Fructose

Fructose is een vorm van suiker die door sommige mensen niet goed wordt verdragen. Fructose-intolerantie kan levenslang duren, maar ook tijdelijk zijn.

Fructose of 'vruchtensuiker' is een onderdeel van (kristal)suiker waar je overgevoelig voor kunt zijn. Je kunt last krijgen van klachten als buikpijn, overgeven, winderigheid en diarree. Het dieet voor fructose-intolerantie is ingrijpend. Vermoed je dat je last hebt van fructose, ga dan niet zelf experimenteren met een dieet, maar neem contact op met je huisarts of een gespecialiseerde diëtist. 

Waar zit fructose in?
Fructose is de natuurlijke suiker in vruchten, groente en honing. Ook de producten die hiervan gemaakt worden zoals jam, vruchtensap en melkproducten met fruit bevatten fructose. Fructose wordt verder nogal eens verwerkt in snoep, koekjes en gebak.

Naast dat fructose van nature in fruit voorkomt, is een ook een onderdeel van riet- of bietsuiker (sacharose), de suiker die het meest gebruikt wordt in allerlei producten. Wanneer sacharose in je darmen terecht komt wordt het weer afgebroken tot glucose en fructose, dus daarom moet je met een fructose-intolerantie uitkijken voor veel soorten suiker.

Zelfs kunstmatige zoetstoffen kunnen problemen opleveren: sorbitol is een kunstmatige zoetstof die bijvoorbeeld gebruikt wordt in kauwgom. Deze zoetstof kan zich in je lichaam omvormen tot fructose. Ook suikervervangers isomalt en maltitol kun je beter vermijden als je fructose-intolerantie hebt.

Overgevoeligheid
Voor fructose kun je dus overgevoelig zijn.  Het probleem is dat je darmwand moeite heeft met het opnemen van de fructose in je bloed. Dit is een intolerantie, geen allergie.

Er zijn twee varianten van deze intolerantie:

  • Hereditaire (= erfelijke) fructose-intolerantie

Hereditaire fructose-intolerantie is een aangeboren koolhydraatstofwisselingsstoornis, waarbij fructose niet volledig wordt afgebroken in je darmen. Omdat je lichaam een aantal tussenstapjes niet kan maken, kan er een te lage bloedsuiker ontstaan, met als gevolg trillen en duizeligheid. Uiteindelijk kan er ook schade ontstaan aan je lever en nieren. Deze aandoening is zeldzaam en je zult je leven lang een dieet moeten blijven volgen.

  • Fructosemalabsorptie

De fructose wordt in geval van fructosemalabsorptie minder goed opgenomen door je darmen dan bij 'gezonde mensen'. Door fermentatie in je dikke darm ontstaan gassen die klachten veroorzaken zoals buikpijn, krampen, winderigheid en diarree. Een waterstof-ademtest kan aantonen of je last hebt van fructose-malabsorptie.

Wat voor dieet moet ik volgen?
Als je intolerant bent voor fructose, dan moet je vaak een behoorlijk beperkend dieet volgen. Het hangt af van je persoonlijke tolerantiegrens hoeveel fructose, sacharose en sorbitol je kunt innemen. Het is bijna niet mogelijk om suiker(producten) volledig te vermijden.

Op de ingrediëntendeclaratie kun je zien of er fructose in een product zit. De volgende ingrediënten kun je het beste vermijden:

  • fructose, vruchtensuiker, fruitsuiker of levulose
  • sorbitol, polyool of E420
  • sacharose, sucrose, tafelsuiker, rietsuiker of bietsuiker
  • invertsuiker, poedersuiker, kandij- of basterdsuiker
  • stroop
  • honing
  • invertsuiker
  • maïsstroop, glucose-fructosestroop of high-fructose corn syrup (HFCS)

Producten waaraan (vruchten)suiker is toegevoegd zijn bijvoorbeeld:

  • zoet beleg
  • luxe broodsoorten
  • koek, snoep, gebak, ijs
  • frisdranken
  • diverse zuiveldranken
  • bepaalde medicijnen

Huisarts

Vermoed je dat je fructose-intolerantie zou kunnen hebben? Dan kun je aankloppen bij je huisarts, die een ademtest kan laten doen om te kijken of dat zo is. Je huisarts kan je ook verder helpen bij het samenstellen van je dieet, of je doorverwijzen naar een gespecialiseerde diëtist.

Het lastige aan fructose-intolerantie is dat je ook weinig tot geen fruit, groente en aardappelen kunt eten. Daardoor kun je tekorten opbouwen van essentiële vitaminen, zoals vitamine C en foliumzuur, en van vezels. In sommige gevallen kan je (huis)arts je een dieetpreparaat voorschrijven, die de suiker in je eten vervangt maar waarvan je niet ziek wordt.  

Een andere methode is het gebruik van capsules, bijvoorbeeld  Xylosolv, die het enzym xylose isomerase bevatten, waarmee je lichaam fructose kan omzetten in glucose.

Appel

Ben je allergisch voor appel? Misschien zijn voor jou de hypoallergene appels Santana of Elise een uitkomst. Veel mensen met een milde appelallergie verdragen Santana en Elise wel.

Wat is appelallergie ? 

Appelallergie is een veel voorkomende vorm van voedselallergie. Zo’n 300.000 tot 400.000 mensen in Nederland hebben er last van. Bij voedselallergie maakt het lichaam een immunologische reactie op een onschuldige stof in de voeding. Er worden dan antistoffen aangemaakt, die via bloed- en huidtesten te meten zijn. Bij appelallergie ervaren mensen milde tot ernstige klachten.

Van Santana en Elise is bewezen dat ze te gebruiken zijn door mensen met een milde appelallergie. De appel Santana is sinds 2006 volop in het nieuws, omdat de appel hypoallergeen blijkt te zijn. Hypoallergeen betekent minder allergeen. Elise is de tweede appel die veilig gegeten kan worden door de meeste mensen met een milde appelallergie. Elise-appels zijn langer te bewaren dan Santana's.

Heb je een appelallergie en wil je uitproberen of Santana of Elise wél mogelijk zijn? Volg dan het stappenplan (zie onder).

Waarschuwing

  • De Santana is alleen bedoeld voor mensen met de volgende klachten bij het eten van andere appels: jeuk en milde irritatie van mond, lippen, tong, keel, neus en ogen.
  • Gebruik je allergiemedicatie zoals antihistaminica? Deze kunnen klachten van verse appel onderdrukken.
  • Gebruik je bètablokkers, dan wordt consumptie van verse appel als test ten sterkste ontraden. Controleer je medicijnen voordat je test.
  • Santana is nadrukkelijk niet bedoeld voor mensen met ernstige appelallergieklachten (zoals zwellingen van mond, lippen en tong, benauwdheid of een opgezette keel). Mensen die niet zeker weten of zij ernstige klachten hebben of die bang zijn voor ernstige reacties wordt geadviseerd eerst contact op te nemen met de (huis)arts.

Heb je een niet-ernstige appelallergie, en gebruik je niet de hier bovengenoemde medicatie, dan kun je Santana zelf proberen via deze test:

Stap 1: Neem een hap uit een Santana appel met schil, kauw er even op en spuug de hap uit.
Als u na 20 minuten geen van de hierboven genoemde klachten krijgt, kunt u overgaan naar stap 2;

Stap 2: Neem een hap uit een Santana appel met schil. Nu kunt u de appel doorslikken.
Als u na 20 minuten geen van de hierboven genoemde klachten krijgt, kunt u overgaan naar stap 3;

Stap 3: Snijd een partje uit de Santana appel met schil en eet dit op.
Als u na 20 minuten geen van de hierboven genoemde klachten krijgt, kunt u overgaan naar stap 4;

Stap 4: Eet een halve Santana appel met schil. Als u na 20 minuten geen van de hierboven
genoemde klachten krijgt, kunt u er van uit gaan dat u de Santana appel goed verdraagt.

Kijk ook op www.appelallergie.nl.

Wil je zelf een Santanaboom in de tuin? Bestel hier je eigen boom.

