Springweg 50, 3511 VS Utrecht

Als ik uit eten ga, ga ik meestal hierheen omdat het (tot nu toe) altijd goed gaat (met mijn ei-, noten-, soja-allergie). Dit eetcafé (en filmhuis) heeft een speciale duidelijke allergiekaart achter de bar (waar je wel naar moet vragen, maar je bestelt ook aan de bar) en de bediening is altijd bereid om het nog eens te checken bij de kok. Het eten is eenvoudig, maar lekker en altijd vers en ook nog eens bio!

Rijnlaan 29, 3522 BB Utrecht

Heerlijk ijs, maar vooral: met een notenallergie kan je hier zonder moeilijkheden uit vele smaken kiezen. Een enorme aanrader! Daarnaast: vriendelijke bediening.

Proostwetering 80J, 3543 AJ Utrecht

We waren eigenlijk op zoek naar gewoon een bordje patat om even wat honger te stillen om 16 uur, maar toen we daar bij De Beren naar vroegen kwamen ze zowaar met een hele allergenenkaart aanzetten! Wat een aangename verrassing. Onze dochter van 11 maanden is allergisch voor ei, soja, melk en pinda en vanwege de borstvoeding mag ik deze zaken ook niet eten. We zijn al maanden niet uit eten geweest om deze reden, maar nu konden we met vertrouwen bestellen. Er werd met ons meegedacht over wat we wel konden combineren en zo kreeg ik heerlijk patat uit de oven en een vleesspies met gebakken groente. Onze dochter kreeg wat brood, een gepofte aardappel en een stuk meloen. We gaan hier zeker vaker eten.

Rhijnauwenselaan 16, 3981 HH Bunnik

Dit restaurant maakt speciale allergiepannenkoeken. Na het bestellen van je pannenkoek komt er speciaal iemand uit de keuken langs om de bestelling op te nemen. Ze nemen rustig de tijd om op te schrijven welke allergenen je niet mag. Er is volgens mij een apart gedeelte in de keuken waar je pannenkoek wordt bereid. Ondanks de kans op een anafylactische reactie kunnen we hier volledig veilig eten met ons dochtertje. Dit hebben we al meerdere keren gedaan. Hoe druk het ook is, ze nemen altijd de tijd voor je bestelling. Echt een aanrader voor een zorgeloos etentje.

Laanstraat 31, 1211 HG Hilversum

De Proeverij profileert zichzelf als een restaurant dat zowel lactose- als glutenvrije menu's aanbiedt. Van te voren heb ik gebeld of het inderdaad mogelijk was lactosevrij te eten, en hiervoor heb ik toen gereserveerd. Bij aankomst was de reservering echter niet bekend. Na vragen of het klopt dat er in de lactosevrije gerechten ook geen smaakversterkers zaten (waar ook lactose in zit) viel driekwart van de opties af. Toen ik het hoofdgerecht ophad, kwam de ober vertellen dat de kok mijn biefstuk per ongeluk in roomboter had gebakken... Lekker drie dagen van ziek geweest! Kreeg wel een tegoedbon maar ik ga daar natuurlijk nooit meer eten.

Dorpsstraat 34-36, 3749 AD Lage Vuursche

Dit pannenkoekenhuis heeft op haar menukaart staan dat pannenkoeken desgewenst glutenvrij en melk-/lactosevrij verkrijgbaar zijn. Ik heb er een melkvrije pannenkoek gegeten, met beslag op waterbasis, en hij smaakte prima! Lastig is wel dat je niet kunt reserveren, dus je moet op het moment dat je er bent je allergie melden bij het personeel. Ik heb speciaal gevraagd om een schone pan en kookgerei en dat was geen probleem, want alle pannen werden tussendoor steeds schoongemaakt, volgens de bediening.