Als melk en ei hoog verhit zijn, kunnen voedselallergische kinderen ze vaak toch veilig eten. Uit onderzoeken blijkt dat 70 procent van de kinderen die allergisch op koemelk of kippenei reageren, deze wel verdragen wanneer de koemelk of kippenei in gebak verwerkt wordt. Hoe kan dit?
Allergieën zijn ongewone reacties op bepaalde eiwitten. Sommige van die eiwitten zijn gevoelig voor temperatuur: hun structuur verandert door verhitting. Het afweersysteem herkent ze dan niet als het betreffende eiwit en reageert er niet allergisch op. Als je bakt in de oven, komt de temperatuur geruime tijd tot wel 220°C. De eiwitten van melk en ei veranderen dan genoeg om door veel kinderen te worden verdragen. Koken (100 °C) verandert de structuur meestal onvoldoende. Dus geen bekertje warme melk voor je baby met koemelkallergie! Verwarmen, pasteuriseren of koken helpt beslist niet tegen een allergische reactie.
Noten en fruit
Helaas werkt dit niet zo bij alle allergenen. De eiwitten van noten en pinda’s worden beslist niet beter verdragen door verhitting. Noten en pinda’s kunnen prima tegen sterke verhitting. Veel soorten groenten en fruit daarentegen verliezen hun allergene eigenschap al bij koken. De appel is daarvan goed voorbeeld.
Verder onderzoek
Met deze kennis zijn artsen en wetenschappers druk aan het onderzoeken wat dat kan betekenen voor mensen met een voedselallergie. Welke eiwitten zijn hittegevoelig en welke niet? Bij ei blijkt bijvoorbeeld het eiwit ovalbumine hittegevoelig te zijn, andere eiwitten weer niet. Kunnen we er misschien achterkomen of kinderen een allergie hebben die overgaat na hun kleutertijd, of één die levenslang blijft? En is sterk verhit eiwit misschien te gebruiken als middel voor immuuntherapie bij voedselallergie te behandelen?
Iedere allergie is anders. Ga niet zelf experimenteren als je kind allergisch is, maar overleg met de arts wat veilig is voor jouw kind.