Cosmetica

Allergisch voor cosmetica? Wij verzamelden deze lijst met stoffen waarvan bekend is dat mensen er allergisch op kunnen reageren. Met deze lijst willen we je helpen erachter te komen of je allergisch bent en waarvoor. 

abitol

Voorkomen: organisch alcohol afkomstig van dennenhars.
Gebruik: in lijm, inkt, cosmetica (bv. mascara). Plastificeermiddel in plastic.

amerchol l 101
Gebruik en voorkomen: is een derivaat van wolvetalcoholen dat soms beter een "lanoline"-allergie aan het licht stelt dan wolvetalcoholen zelf.

aminobenzoëzuur (PABA)
Gebruik: is een zonnefilter (UV-B)
Voorkomen: in zonneproducten.
Groepsverwante stoffen: parafenyleendiamine, procaïne, benzocaine, haarkleurstoffen, sulfonamiden, derivaten van PABA, diaminodifenylmethaan.
De combinatie van zonlicht en contact met para-aminobenzoëzuur kan soms fotoallergie veroorzaken.

ammoniumthioglycolaat
Gebruik en voorkomen: in permanente haargolf oplossing en in ontharingsmiddelen.
Kruisreageert met glycerylmonothioglycolaat: oorzaak van beroepsdermatosen bij kappers.

ampicilline
Gebruik en voorkomen: is een antibioticum van de ampicillinegroep met een breder activiteitsspectrum dan benzylpenicilline, vooral tegen Gram-negatieve bacillen.
Overgevoeligheidsreacties, ook bij professioneel contact (bv bij verplegend personeel) komen voor.
Groepsverwante stoffen: andere penicillinederivaten.

benzofenone-3
Synoniem: oxybenzone
Gebruik: zonnefilter, zowel in het UVA- als het UVB-gebied. Kan zowel contactallergische als fotoallergische huidreacties uitlokken.

benzophenylsalicylaat
Gebruik: pijnstillend; zonnefilter (vaak gebruikt in lippenstift), tevens aangewend in plastics als U.V.-protector.
Synoniem: salol

benzoylperoxide
Gebruik: keratolytisch en antimicrobieel middel in de behandeling van acne, tinea pedis alsook bij decubitus en beenulcera (in dit laatste geval sterk sensibiliserend!). Ook als bleekmiddel in de voedingsindustrie, kaarsfabricage en als katalysator in plastic.

benzylalcohol
Benzylalcohol is een stof met ontsmettende eigenschappen en wordt dan ook vooral gebruikt als bewaarmiddel, vnl. in cosmetica en farmaceutische producten (met inbegrip van allergeenextracten). Daarnaast heeft benzylalcohol ook licht verdovende eigenschappen en heeft het enige werking tegen jeuk. Verder wordt benzylalcohol toegepast als oplosmiddel, vooral van parfums. Kruisallergie kan optreden met perubalsem.

benzylpenicilline kalium
Gebruik: antibioticum van het penicillinetype

butylhydroxyanisole
Synoniem: BHA
Gebruik: is aan antioxidant (en licht antibacterieel).
Voorkomen: in voedingsmiddelen (E320), in cosmetica en in farmaceutische topica, in oliën en vetten, in bepaalde industriële producten (afgeleiden van petroleum), in bepaalde reinigingsproducten, thinners en solventen en in veevoeders.
Groepsverwante stoffen: butylhydroxytolueen (BHT).

cetrimide
Gebruik en voorkomen: cetrimide is een quaternair ammoniumzout dat gebruikt wordt als antisepticum, vnl. in farmaceutische topica; ook aanwezig in sommige cosmetica bv. Haarbalsems). Kan irritatie veroorzaken.

cetylalcohol
Gebruik: excipiens (zwakke W/O emulgator)
Voorkomen: aanwezig in tal van farmaceutische topica en cosmetica.
Groepsverwante stoffen: kruisreacties met myristylalcohol, stearylalcohol. Het verantwoordelijke allergeen betreft een onzuiverheid aanwezig in de gecommercialiseerde grondstof.

chlooracetamide
Gebruik en voorkomen: als bewaarmiddel in cosmetica, verven, vernissen, industriële oliën, leder. Sterk sensibiliserend!

chlooramfenicol
Gebruik: antibioticum, zowel algemeen als lokaal (huid, alsook neus - en oogdruppels). Frequent allergeen.

chlooramine
Synoniem: tosylchloramide (Na-zout), "carrel", "dakin".
Gebruik: lokaal antisepticum.

chloorhexidine
Gebruik: antimicrobieel agens
Voorkomen: in cosmetica (deodorants, crèmes), farmaceutische topica, heelkundige zepen, tandpasta en mondoplossingen tegen cariës. Geeft zelden allergische reacties, doch zowel een contactdermatitis, een fotocontactdermatitis, als een contacturticariasyndroom is mogelijk.

cocamide diethanolamine
Synoniem: cocamide DEA, coconut diethanolamide
Gebruik en voorkomen: niet-Ionisch tenside in cosmetische reinigingsmiddelen (badschuimen, zepen, shampoos ); tevens in industriële producten (bv. in koelvloeistoffen).

cocamidopropyl pg-dimoniumchloridefosfaat
Is een fosfolipidencomplex dat verkregen is uit kokosolie.
Synoniem: Phospholipid PTC
Gebruik: het is een quaternair ammoniumzout enerzijds gebruikt als tensioactieve stof (cationisch tenside), anderzijds omwille van antimicrobiële eigenschappen. Voorkomen: cosmetica, waaronder babyproducten, producten voor vrouwelijke hygiëne, huidverzorgingsproducten, en contactlensvloeistoffen.
Groepsverwante stoffen: mogelijk cocamidopropylbetaïne.

cocamidopropylbetaïne
Gebruik en voorkomen: amfoterisch tensio-actieve stof in vloeibare zeep en reinigingsmiddelen, ontschminkingsprodukten, shampoos, contactlensvloeistoffen.
Groepsverwante stoffen: cocobetaïne.

colofonium
Voorkomen: hars en zaagsel van sparren, dennen, coniferen.
Gebruik: hars voor strijkstok, papier, drukinkt, linoleum, afdichtingswas, cosmetica (ontharingswas, oog make-up), hechtpleister, soldeerflux, lijm, boen-, vloer- en autowas, hulpstof in kunststoffen- en rubberfabricage, vernis, stroef maken van de huid van worstelaars, atleten en basketbalspelers, in de tandheelkunde.
Groepsverwante stoffen: terpentijn, houtteer, perubalsem, parfumgrondstoffen.

dexpanthenol
Synoniem: panthotenol, een d-pantotheenzuur (vitamine B-derivaat). Gebruik en voorkomen: in cosmetica, in farmaceutische producten, als additief voor veevoeders.

diazolidinylureum
Diazolidinylureum is een formaldehyde-releaser.
Gebruik: bewaarmiddel in cosmetica.
Groepsverwante stoffen: formaldehyde, imidazolidinylureum.

dibromodicyanobutaan-fenoxyethanol
Gebruik: bewaarmiddel in cosmetica en in vochtige toiletdoekjes, in lijmen, verven en koelvloeistoffen. Gekend als Euxyl K400; het allergeen betreft meestal dibromodicyanobutaan (= methyldibromoglutaronitrile).

dihydroxyaceton
Gebruik: is een zelfbruiner (vormt met aminozuren van keratine een gekleurd complex).
Voorkomen: in zelfbruinende cosmetica.

eikmos
Is afkomstig van de schimmels van Evernia prunastri.
Gebruik: is een parfumgrondstof en maakt deel uit van de fragrance mix (testsubstantie), een indicator voor parfumallergie.
Voorkomen: in aftershaves en in tal van parfums.

epoxy acrylaat
Gebruik en voorkomen: acrylaat oligomeer, gebruikt in UV- polymeriserende inkten en vernis, tandheelkundige materialen.
Groepsverwante stoffen: andere acrylverbindingen en epoxyharsen van het bisfenol A-type.

eugenol
Gebruik: is een bestanddeel van kruidnagelolie en aanwezig in de fragrance mix (testsubstantie), een indicator voor parfumallergie.
Voorkomen: insectenlokker, dentale analgetica, parfums.
Groepsverwante stoffen: perubalsem. Kan urticaria uitlokken.

