pinda80pxAustralische onderzoekers behandelden kinderen met een pinda-allergie met probiotica in combinatie met pinda-eiwit. ‘Met hoopvolle resultaten’, volgens hoofdonderzoeker professor Mimi Tang. 

Niet zonder medisch toezicht

Tang: “In het onderzoek combineerden we het geven van probiotica mét orale immunotherapie. Dat bleek een veilige en effectieve behandeling van pinda-allergie. Ik wil benadrukken dat het belangrijk is deze therapie alleen te geven onder streng medisch toezicht. Er waren ook kinderen die allergische reacties kregen." 
"Het lijkt erop dat dat we in staat zijn om de allergische reactie voor pinda zo om te buigen dat het immuunsysteem beschermende reacties geeft, in plaats van dat het gevaarlijk gaat reageren op het pinda-eiwit.”

Opzet onderzoek

De onderzoekers aan het Murdoch Childrens Research gaven ruim 60 allergische kinderen 18 maanden lang een probiotica, Lactobacillus rhamnosus, en tegelijkertijd pinda-eiwit in steeds grotere hoeveelheden. Een controlegroep kreeg een placebo. Dit om te testen of de kinderen tolerant konden worden voor het pinda-eiwit. Van de probiotica kregen de kinderen dagelijks een vaste dosis. De pinda kregen de kinderen door middel van een orale immunotherapie. Ze startten met een zeer lage dosis. Die werd elke twee weken verhoogd tot ze een dagelijkse dosis bereikten van 2 gram pinda-eiwit per keer. Twee weken na het stoppen van de behandeling werd de tolerantie voor pinda gemeten door een provocatietest.

Resultaten

Tot hun grote verrassing ontdekten de onderzoekers dat meer dan 80% van de kinderen die de therapie hadden kregen, pinda ook daadwerkelijk verdroegen na de behandeling. Van de placebogroep was dat slechts 4 procent. 23 van de 28 kinderen (82,1%)  konden na het onderzoek pinda toevoegen aan hun dagelijkse menu. Dit tegenover slechts 3,6 % van de kinderen uit de placebogroep. Hoofdonderzoeker professor Mimi Tang stelt dat de onderzoeksresultaten verbluffend en hoopvol zijn. “In de toekomst kan voedselallergie wellicht effectief worden behandeld.”

Onderzoek broodnodig

Juist voor pinda-allergie is een goede behandeling broodnodig: de meeste mensen houden deze allergie levenslang. Ook is pinda-allergie de meest voorkomende oorzaak van dood door anafylaxie. De vraag is nu of de patiënten enkele jaren na de behandeling pinda nog steeds verdragen. Het wachten is daarom op verder onderzoek.

Bron: Murdochs Childrens Health Institute