Madeleine138

Vier maanden voorbereiding de moeite waard!

Madeleine heeft een ernstige voedselallergie. Op vakantie gaan vergt veel voorbereiding. Op vliegvakantie naar Dubai helemaal. Maar het is de moeite waard.


"Reizen is één van de leukste dingen om te doen. Al van jongs af aan ging ik met mijn ouders en zus op vakantie. We gingen altijd met de auto, want er moesten veel spullen mee. Eten in verband met mijn voedselallergie, speciale hoezen voor het bed en het kussen vanwege mijn astma, en soms stopten we zelfs een mini-oven en frituurpan in de achterbak. Maar bij een vliegreis, zeker naar Dubai, valt nog veel meer te regelen!"

Drie verklaringen
"Van vorige vliegvakanties weet ik dat ik een verklaring van mijn allergoloog moet hebben waarin staat dat ik voedsel meeneem vanwege mijn dodelijke allergie. Dit levert mij altijd (gratis) vijftien kilo extra bagage op. Ook is een verklaring van de huisarts nodig waarin staat dat ik naalden (autoinjector EpiPen) bij me draag en waarom. Een derde verklaring heb ik voor het meenemen van medicatie uit de opiatengroep (zware pijnstillers). Een soort ‘legaal smokkelen’: Nederland is het enige land waar deze middelen officieel geen drugs zijn. Ook voor Dubai heb ik deze verklaringen geregeld. Maar dan gaat het verder. De papieren moeten worden gelegaliseerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken en de ambassade van de VAE. Naar Den Haag dus, naar het ministerie. Vijftien minuten later en € 30  lichter heb ik op elk document een stempel en een handtekening. De papieren zijn officieel door de Nederlandse overheid erkend! De volgende stap is goedkeuring door de ambassade van de VAE, waar je € 60 per document hoort te betalen voor een officieel stempel en een handtekening. De ervaring leert dat je ‘maar’ € 60 voor de documenten betaalt als je lief lacht naar de meneer van de ambassade…"

Inentingen in ziekenhuis
"Vervolgens heb ik bij de KLM de medische bagage geregeld; dat kon gelukkig telefonisch! Al 24 uur later kreeg ik de bevestiging: ik mag gratis 15 kilo extra bagage meenemen. En dan komt het laatste probleem: de inentingen. Ik heb er twee nodig, te weten hepatitus B en DTP. Voor hepatitus A was ik al gevaccineerd. Omdat ik allergisch ben voor ei, heb ik contact opgenomen met mijn allergoloog. Het is namelijk niet geheel uit te sluiten dat de inenting voor hepatitus B op ei is gekweekt. De allergoloog hielp me snel en goed. Ik ben twee vrijdagmiddagen opgenomen geweest in het ziekenhuis, waar ik de vaccinatie in twee gedeeltes kreeg. Ik had een infuus in mijn hand zitten voor het geval er iets mis zou gaan.Er was een arts in de buurt en ook mijn allergoloog kwam kijken hoe het ging."

Vier maanden

"Met al het uitzoekwerk en het wachten op antwoorden ben ik zeker vier maanden bezig geweest. Maar het was de moeite meer dan waard! De heenreis was niet zo spannend. Omdat het een intercontinentale vlucht is, moet je vaker door de paspoortcontrole, maar bij problemen spreek je dezelfde taal. Dubai binnenkomen vond ik wel spannend. Omdat het een heel andere cultuur is, zij niet goed Engels spreken en ik al helemaal geen Arabisch. Ik had wel gehoord dat je als westerse vrouw niet zo snel problemen hebt om het land binnen te komen zolang je maar weer lief lacht! Na een acht uur durende vlucht landen we op het vliegveld van Dubai. Al mijn medicatie zit natuurlijk in mijn handbagage. Dat kan oorzaak van eventuele problemen zijn. Eerst een visum ophalen, dit gaat prima. Dan komt hét moment: de douane. Tas op de band, riem af, schoenen uit en door een metaaldetectiepoortje. Ik zie dat de man achter de monitor míj uitgebreid bestudeert en dus niet de monitor. Gelukkig ‘piept’ het poortje niet en mag ik doorlopen. Ik loop naar mijn tas; niemand zegt wat! Ik ben binnen! Wat een geregel, spanning en zenuwen. Maar het is gelukt! Ik heb mijn koffer gehaald en ben naar buiten gegaan. En hoe het voelt, hitte in de nacht?
Geweldig!"