Noord Noordzijde 28-30, 8801 KP Franeker

Een tijdje geleden gegeten bij Pizzeria Toscanini in Franeker. Ik heb een zeer ernstige pinda- en notenallergie en heb dit bij het reserveren al aangegeven en ook nogmaals toen we in het restaurant waren. Ik ben nog nooit zo goed geholpen in een restaurant!! De bediening wist was het was en nam het zeer serieus. Ze hebben overlegd met de koks en kwamen later terug met wat ik mocht eten van de kaart en wat niet. Ze zijn nog een keer teruggekomen met een sausje waarover ze twijfelden, om mij de ingrediënten te laten lezen en om te overleggen. Het voorgerecht werd hierop aangepast en ook de pizza was geen probleem. (En echt zo lekker!! Sowieso een aanrader dit restaurant). Topservice; als dit bij ieder restaurant zo ging, zou ik vaker uit eten durven.

Grote Hoogstraat 16-20, 8911 HB Leeuwarden


Voor de tijd naar het restaurant gebeld en geïnformeerd of het mogelijk was om met een voedselallergie te komen eten. Dit was geen probleem. In het restaurant aangegeven dat ik een voedselallergie heb en een keuze gemaakt voor een voorgerecht. Zonder uit te zoeken of keuze A wel of niet kon, vond de serveerster het beter om voor keuze B te gaan. Hier werden dan de ingrediënten wel uitgelaten. Uiteindelijk smaakte het voorgerecht nergens naar. De ingrediënten die er bij het hoofdgerecht uit werden gelaten werden zonder overleg vervangen door iets wat ik absoluut niet lust. De keuze voor een nagerecht was beperkt en ook hier werden ingrediënten weggelaten, maar dan zonder vervanging.

Reeweg 2, 9166 PX Schiermonnikoog

Met een heel uitgebreide voedselallergie en intolerantie en een duidelijke dieetlijst is het de keuken van Hotel van der Werff op Schiermonnikoog gelukt om mij vier dagen lang onbezorgd van alle uitgebreide maaltijden te laten genieten. Zelfs voor de eerste maaltijd, met een korte voorbereidingstijd, was dat mogelijk. En als je mijn dieetlijst met beperkingen ziet, dan neem je daar je petje voor af. De voedselallergie werd door alle personeelsleden heel serieus genomen. Het heeft in grote mate bijgedragen aan een ontspannen korte vakantie in oktober dit jaar.