'Ik vind het niks om mijn eigen eten mee te nemen.'Alysia138px

Alysia (12) heeft ernstige koemelkallergie en gaat naar de middelbare school. “Ik vind het helemaal niks om elke keer mijn eigen eten mee te nemen. Dan kijkt iedereen je zo aan omdat je eigen eten zit op te eten, terwijl de anderen kunnen eten wat ze willen.”

Snoepje uit de trommel

“Vroeger was ik ook allergisch voor noten en pinda’s, maar daar ben ik gelukkig overheen gegroeid. In groep 1 en 2 had ik een eigen trommel. Daarin zaten snoepjes die ik mocht als iemand iets trakteerde waarin melk zat. Niet iedere juf wist of ergens melk in zat, daarom kreeg ik bijna altijd een traktatie uit het trommeltje. Dat vond ik wel jammer. Maar vooral lastig vond ik het als we met zijn allen gingen eten op school.”

De middelbare

“Op de middelbare school is het stukken gemakkelijker. Ze weten van mijn allergie en weten hoe je met de EpiPen moet omgaan. Het is echt heel fijn wanneer een school goed omgaat met een allergie. We hebben nog maar één keer met elkaar gegeten. Daar ben ik stiekem heel blij mee, want ik vind het niks om mijn eigen eten mee te nemen.”

Normaal doen

“Veel mensen denken dat het moeilijk is om deze allergie te hebben, maar ik ben natuurlijk niet anders gewend, dus voor mij is het een gewoonte. Met mijn allergie is goed te leven zolang iedereen er gewoon normaal over doet en er soms ook rekening mee houdt, maar dat gebeurt. Zeker weten.”

Alysia heeft voedselallergie en schreef haar verhaal in Allergie en Voeding. Haar hele verhaal lezen? Word lid en ontvang kwartaaltijdschrift Allergie en Voeding 4x per jaar in de bus.

In  Ervaringsverhalen vertellen mensen hoe ze met voedselallergie omgaan. Stichting Voedselallergie benadrukt het persoonlijke karakter: wat voor de één geldt, hoeft niet op te gaan voor een ander. Overleg voor je behandeling altijd met je arts.