farnesol
Voorkomen: is een natuurlijke parfumgrondstof en antibacterieel middel. Gebruik: in parfums en toiletwaters, in deodorantia en antiperspirantia. Groepsverwante stoffen: perubalsem.

fenoxyethanol
Gebruik: is een antimicrobieel en antifungistatisch middel. Voorkomen: in cosmetica, farmaceutische topica, ontsmettingsmiddelen voor wonden, insectenverdrijvende middelen ("insect-repellents"), in combinatie met methyldibromoglutaronitrile in Euxyl K400® en met parahydroxybenzoezuuresters in Fenonip®.

fenylbenzimidazolsulfonzuur
Gebruik: is een zonnefilter (UV-B)
Voorkomen: in zonneproducten.
Groepsverwante stoffen: fenylmethylbenzoazol.

formaldehyde
Gebruik: anti-transpiratiemiddel, ontsmettingsmiddel, conserveermiddel (bv. cosmetica, industriële en huishoudelijke producten, tuinbouwproducten), looistof, fixeervloeistof voor histologische preparaten, stabilisator in fotografie, fabricage van: kleurstoffen, paraformaldehyde, plastics (formaldehydehars), lijmen, textielfinish, papier, gipsverband, geneesmiddelen.

fragrance-mix
Is mengsel van 8 parfum ingrediënten, nl. kaneelalcohol, kaneelaldehyde, hydroxycitronellal, amylcinnamaldehyde, geraniol, eugenol, iso-eugenol en oak moss met sorbitansesquioleaat als emulgator. Marker voor parfumallergie.
Groepsverwante stoffen: perubalsem, houtteer, essentiële oliën.

gehydrolyseerd dierlijk proteïne
Gebruik: is een emulgerend middel.
Voorkomen: in haarverzorgingsmiddelen, conditionerende middelen, shampoos en balsems; in cosmetische crèmes.
Groepsverwante stoffen: oleylpolypeptide (Xerumenex®) en andere eiwithydrolysaten.

geraniol
Gebruik: is een parfumgrondstof die behoort tot de groep van de terpenen. Aanwezig in Pelargonium (geranium). Is een bestanddeel van de fragrance mix (testsubstantie), een indicator voor parfumallergie.
Voorkomen: parfums, farmaceutische producten, geraniumolie, cosmetica.

houtteer (mengsel)
Dit is een mengsel van teren uit 4 verschillende houtsoorten (pijnboom, beuk, juniperus en berk).
Gebruik en voorkomen: cosmetica (parfumbestanddeel, o.a. shampoos ), lokale en systemische farmaceutica (bv. hoestmiddelen), veterinaire medicatie, creosoort derivaten in antiseptica, roofing, isolatiemateriaal voor elektrische kabels, roken van vis en vlees, barbecuerook, productie van terpentijn, houtazijn, absorberende kool.
Groepsverwante stoffen: perubalsem, parfums, colofonium, terpentijn.

hydrocortisone
Gebruik: zwak corticosteroïd zowel voor lokaal als voor systemisch gebruik. Kruisreacties met prednisolone, methylprednisolone, prednisone en -derivaten alsook met tixocortol pivalaat. Systemische reacties zijn mogelijk. Meestal vormen betamethasone en dexamethasone en -derivaten goede alternatieven voor hydrocortisone overgevoelige personen.

hydroxy-ethylacrylaat
Gebruik en voorkomen: hydroxyethylacrylaat is een acrylmonomeer dat gebruikt wordt in UV-polymeriseerbare inkten, lijmen (bv. kleefpleister), lakken, verven (bv. voor autokoetswerk), kunstnagels . Penetreert doorheen latex-, PVC- en nitrile handschoenen.

hydroxycitronellal
Gebruik: is een parfumgrondstof en een bestanddeel van de fragrance mix (testsubstantie), een indicator voor parfumallergie.
Voorkomen: in bloemenparfums, insecticiden, antiseptica.
Groepsverwante stoffen: citronellal, geranium.

imidazolidinylureum
Is een formaldehyde-releaser.
Gebruik: bewaarmiddel in farmaceutische, cosmetische (shampoos , deodorants ), huishoudelijke en industriële producten.
Groepsverwante stoffen: formaldehyde, diazolidinylureum.

impregum
Gebruik en voorkomen: tandheelkundig preparaat.

iood/ jodium
Gebruik en voorkomen: ontsmettingsmiddel. Kan irritatie veroorzaken.

iso-eugenol
Maakt deel uit van de fragrance mix (testsubstantie), een indicator voor parfumallergie.
Gebruik: een bestanddeel van kruidnagelolie.
Voorkomen: mondwaters, tandpasta, tandcement, antiseptica, inhalantia. 
Groepsverwante stoffen: eugenol, perubalsem.

isobutyl -para-aminobenzoaat
Voorkomen: is een zonnefilter (UV-B).
Gebruik: in zonneproducten.
Groepsverwante stoffen: PARA-bestanddelen zoals parafenyleendiamine (PPD), benzocaïne, sulfonilamide, para-aminobenzoëzuur (PABA), diaminodifenylmethaan. De combinatie van zonlicht en contact met deze stof kan fotoallergie veroorzaken.

isopropyldibenzoylmethaan
Gebruik: U.V.A-zonnefilter Kan ook foto-overgevoeligheid veroorzaken.

kaneelalcohol
Gebruik: is een aromaticum en parfumgrondstof en een bestanddeel van de fragrance mix (testsubstantie), een indicator voor parfumallergie.
Voorkomen: geparfumeerde cosmetica, deodorantia en antiperspirantia, cola, vermouth, bittere dranken, mondwater, toiletzepen, tandpasta, geparfumeerde doekjes.
Groepsverwante stoffen: kaneelaldehyde.

kiwi
Kan contacturticaria veroorzaken. Kruisreactie mogelijk met latex (priktest positief).

latex
Voorkomen: sap uit rubberboom (Hevea Braziliensis). Bevat allergiserende proteïnen verantwoordelijk voor het contact urticaria syndroom (cutane en extra cutane symptomen zoals neusloop, tranende ogen, ademnood tot anafylactische reacties) vnl. door contact met latex handschoenen, gedragen door (para)medici. Verder ook aanwezig in intubatiemateriaal, catheters, condooms, ballonnen.
Groepsverwante stoffen: bv. banaan, kastanje, kiwi, avocado, ficus benjamini.

lauraminoxide
Gebruik en voorkomen: tensio-actieve stof, aanwezig in bv. hibiscrub. Kan naast chloorhexidine eveneens professionele contactallergie veroorzaken.

lichen mix
Is een mengsel van korstmossen. Is een oorzaak van contactdermatitis bij boswachters en houtbewerkers. Kan een airborneallergie (ook fotoallergie) veroorzaken.

me-dibr glutaronitr (in euxyl k400)
Gebruik: bewaarmiddel in cosmetica, snij-olie, verven, watergebaseerde huishoudelijke en industriële producten.
Synoniem: dibromodicyanobutaan

merbromine
Synoniem: mercurochroom .
Gebruik: antisepticum gebaseerd op een organisch kwikderivaat. Groepsverwante stoffen: kruisreacties met andere organische, soms ook anorganische kwikderivaten.

methylbenzylideen kamfer
Gebruik: is een zonnefilter (UV-B).
Voorkomen: in zonneproducten. De combinatie van zonlicht en contact met deze stof kan fotoallergie veroorzaken.

methyl(chloor)isothiazolinone
Is een mengsel van methylisothiazolinone en methylchloorisothiazolinone. 
Gebruik: conserveermiddel met een goede antibacteriële en algicide werking, in vloeibare (waterhoudende) producten voor industrieel en huishoudelijk gebruik en in cosmetica.
Merknamen: Euxyl K100, Grotan TK2, Kathon CG (cosmetica), Kathon 886 MW (metaalbewerking), Mergal K7.
Patiënten met een contactallergie voor methyl(chloor) isothiazolinone verdragen soms wel producten die onmiddellijk afgespoeld worden (bv. shampoos).

