een brief mee waarin staat dat het niet mogelijk is te worden gevacccineerd.

Onderweg

Met de auto
Wie met de auto op vakantie gaat, kan zijn eigen eten meenemen. Zorg voor een koeltas of koelbox, om bederfelijke etenswaren goed te houden. En neem lang houdbare producten mee, waar je de hele vakantie lang op kunt terugvallen. Eet liever niet (onverpakt) in een wegrestaurant of bij een tankstation: de hygiëne en bereidingswijzen daar vallen niet in een oogopslag te controleren.

Vliegen
Ga je op vliegvakantie? Als je een ernstige voedselallergie hebt, vraagt dit om extra aandacht. De tips hieronder kun je gebruiken om het reizen voor jou te vergemakkelijken en allergische reacties te voorkomen. Een ernstige allergische reactie aan boord van een vliegtuig is uiterst zeldzaam. Maar als het plaatsvindt, kan de omgeving de gevolgen versterken. Ga daarom goed voorbereid op vakantie. Dan kan ook jij plezierig en veilig reizen!

  1. Internationale regelgeving
    Luchtvaartmaatschappijen moeten voldoen aan alle eisen van de International Civil Aviation Organization (ICAO). ‘Een vliegtuig wordt uitgerust met toegankelijke en adequate medische voorzieningen’, volgens de ICAO-standaard over medische apparatuur. Het ICAO geeft aanbevelingen en richtlijnen. Luchtvaartmaatschappijen moeten een trainingsprogramma ontwikkelen en onderhouden, zodat alle cabinepersoneel nood- en levensreddende apparatuur kan bedienen.
  2. Lokale regelgeving
    Daarnaast zijn er regels van de lokale overheid van toepassing. Hierin worden details geregeld. Bijvoorbeeld over de inhoud van het eerste-hulppakket. En die kunnen per land nogal verschillen. De details van de trainingen zijn in lokale regelgeving vastgelegd. Waardoor er grote verschillen tussen landen qua training kunnen zijn. Een luchtvaartmaatschappij kan zelf extra eisen stellen of extra diensten aanbieden.
  3. Adrenaline aan boord
    Veel luchtvaartmaatschappijen hebben adrenaline aan boord. Maar meestal niet in de vorm van een adrenalinepen. Ga er nooit vanuit dat de benodigde medicijnen aan boord van het vliegtuig zijn!
  4. Op de reisdag
  • Vraag bij reservering hoe de luchtvaartmaatschappij omgaat met klanten met voedselallergie. Doe dit bij de luchtvaartmaatschappij zelf, niet bij je reisagent.
  • Kom op tijd op de luchthaven aan; en neem de tijd om te bevestigen dat je vragen over speciale maaltijden, specifieke zitplaatsen of vroeg instappen bekend zijn.
  • Informeer het cabinepersoneel over de ernstige allergie. Als het nodig is, kunnen zij adequaat handelen bij een reactie. Veel luchtvaartmaatschappijen zullen de andere passagiers niet informeren over je allergie.
  • Vraag naar een plaats op de achterste of juist de voorste rij. Hier zijn andere passagiers met mogelijk allergeen voedsel minder dichtbij.
  • Stop je medicijnen, zoals de adrenalinepen, bij je handbagage en houd deze goed bereikbaar tijdens de vlucht. Bijvoorbeeld in het net van de stoel voor je, of onder je stoel.
  • Realiseer je dat de luchtvaartmaatschappij geen garantie kan geven voor een allergeenvrije omgeving. Andere passagiers kunnen bijvoorbeeld pinda’s mee aan boord brengen.
  • Luchtvaartmaatschappijen kunnen geen gegarandeerd allergeenvrije maaltijden verstrekken. Commerciële keukens kunnen namelijk geen garantie geven dat een maaltijd allergeenvrij is bereid.
  • Luchtvaartmaatschappijen kunnen geen allergeenvrije omgeving garanderen, ondanks het protocol voor schoonmaak van het vliegtuig.
  • Het veiligste is om je eten zelf mee te nemen. Vraag bij reservering na of hier beperkingen aan zitten. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen mag geen voedsel van passagiers worden opgewarmd. Neem bij voorkeur niet-bederfelijke levensmiddelen mee. Als je met tussenstops vliegt, controleer dan voor vertrek de quarantainewetten. In sommige landen mag je bepaald voedsel niet meenemen op je reis.
  • Informeer passagiers in je directe omgeving over de allergie van jezelf of je kind. Is je kind allergisch? Zorg dan dat het bij het raam zit of tussen jou en je partner in.
  • Neem desinfecterende doekjes mee. Hiermee kun je het tafeltje, de armleuningen en de rugleuning schoonmaken.