De wereld van voedselovergevoeligheid is volop in beweging. Daarom volgen wij wetenschappelijke ontwikkelingen op de voet. Zodat je goed op de hoogte bent. Uitgebreid nieuws vind je in Allergie en Voeding. Word lid en ontvang Allergie en Voeding thuis.

Het Martini Allergie Centrum voor Kinderen heeft introductietesten beschikbaar gesteld voor professionals in de zorg.

onderzoek80pxOp 24 mei 2016 promoveerde mw. dr. F.C. van Erp aan de Universiteit Utrecht op het proefschrift getiteld: ‘Diagnosing food allergy in children, peanuts?’. Daarin gaat ze onder andere in op het voorspellen van de uitkomsten van voedselprovocaties, met als doel deze waar mogelijk niet te hoeven uitvoeren.

baby 784607 640Het aantal patiënten met voedselallergie groeit nog altijd. Een deel hiervan is te verklaren door genetische factoren, maar de vraag is welke andere factoren bijdragen aan sensitisatie voor allergenen in kleine kinderen. Is er een manier om voedselallergie te voorkomen door een ander dieet van moeder of kind? Een recent artikel kijkt naar studies over preventie.

ei80pxIn Groot Britannië worden kinderen gevaccineerd tegen griep. Ze krijgen geen griepprik, maar een neusspray, die onderdeel is van het vaccinatieprogramma. Ouders van kinderen met een allergie voor kippenei krijgen vaak te horen dat hun kind deze vaccinatie niet mag. Hun kind zou allergisch kunnen reageren.

pinda80pxAustralische onderzoekers behandelden kinderen met een pinda-allergie met probiotica in combinatie met pinda-eiwit. ‘Met hoopvolle resultaten’, volgens hoofdonderzoeker professor Mimi Tang. 

melk80pxObstipatie bij jonge kinderen kan ontstaan door koemelkallergie. Het is daarom zinvol als een arts een jong kind met obstipatie 2 tot 4 weken op een koemelkvrij dieet zet om dit te onderzoeken, concluderen Italiaanse onderzoekers.

eimelk80px

Als melk en ei hoog verhit zijn, kunnen voedselallergische kinderen ze vaak toch veilig eten. Uit onderzoeken blijkt dat 70 procent van de kinderen die allergisch op koemelk of kippenei  reageren, deze wel verdragen wanneer de koemelk of kippenei in gebak verwerkt wordt. Hoe kan dit?

labradoodleAllergisch voor honden en daarom aan de labradoodle? Misschien toch niet zo'n goede keuze. Onderzoek wijst uit dat de hypoallergene hond niet bestaat. 

Naar het onderzoek

DSCN0398 80 x 80Deze dagen is een groot allergologie congres in Amerika . U kunt deze volgen via #wsaai en natuurlijk via onze Twitter stream. Het is bijzonder om direct de highlights te kunnen volgen, rechtstreeks getwitterd tijdens de verschillende lezingen. 

naar de website

specerijen80Steeds meer mensen hebben last van een kruidenallergie, bleek onlangs uit onderzoek. In Nederland werd het onderwerp een kleine hype en daarmee kwam ook Stichting Voedselallergie in het nieuws.