miconazole nitraat
Gebruik en voorkomen: antifungicide van het imidazole type. Wordt gebruikt in dermale en vaginale bereidingen.
Groepsverwante stoffen: econazole en andere imidazolderivaten.

musk ambrette
Gebruik: is een synthetische parfumgrondstof; is een bestanddeel van de fragrance mix (testsubstantie), een indicator voor parfumallergie.
Voorkomen: aftershaves, zeep, detergenten, cosmetica, lotions, mondwaters . Contact met zonlicht kan fotoallergie uitlokken.

natriumsulforicinaat
Gebruik en voorkomen: ricinusolie derivaat aangewend in farmaceutische preparaten en cosmetica (ook in deodorants).
Groepsverwante stoffen: ricinusolie en derivaten zoals gehydrogeneerde ricinusolie, polyethyleenglycol ricinoleaat, enz.

nitrofurazone
Synoniem: furacin, nitrofural
Gebruik: antibioticum 
Voorkomen: in farmaceutische topica, veeartsenproducten en bepaalde dierenvoeding. Het is een bekend en krachtig allergeen, voornamelijk bij gebruik voor gesurinfecteerde stasedermatitis, gesurinfecteerd eczeem en brandwonden.
Groepsverwante stoffen: kruisreacties met nitrofuranen (Furadantine® en Urfadyn®) zijn mogelijk.
Toediening van dit geneesmiddel kan bij nitrofurazone-overgevoelige patiënten, een veralgemeende huiduitslag veroorzaken.

octyldimethylpaba
Synoniemen: Escalol 507, padimaat 
Gebruik: is een zonnefilter (UV-B) 
Voorkomen: in zonneproducten.
Groepsverwante stoffen: PARA- bestanddelen zoals parafenyleendiamine (PPD), benzocaïne, sulfonilamide, para-aminobenzoëzuur (PABA), diaminodifenylmethaan
para-tolueensulfonamide formaldehydehars.
Dit is het belangrijkste allergeen in nagellak; is eveneens aanwezig in sommige lijmsoorten.

parabenen
Synoniem: parahydroxybenzoezuuresters, "Nipagin", "Nipasol".
Gebruik: bewaarmiddelen in farmaceutische topica, cosmetica, speelgoedgels en voedingsmiddelen. Sensibiliseren meestal via farmaceutische topica (beschadigde huid).

penicilline
Synoniem: benzylpenicilline, Penicilline G
Gebruik: antibacterieel geneesmiddel Veroorzaakt zowel type I als type IV overgevoeligheidsreacties (ook bij professioneel contact, bv. bij verplegingspersoneel, veeartsen).
Groepsverwante stoffen: andere penicillinederivaten.

perubalsem
Voorkomen: balsem uit de "Myroxylon Pereirae" boom.
Gebruik: in farmaceutische crèmes , zalven en zetpillen, (ook diergeneeskundig gebruik); als fixatief en reukstof in parfums, smaakstof in chocolade, longdrinks, frisdranken, tabak, caramels, essences.
Groepsverwante stoffen: benzoëzuur en esters, benzylalcohol, vanille, eugenol en isoeugenol (in parfum, tandheelkundige producten), siambenzoïn, tolubalsem, styrax (fixatief voor zeepparfums), benzoëtinctuur (huidontvettend product).

propyleenglycol
Gebruik: als oplosmiddel, bevochtiger en stabiliseermiddel.
Voorkomen: in vitaminepreparaten, farmaceutische topica (lokaal en systemisch), cosmetica, wondverbanden en electrode-gels, als plastificeermiddel, in de diergeneeskunde als precursor van glucose, in voedingsmiddelen en metaalbewerkingvloeistoffen (koelemulsies).

propylgallaat
Gebruik: is een antioxidans en bewaarmiddel (licht antibacterieel).
Voorkomen: in cosmetica, farmaceutische producten voor plaatselijk gebruik, in bepaalde voedingsmiddelen (E 310) zoals bepaalde soorten boter en margarine, in wassen en vetten, in bakkersproducten.
Groepsverwante stoffen: andere gallaten zoals octylgallaat en dodecylgallaat.

quaternium 15
Gebruik: is een liberator van formaldehyde en wordt gebruikt als bacterie- en schimmeldodend middel.
Voorkomen: farmaceutische topica, cosmetica, poetsmiddelen, huishoudelijke reinigingsmiddelen en industriële producten.
Groepsverwante stoffen: formaldehyde en andere formaldehyde liberatoren (bv. imidazolidinylureum, diazolidinylureum).

ricinusolie
Synoniem: (E) castor oil
Gebruik: lokale farmaceutische producten (crèmes, zalven, suppositoria), systemische farmaceutische producten (laxatief), en cosmetica (lippenstiften, crèmes, enz.).
Groepsverwante stoffen: ricinusoliederivaten, zoals gehydrogeneerde ricinusolie, natriumsulforicinaat (goede marker voor ricinusolieallergie), polyethyleenglycolricinoleaat.

sesamolie
Gebruik en voorkomen: plantaardige olie die gebruikt wordt in linimenten, pleisters, pasta's en zepen. Tevens in cosmetische producten en voedingsmiddelen.

sesquiterpeenlactones
Voorkomen: is een mengsel van de belangrijkste allergenen aanwezig in tal van Compositae (bv. Chrysanten) en laurier bladeren (laurel oil). Sommige patiënten met een contactallergie voor sesquiterpeenlactonen ontwikkelen een lichtovergevoeligheid.

sorbitaan sesquioleaat
Synoniem: Arlacel C-83: mengsel van sorbitaan mono- en di-oleaat. Gebruik: niet-Ionische emulgator (verwant met andere sorbitaan- esters zoals Spans), toegepast in cosmetica en farmaceutische topica. Maakt deel uit van de "fragrance-mix".

sulfanilamide
Marker voor para aminobenzeenverbindingen
Gebruik: lokaal antibioticum, wondpoeder, zalven, (Ook in de diergeneeskunde). Kan fotosensibilisatie induceren.
Groepsverwante stoffen: andere para-aminobenzeenverbindingen

t-butylmethoxydibenzoylmethaan
Synoniem: parsol 1789, azobenzone
Gebruik: is een zonnefilter (UV-A). Voorkomen: in zonneproducten.
Groepsverwante stoffen: isopropyldibenzoylmethaan. De combinatie van zonlicht en contact met deze stof kan fotoallergie veroorzaken.

tertiair butyl catechol
Gebruik en voorkomen: anti-oxidant in polyester harsen en in oliën, inhibitor van het polymerisatieproces bij pvc-producten, in fotokopiepapier. Kan depigmentatie alsook een primaire sensibilisatie veroorzaken; kruisreacties met p-tert butylfenol en derivaten komen voor.

thiocyanomethylbenzothiazole
Gebruik en voorkomen: bewaarmiddel voor hout en leder.
Groepsverwante stoffen: andere mercaptobenzothiazole derivaten (rubberadditieven).

thiomersal
Gebruik en voorkomen: als antisepticum of bewaarmiddel in farmaceutische producten voor uitwendig gebruik, in vaccins, testvloeistoffen en desensibiliserende injecties; in germiciden en in contactlensvloeistoffen. Contactallergie voor thiomersal kan zowel berusten op de thiosalicylzuurgroep (verwant met een fotosensibilisatieproduct van piroxicam), als op de kwikcomponent (kruisreacties voor andere kwikverbindingen mogelijk).

tocoferol
Synoniem: vitamine E.
Gebruik: is een antioxidant.
Voorkomen: in farmaceutische producten, in cosmetica (o.a. tegen huidveroudering, zonneproducten), in voedingsmiddelen (vitaminesupplementen) en dierlijke vetten.

triclosan
Gebruik: antimicrobieel middel en bewaarmiddel in deodorants, zepen en cosmetica in het algemeen.

wolvetalcoholen
Gebruik: uitwendig gebruikte geneesmiddelen, cosmetica, barrières crèmes, talrijke huishoudelijke en industriële producten (minder belangrijk als allergiebron).
Groepsverwante stoffen: wolvet (adeps lanae), lanoline, eucerine, bepaalde amercholen (amerchol L101), cholesterol.

