Matthijs gaat voor provocatietest naar het ziekenhuis. Pinda lukt, wat volgt?
Matthijs (16) heeft al vanaf zijn geboorte voedselallergie. Als peuter raakt hij in shock bij de huidtest met kippenei. Pinda was lang een streng verboden product. Naarmate hij ouder wordt verandert zijn allergie. In 2007 test hij pinda. Binnenkort gaat hij kippenei proberen.
Als Matthijs in 2007 voor de pindaprovocatie naar het ziekenhuis gaat, is dat voor zijn moeder een spannende dag, maar Matthijs zelf is blij: ‘Yes, eindelijk mag ik pinda gaan proberen.’ Vier keer krijgt hij een sojachocoladevla met Brinta en misschien pinda. De pindaprovocatie is namelijk dubbelblind: Matthijs en zijn moeder weten niet of hij pinda krijgt of een toetje zonder pinda. Vier keer moet hij een bakje leegeten. Lekker is anders, maar met het doel voor ogen lukt het. Na die vier bakjes vertelt de verpleegkundige hen dat Matthijs al ruim twee hele pinda’s binnen heeft, zonder daarop te reageren. Hij mag nu als afsluiting TIEN pinda’s opeten. Zij moeder gelooft haar ogen niet: haar kind zit daar pinda’s te eten en er gebeurt niets! Hij vindt het nog lekker ook.
Een volgende stap of zoiets
Inmiddels is het vier jaar later. Matthijs is zestien. Hij kan prima omgaan met zijn dieet. Pas heeft hij ontdekt dat de bapao van de C1000 zonder kippenei en koemelk is. Dat is puur geluk voor een 16-jarige. Pinda gaat nog steeds prima. Zijn moeder: “Voordat Matthijs ontslagen wordt bij de kinderarts, wil hij een provocatie met kippenei en koemelk. Toen hij drie en een half was raakte hij al in shock van een huidtest met kippenei. Maar stel dat ook die allergie is uitgedoofd. Dat is mogelijk, dat hebben we geleerd van de pindaprovocatie.”
In Ervaringsverhalen vertellen mensen hoe ze met voedselallergie omgaan. Stichting Voedselallergie benadrukt het persoonlijke karakter: wat voor de één geldt, hoeft niet op te gaan voor een ander. Overleg voor jouw behandeling altijd met je arts.