Fructose

Fructose is een vorm van suiker die door sommige mensen niet goed wordt verdragen. Fructose-intolerantie kan levenslang duren, maar ook tijdelijk zijn.

Fructose of 'vruchtensuiker' is een onderdeel van (kristal)suiker waar je overgevoelig voor kunt zijn. Je kunt last krijgen van klachten als buikpijn, overgeven, winderigheid en diarree. Het dieet voor fructose-intolerantie is ingrijpend. Vermoed je dat je last hebt van fructose, ga dan niet zelf experimenteren met een dieet, maar neem contact op met je huisarts of een gespecialiseerde diëtist. 

Waar zit fructose in?
Fructose is de natuurlijke suiker in vruchten, groente en honing. Ook de producten die hiervan gemaakt worden zoals jam, vruchtensap en melkproducten met fruit bevatten fructose. Fructose wordt verder nogal eens verwerkt in snoep, koekjes en gebak.

Naast dat fructose van nature in fruit voorkomt, is een ook een onderdeel van riet- of bietsuiker (sacharose), de suiker die het meest gebruikt wordt in allerlei producten. Wanneer sacharose in je darmen terecht komt wordt het weer afgebroken tot glucose en fructose, dus daarom moet je met een fructose-intolerantie uitkijken voor veel soorten suiker.

Zelfs kunstmatige zoetstoffen kunnen problemen opleveren: sorbitol is een kunstmatige zoetstof die bijvoorbeeld gebruikt wordt in kauwgom. Deze zoetstof kan zich in je lichaam omvormen tot fructose. Ook suikervervangers isomalt en maltitol kun je beter vermijden als je fructose-intolerantie hebt.

Overgevoeligheid
Voor fructose kun je dus overgevoelig zijn.  Het probleem is dat je darmwand moeite heeft met het opnemen van de fructose in je bloed. Dit is een intolerantie, geen allergie.

Er zijn twee varianten van deze intolerantie:

  • Hereditaire (= erfelijke) fructose-intolerantie

Hereditaire fructose-intolerantie is een aangeboren koolhydraatstofwisselingsstoornis, waarbij fructose niet volledig wordt afgebroken in je darmen. Omdat je lichaam een aantal tussenstapjes niet kan maken, kan er een te lage bloedsuiker ontstaan, met als gevolg trillen en duizeligheid. Uiteindelijk kan er ook schade ontstaan aan je lever en nieren. Deze aandoening is zeldzaam en je zult je leven lang een dieet moeten blijven volgen.

  • Fructosemalabsorptie

De fructose wordt in geval van fructosemalabsorptie minder goed opgenomen door je darmen dan bij 'gezonde mensen'. Door fermentatie in je dikke darm ontstaan gassen die klachten veroorzaken zoals buikpijn, krampen, winderigheid en diarree. Een waterstof-ademtest kan aantonen of je last hebt van fructose-malabsorptie.

Fructose-beperkt dieet

Wat voor dieet moet ik volgen?
Als je intolerant bent voor fructose, dan moet je vaak een behoorlijk beperkend dieet volgen. Het hangt af van je persoonlijke tolerantiegrens hoeveel fructose, sacharose en sorbitol je kunt innemen. Het is bijna niet mogelijk om suiker(producten) volledig te vermijden.

Op de ingrediëntendeclaratie kun je zien of er fructose in een product zit. De volgende ingrediënten kun je het beste vermijden:

  • fructose, vruchtensuiker, fruitsuiker of levulose
  • sorbitol, polyool of E420
  • sacharose, sucrose, tafelsuiker, rietsuiker of bietsuiker
  • invertsuiker, poedersuiker, kandij- of basterdsuiker
  • stroop
  • honing
  • invertsuiker
  • maïsstroop, glucose-fructosestroop of high-fructose corn syrup (HFCS)

Producten waaraan (vruchten)suiker is toegevoegd zijn bijvoorbeeld:

  • zoet beleg
  • luxe broodsoorten
  • koek, snoep, gebak, ijs
  • frisdranken
  • diverse zuiveldranken
  • bepaalde medicijnen

Huisarts

Vermoed je dat je fructose-intolerantie zou kunnen hebben? Dan kun je aankloppen bij je huisarts, die een ademtest kan laten doen om te kijken of dat zo is. Je huisarts kan je ook verder helpen bij het samenstellen van je dieet, of je doorverwijzen naar een gespecialiseerde diëtist.

Het lastige aan fructose-intolerantie is dat je ook weinig tot geen fruit, groente en aardappelen kunt eten. Daardoor kun je tekorten opbouwen van essentiële vitaminen, zoals vitamine C en foliumzuur, en van vezels. In sommige gevallen kan je (huis)arts je een dieetpreparaat voorschrijven, die de suiker in je eten vervangt maar waarvan je niet ziek wordt.  

Een andere methode is het gebruik van capsules, bijvoorbeeld  Xylosolv, die het enzym xylose isomerase bevatten, waarmee je lichaam fructose kan omzetten in glucose.

Appel

Ben je allergisch voor appel? Misschien zijn voor jou de hypoallergene appels Santana of Elise een uitkomst. Veel mensen met een milde appelallergie verdragen Santana en Elise wel.

Wat is appelallergie ? 

Appelallergie is een veel voorkomende vorm van voedselallergie. Zo’n 300.000 tot 400.000 mensen in Nederland hebben er last van. Bij voedselallergie maakt het lichaam een immunologische reactie op een onschuldige stof in de voeding. Er worden dan antistoffen aangemaakt, die via bloed- en huidtesten te meten zijn. Bij appelallergie ervaren mensen milde tot ernstige klachten.

Van Santana en Elise is bewezen dat ze te gebruiken zijn door mensen met een milde appelallergie. De appel Santana is sinds 2006 volop in het nieuws, omdat de appel hypoallergeen blijkt te zijn. Hypoallergeen betekent minder allergeen. Elise is de tweede appel die veilig gegeten kan worden door de meeste mensen met een milde appelallergie. Elise-appels zijn langer te bewaren dan Santana's.

Heb je een appelallergie en wil je uitproberen of Santana of Elise wél mogelijk zijn? Volg dan het stappenplan (zie onder).

Waarschuwing

  • De Santana is alleen bedoeld voor mensen met de volgende klachten bij het eten van andere appels: jeuk en milde irritatie van mond, lippen, tong, keel, neus en ogen.
  • Gebruik je allergiemedicatie zoals antihistaminica? Deze kunnen klachten van verse appel onderdrukken.
  • Gebruik je bètablokkers, dan wordt consumptie van verse appel als test ten sterkste ontraden. Controleer je medicijnen voordat je test.
  • Santana is nadrukkelijk niet bedoeld voor mensen met ernstige appelallergieklachten (zoals zwellingen van mond, lippen en tong, benauwdheid of een opgezette keel). Mensen die niet zeker weten of zij ernstige klachten hebben of die bang zijn voor ernstige reacties wordt geadviseerd eerst contact op te nemen met de (huis)arts.

Heb je een niet-ernstige appelallergie, en gebruik je niet de hier bovengenoemde medicatie, dan kun je Santana zelf proberen via deze test:

Stap 1: Neem een hap uit een Santana appel met schil, kauw er even op en spuug de hap uit.
Als u na 20 minuten geen van de hierboven genoemde klachten krijgt, kunt u overgaan naar stap 2;

Stap 2: Neem een hap uit een Santana appel met schil. Nu kunt u de appel doorslikken.
Als u na 20 minuten geen van de hierboven genoemde klachten krijgt, kunt u overgaan naar stap 3;

Stap 3: Snijd een partje uit de Santana appel met schil en eet dit op.
Als u na 20 minuten geen van de hierboven genoemde klachten krijgt, kunt u overgaan naar stap 4;

Stap 4: Eet een halve Santana appel met schil. Als u na 20 minuten geen van de hierboven
genoemde klachten krijgt, kunt u er van uit gaan dat u de Santana appel goed verdraagt.

Kijk ook op www.appelallergie.nl.

Wil je zelf een Santanaboom in de tuin? Bestel hier je eigen boom.

Cosmetica

Allergisch voor cosmetica? Wij verzamelden deze lijst met stoffen waarvan bekend is dat mensen er allergisch op kunnen reageren. Met deze lijst willen we je helpen erachter te komen of je allergisch bent en waarvoor. 

abitol

Voorkomen: organisch alcohol afkomstig van dennenhars.
Gebruik: in lijm, inkt, cosmetica (bv. mascara). Plastificeermiddel in plastic.

amerchol l 101
Gebruik en voorkomen: is een derivaat van wolvetalcoholen dat soms beter een "lanoline"-allergie aan het licht stelt dan wolvetalcoholen zelf.

aminobenzoëzuur (PABA)
Gebruik: is een zonnefilter (UV-B)
Voorkomen: in zonneproducten.
Groepsverwante stoffen: parafenyleendiamine, procaïne, benzocaine, haarkleurstoffen, sulfonamiden, derivaten van PABA, diaminodifenylmethaan.
De combinatie van zonlicht en contact met para-aminobenzoëzuur kan soms fotoallergie veroorzaken.

ammoniumthioglycolaat
Gebruik en voorkomen: in permanente haargolf oplossing en in ontharingsmiddelen.
Kruisreageert met glycerylmonothioglycolaat: oorzaak van beroepsdermatosen bij kappers.

ampicilline
Gebruik en voorkomen: is een antibioticum van de ampicillinegroep met een breder activiteitsspectrum dan benzylpenicilline, vooral tegen Gram-negatieve bacillen.
Overgevoeligheidsreacties, ook bij professioneel contact (bv bij verplegend personeel) komen voor.
Groepsverwante stoffen: andere penicillinederivaten.

benzofenone-3
Synoniem: oxybenzone
Gebruik: zonnefilter, zowel in het UVA- als het UVB-gebied. Kan zowel contactallergische als fotoallergische huidreacties uitlokken.

benzophenylsalicylaat
Gebruik: pijnstillend; zonnefilter (vaak gebruikt in lippenstift), tevens aangewend in plastics als U.V.-protector.
Synoniem: salol

benzoylperoxide
Gebruik: keratolytisch en antimicrobieel middel in de behandeling van acne, tinea pedis alsook bij decubitus en beenulcera (in dit laatste geval sterk sensibiliserend!). Ook als bleekmiddel in de voedingsindustrie, kaarsfabricage en als katalysator in plastic.

benzylalcohol
Benzylalcohol is een stof met ontsmettende eigenschappen en wordt dan ook vooral gebruikt als bewaarmiddel, vnl. in cosmetica en farmaceutische producten (met inbegrip van allergeenextracten). Daarnaast heeft benzylalcohol ook licht verdovende eigenschappen en heeft het enige werking tegen jeuk. Verder wordt benzylalcohol toegepast als oplosmiddel, vooral van parfums. Kruisallergie kan optreden met perubalsem.

benzylpenicilline kalium
Gebruik: antibioticum van het penicillinetype

butylhydroxyanisole
Synoniem: BHA
Gebruik: is aan antioxidant (en licht antibacterieel).
Voorkomen: in voedingsmiddelen (E320), in cosmetica en in farmaceutische topica, in oliën en vetten, in bepaalde industriële producten (afgeleiden van petroleum), in bepaalde reinigingsproducten, thinners en solventen en in veevoeders.
Groepsverwante stoffen: butylhydroxytolueen (BHT).

cetrimide
Gebruik en voorkomen: cetrimide is een quaternair ammoniumzout dat gebruikt wordt als antisepticum, vnl. in farmaceutische topica; ook aanwezig in sommige cosmetica bv. Haarbalsems). Kan irritatie veroorzaken.

cetylalcohol
Gebruik: excipiens (zwakke W/O emulgator)
Voorkomen: aanwezig in tal van farmaceutische topica en cosmetica.
Groepsverwante stoffen: kruisreacties met myristylalcohol, stearylalcohol. Het verantwoordelijke allergeen betreft een onzuiverheid aanwezig in de gecommercialiseerde grondstof.

chlooracetamide
Gebruik en voorkomen: als bewaarmiddel in cosmetica, verven, vernissen, industriële oliën, leder. Sterk sensibiliserend!

chlooramfenicol
Gebruik: antibioticum, zowel algemeen als lokaal (huid, alsook neus - en oogdruppels). Frequent allergeen.

chlooramine
Synoniem: tosylchloramide (Na-zout), "carrel", "dakin".
Gebruik: lokaal antisepticum.

chloorhexidine
Gebruik: antimicrobieel agens
Voorkomen: in cosmetica (deodorants, crèmes), farmaceutische topica, heelkundige zepen, tandpasta en mondoplossingen tegen cariës. Geeft zelden allergische reacties, doch zowel een contactdermatitis, een fotocontactdermatitis, als een contacturticariasyndroom is mogelijk.

cocamide diethanolamine
Synoniem: cocamide DEA, coconut diethanolamide
Gebruik en voorkomen: niet-Ionisch tenside in cosmetische reinigingsmiddelen (badschuimen, zepen, shampoos ); tevens in industriële producten (bv. in koelvloeistoffen).

cocamidopropyl pg-dimoniumchloridefosfaat
Is een fosfolipidencomplex dat verkregen is uit kokosolie.
Synoniem: Phospholipid PTC
Gebruik: het is een quaternair ammoniumzout enerzijds gebruikt als tensioactieve stof (cationisch tenside), anderzijds omwille van antimicrobiële eigenschappen. Voorkomen: cosmetica, waaronder babyproducten, producten voor vrouwelijke hygiëne, huidverzorgingsproducten, en contactlensvloeistoffen.
Groepsverwante stoffen: mogelijk cocamidopropylbetaïne.

cocamidopropylbetaïne
Gebruik en voorkomen: amfoterisch tensio-actieve stof in vloeibare zeep en reinigingsmiddelen, ontschminkingsprodukten, shampoos, contactlensvloeistoffen.
Groepsverwante stoffen: cocobetaïne.

colofonium
Voorkomen: hars en zaagsel van sparren, dennen, coniferen.
Gebruik: hars voor strijkstok, papier, drukinkt, linoleum, afdichtingswas, cosmetica (ontharingswas, oog make-up), hechtpleister, soldeerflux, lijm, boen-, vloer- en autowas, hulpstof in kunststoffen- en rubberfabricage, vernis, stroef maken van de huid van worstelaars, atleten en basketbalspelers, in de tandheelkunde.
Groepsverwante stoffen: terpentijn, houtteer, perubalsem, parfumgrondstoffen.

dexpanthenol
Synoniem: panthotenol, een d-pantotheenzuur (vitamine B-derivaat). Gebruik en voorkomen: in cosmetica, in farmaceutische producten, als additief voor veevoeders.

diazolidinylureum
Diazolidinylureum is een formaldehyde-releaser.
Gebruik: bewaarmiddel in cosmetica.
Groepsverwante stoffen: formaldehyde, imidazolidinylureum.

dibromodicyanobutaan-fenoxyethanol
Gebruik: bewaarmiddel in cosmetica en in vochtige toiletdoekjes, in lijmen, verven en koelvloeistoffen. Gekend als Euxyl K400; het allergeen betreft meestal dibromodicyanobutaan (= methyldibromoglutaronitrile).

dihydroxyaceton
Gebruik: is een zelfbruiner (vormt met aminozuren van keratine een gekleurd complex).
Voorkomen: in zelfbruinende cosmetica.

eikmos
Is afkomstig van de schimmels van Evernia prunastri.
Gebruik: is een parfumgrondstof en maakt deel uit van de fragrance mix (testsubstantie), een indicator voor parfumallergie.
Voorkomen: in aftershaves en in tal van parfums.

epoxy acrylaat
Gebruik en voorkomen: acrylaat oligomeer, gebruikt in UV- polymeriserende inkten en vernis, tandheelkundige materialen.
Groepsverwante stoffen: andere acrylverbindingen en epoxyharsen van het bisfenol A-type.

eugenol
Gebruik: is een bestanddeel van kruidnagelolie en aanwezig in de fragrance mix (testsubstantie), een indicator voor parfumallergie.
Voorkomen: insectenlokker, dentale analgetica, parfums.
Groepsverwante stoffen: perubalsem. Kan urticaria uitlokken.

farnesol
Voorkomen: is een natuurlijke parfumgrondstof en antibacterieel middel. Gebruik: in parfums en toiletwaters, in deodorantia en antiperspirantia. Groepsverwante stoffen: perubalsem.

fenoxyethanol
Gebruik: is een antimicrobieel en antifungistatisch middel. Voorkomen: in cosmetica, farmaceutische topica, ontsmettingsmiddelen voor wonden, insectenverdrijvende middelen ("insect-repellents"), in combinatie met methyldibromoglutaronitrile in Euxyl K400® en met parahydroxybenzoezuuresters in Fenonip®.

fenylbenzimidazolsulfonzuur
Gebruik: is een zonnefilter (UV-B)
Voorkomen: in zonneproducten.
Groepsverwante stoffen: fenylmethylbenzoazol.

formaldehyde
Gebruik: anti-transpiratiemiddel, ontsmettingsmiddel, conserveermiddel (bv. cosmetica, industriële en huishoudelijke producten, tuinbouwproducten), looistof, fixeervloeistof voor histologische preparaten, stabilisator in fotografie, fabricage van: kleurstoffen, paraformaldehyde, plastics (formaldehydehars), lijmen, textielfinish, papier, gipsverband, geneesmiddelen.

fragrance-mix
Is mengsel van 8 parfum ingrediënten, nl. kaneelalcohol, kaneelaldehyde, hydroxycitronellal, amylcinnamaldehyde, geraniol, eugenol, iso-eugenol en oak moss met sorbitansesquioleaat als emulgator. Marker voor parfumallergie.
Groepsverwante stoffen: perubalsem, houtteer, essentiële oliën.

gehydrolyseerd dierlijk proteïne
Gebruik: is een emulgerend middel.
Voorkomen: in haarverzorgingsmiddelen, conditionerende middelen, shampoos en balsems; in cosmetische crèmes.
Groepsverwante stoffen: oleylpolypeptide (Xerumenex®) en andere eiwithydrolysaten.

geraniol
Gebruik: is een parfumgrondstof die behoort tot de groep van de terpenen. Aanwezig in Pelargonium (geranium). Is een bestanddeel van de fragrance mix (testsubstantie), een indicator voor parfumallergie.
Voorkomen: parfums, farmaceutische producten, geraniumolie, cosmetica.

houtteer (mengsel)
Dit is een mengsel van teren uit 4 verschillende houtsoorten (pijnboom, beuk, juniperus en berk).
Gebruik en voorkomen: cosmetica (parfumbestanddeel, o.a. shampoos ), lokale en systemische farmaceutica (bv. hoestmiddelen), veterinaire medicatie, creosoort derivaten in antiseptica, roofing, isolatiemateriaal voor elektrische kabels, roken van vis en vlees, barbecuerook, productie van terpentijn, houtazijn, absorberende kool.
Groepsverwante stoffen: perubalsem, parfums, colofonium, terpentijn.

hydrocortisone
Gebruik: zwak corticosteroïd zowel voor lokaal als voor systemisch gebruik. Kruisreacties met prednisolone, methylprednisolone, prednisone en -derivaten alsook met tixocortol pivalaat. Systemische reacties zijn mogelijk. Meestal vormen betamethasone en dexamethasone en -derivaten goede alternatieven voor hydrocortisone overgevoelige personen.

hydroxy-ethylacrylaat
Gebruik en voorkomen: hydroxyethylacrylaat is een acrylmonomeer dat gebruikt wordt in UV-polymeriseerbare inkten, lijmen (bv. kleefpleister), lakken, verven (bv. voor autokoetswerk), kunstnagels . Penetreert doorheen latex-, PVC- en nitrile handschoenen.

hydroxycitronellal
Gebruik: is een parfumgrondstof en een bestanddeel van de fragrance mix (testsubstantie), een indicator voor parfumallergie.
Voorkomen: in bloemenparfums, insecticiden, antiseptica.
Groepsverwante stoffen: citronellal, geranium.

imidazolidinylureum
Is een formaldehyde-releaser.
Gebruik: bewaarmiddel in farmaceutische, cosmetische (shampoos , deodorants ), huishoudelijke en industriële producten.
Groepsverwante stoffen: formaldehyde, diazolidinylureum.

Cosmetica lijst

impregum
Gebruik en voorkomen: tandheelkundig preparaat.

iood/ jodium
Gebruik en voorkomen: ontsmettingsmiddel. Kan irritatie veroorzaken.

iso-eugenol
Maakt deel uit van de fragrance mix (testsubstantie), een indicator voor parfumallergie.
Gebruik: een bestanddeel van kruidnagelolie.
Voorkomen: mondwaters, tandpasta, tandcement, antiseptica, inhalantia. 
Groepsverwante stoffen: eugenol, perubalsem.

isobutyl -para-aminobenzoaat
Voorkomen: is een zonnefilter (UV-B).
Gebruik: in zonneproducten.
Groepsverwante stoffen: PARA-bestanddelen zoals parafenyleendiamine (PPD), benzocaïne, sulfonilamide, para-aminobenzoëzuur (PABA), diaminodifenylmethaan. De combinatie van zonlicht en contact met deze stof kan fotoallergie veroorzaken.

isopropyldibenzoylmethaan
Gebruik: U.V.A-zonnefilter Kan ook foto-overgevoeligheid veroorzaken.

kaneelalcohol
Gebruik: is een aromaticum en parfumgrondstof en een bestanddeel van de fragrance mix (testsubstantie), een indicator voor parfumallergie.
Voorkomen: geparfumeerde cosmetica, deodorantia en antiperspirantia, cola, vermouth, bittere dranken, mondwater, toiletzepen, tandpasta, geparfumeerde doekjes.
Groepsverwante stoffen: kaneelaldehyde.

kiwi
Kan contacturticaria veroorzaken. Kruisreactie mogelijk met latex (priktest positief).

latex
Voorkomen: sap uit rubberboom (Hevea Braziliensis). Bevat allergiserende proteïnen verantwoordelijk voor het contact urticaria syndroom (cutane en extra cutane symptomen zoals neusloop, tranende ogen, ademnood tot anafylactische reacties) vnl. door contact met latex handschoenen, gedragen door (para)medici. Verder ook aanwezig in intubatiemateriaal, catheters, condooms, ballonnen.
Groepsverwante stoffen: bv. banaan, kastanje, kiwi, avocado, ficus benjamini.

lauraminoxide
Gebruik en voorkomen: tensio-actieve stof, aanwezig in bv. hibiscrub. Kan naast chloorhexidine eveneens professionele contactallergie veroorzaken.

lichen mix
Is een mengsel van korstmossen. Is een oorzaak van contactdermatitis bij boswachters en houtbewerkers. Kan een airborneallergie (ook fotoallergie) veroorzaken.

me-dibr glutaronitr (in euxyl k400)
Gebruik: bewaarmiddel in cosmetica, snij-olie, verven, watergebaseerde huishoudelijke en industriële producten.
Synoniem: dibromodicyanobutaan

merbromine
Synoniem: mercurochroom .
Gebruik: antisepticum gebaseerd op een organisch kwikderivaat. Groepsverwante stoffen: kruisreacties met andere organische, soms ook anorganische kwikderivaten.

methylbenzylideen kamfer
Gebruik: is een zonnefilter (UV-B).
Voorkomen: in zonneproducten. De combinatie van zonlicht en contact met deze stof kan fotoallergie veroorzaken.

methyl(chloor)isothiazolinone
Is een mengsel van methylisothiazolinone en methylchloorisothiazolinone. 
Gebruik: conserveermiddel met een goede antibacteriële en algicide werking, in vloeibare (waterhoudende) producten voor industrieel en huishoudelijk gebruik en in cosmetica.
Merknamen: Euxyl K100, Grotan TK2, Kathon CG (cosmetica), Kathon 886 MW (metaalbewerking), Mergal K7.
Patiënten met een contactallergie voor methyl(chloor) isothiazolinone verdragen soms wel producten die onmiddellijk afgespoeld worden (bv. shampoos).

miconazole nitraat
Gebruik en voorkomen: antifungicide van het imidazole type. Wordt gebruikt in dermale en vaginale bereidingen.
Groepsverwante stoffen: econazole en andere imidazolderivaten.

musk ambrette
Gebruik: is een synthetische parfumgrondstof; is een bestanddeel van de fragrance mix (testsubstantie), een indicator voor parfumallergie.
Voorkomen: aftershaves, zeep, detergenten, cosmetica, lotions, mondwaters . Contact met zonlicht kan fotoallergie uitlokken.

natriumsulforicinaat
Gebruik en voorkomen: ricinusolie derivaat aangewend in farmaceutische preparaten en cosmetica (ook in deodorants).
Groepsverwante stoffen: ricinusolie en derivaten zoals gehydrogeneerde ricinusolie, polyethyleenglycol ricinoleaat, enz.

nitrofurazone
Synoniem: furacin, nitrofural
Gebruik: antibioticum 
Voorkomen: in farmaceutische topica, veeartsenproducten en bepaalde dierenvoeding. Het is een bekend en krachtig allergeen, voornamelijk bij gebruik voor gesurinfecteerde stasedermatitis, gesurinfecteerd eczeem en brandwonden.
Groepsverwante stoffen: kruisreacties met nitrofuranen (Furadantine® en Urfadyn®) zijn mogelijk.
Toediening van dit geneesmiddel kan bij nitrofurazone-overgevoelige patiënten, een veralgemeende huiduitslag veroorzaken.

octyldimethylpaba
Synoniemen: Escalol 507, padimaat 
Gebruik: is een zonnefilter (UV-B) 
Voorkomen: in zonneproducten.
Groepsverwante stoffen: PARA- bestanddelen zoals parafenyleendiamine (PPD), benzocaïne, sulfonilamide, para-aminobenzoëzuur (PABA), diaminodifenylmethaan
para-tolueensulfonamide formaldehydehars.
Dit is het belangrijkste allergeen in nagellak; is eveneens aanwezig in sommige lijmsoorten.

parabenen
Synoniem: parahydroxybenzoezuuresters, "Nipagin", "Nipasol".
Gebruik: bewaarmiddelen in farmaceutische topica, cosmetica, speelgoedgels en voedingsmiddelen. Sensibiliseren meestal via farmaceutische topica (beschadigde huid).

penicilline
Synoniem: benzylpenicilline, Penicilline G
Gebruik: antibacterieel geneesmiddel Veroorzaakt zowel type I als type IV overgevoeligheidsreacties (ook bij professioneel contact, bv. bij verplegingspersoneel, veeartsen).
Groepsverwante stoffen: andere penicillinederivaten.

perubalsem
Voorkomen: balsem uit de "Myroxylon Pereirae" boom.
Gebruik: in farmaceutische crèmes , zalven en zetpillen, (ook diergeneeskundig gebruik); als fixatief en reukstof in parfums, smaakstof in chocolade, longdrinks, frisdranken, tabak, caramels, essences.
Groepsverwante stoffen: benzoëzuur en esters, benzylalcohol, vanille, eugenol en isoeugenol (in parfum, tandheelkundige producten), siambenzoïn, tolubalsem, styrax (fixatief voor zeepparfums), benzoëtinctuur (huidontvettend product).

propyleenglycol
Gebruik: als oplosmiddel, bevochtiger en stabiliseermiddel.
Voorkomen: in vitaminepreparaten, farmaceutische topica (lokaal en systemisch), cosmetica, wondverbanden en electrode-gels, als plastificeermiddel, in de diergeneeskunde als precursor van glucose, in voedingsmiddelen en metaalbewerkingvloeistoffen (koelemulsies).

propylgallaat
Gebruik: is een antioxidans en bewaarmiddel (licht antibacterieel).
Voorkomen: in cosmetica, farmaceutische producten voor plaatselijk gebruik, in bepaalde voedingsmiddelen (E 310) zoals bepaalde soorten boter en margarine, in wassen en vetten, in bakkersproducten.
Groepsverwante stoffen: andere gallaten zoals octylgallaat en dodecylgallaat.

quaternium 15
Gebruik: is een liberator van formaldehyde en wordt gebruikt als bacterie- en schimmeldodend middel.
Voorkomen: farmaceutische topica, cosmetica, poetsmiddelen, huishoudelijke reinigingsmiddelen en industriële producten.
Groepsverwante stoffen: formaldehyde en andere formaldehyde liberatoren (bv. imidazolidinylureum, diazolidinylureum).

ricinusolie
Synoniem: (E) castor oil
Gebruik: lokale farmaceutische producten (crèmes, zalven, suppositoria), systemische farmaceutische producten (laxatief), en cosmetica (lippenstiften, crèmes, enz.).
Groepsverwante stoffen: ricinusoliederivaten, zoals gehydrogeneerde ricinusolie, natriumsulforicinaat (goede marker voor ricinusolieallergie), polyethyleenglycolricinoleaat.

sesamolie
Gebruik en voorkomen: plantaardige olie die gebruikt wordt in linimenten, pleisters, pasta's en zepen. Tevens in cosmetische producten en voedingsmiddelen.

sesquiterpeenlactones
Voorkomen: is een mengsel van de belangrijkste allergenen aanwezig in tal van Compositae (bv. Chrysanten) en laurier bladeren (laurel oil). Sommige patiënten met een contactallergie voor sesquiterpeenlactonen ontwikkelen een lichtovergevoeligheid.

sorbitaan sesquioleaat
Synoniem: Arlacel C-83: mengsel van sorbitaan mono- en di-oleaat. Gebruik: niet-Ionische emulgator (verwant met andere sorbitaan- esters zoals Spans), toegepast in cosmetica en farmaceutische topica. Maakt deel uit van de "fragrance-mix".

sulfanilamide
Marker voor para aminobenzeenverbindingen
Gebruik: lokaal antibioticum, wondpoeder, zalven, (Ook in de diergeneeskunde). Kan fotosensibilisatie induceren.
Groepsverwante stoffen: andere para-aminobenzeenverbindingen

t-butylmethoxydibenzoylmethaan
Synoniem: parsol 1789, azobenzone
Gebruik: is een zonnefilter (UV-A). Voorkomen: in zonneproducten.
Groepsverwante stoffen: isopropyldibenzoylmethaan. De combinatie van zonlicht en contact met deze stof kan fotoallergie veroorzaken.

tertiair butyl catechol
Gebruik en voorkomen: anti-oxidant in polyester harsen en in oliën, inhibitor van het polymerisatieproces bij pvc-producten, in fotokopiepapier. Kan depigmentatie alsook een primaire sensibilisatie veroorzaken; kruisreacties met p-tert butylfenol en derivaten komen voor.

thiocyanomethylbenzothiazole
Gebruik en voorkomen: bewaarmiddel voor hout en leder.
Groepsverwante stoffen: andere mercaptobenzothiazole derivaten (rubberadditieven).

thiomersal
Gebruik en voorkomen: als antisepticum of bewaarmiddel in farmaceutische producten voor uitwendig gebruik, in vaccins, testvloeistoffen en desensibiliserende injecties; in germiciden en in contactlensvloeistoffen. Contactallergie voor thiomersal kan zowel berusten op de thiosalicylzuurgroep (verwant met een fotosensibilisatieproduct van piroxicam), als op de kwikcomponent (kruisreacties voor andere kwikverbindingen mogelijk).

tocoferol
Synoniem: vitamine E.
Gebruik: is een antioxidant.
Voorkomen: in farmaceutische producten, in cosmetica (o.a. tegen huidveroudering, zonneproducten), in voedingsmiddelen (vitaminesupplementen) en dierlijke vetten.

triclosan
Gebruik: antimicrobieel middel en bewaarmiddel in deodorants, zepen en cosmetica in het algemeen.

wolvetalcoholen
Gebruik: uitwendig gebruikte geneesmiddelen, cosmetica, barrières crèmes, talrijke huishoudelijke en industriële producten (minder belangrijk als allergiebron).
Groepsverwante stoffen: wolvet (adeps lanae), lanoline, eucerine, bepaalde amercholen (amerchol L101), cholesterol.