pinda1 270x300Steeds meer kennis komt beschikbaar over hoe je voedselallergie kunt voorkomen door allergenen als pinda en ei op jonge leeftijd te introduceren. Daarom is er een update van de Europese richtlijn: lees hier wat de artsen aanraden.

Wie de kans op voedselallergie wil verkleinen bij zijn kind, moet daar vroeg mee beginnen. Onderzoek wijst uit dat tot ongeveer vijf jaar oud je voedingsmiddelen voorzichtig kunt introduceren, om te voorkomen dat je kind er later niet meer tegen kan. Bij oudere kinderen en volwassenen is dat effect niet bewezen.

Omdat er steeds meer kennis is over wanneer je welk allergeen kunt introduceren, heeft de EAACI (European Academy of Allergy and Clinical Immunology) vorig jaar een geüpdatete richtlijn opgesteld. Daarin wordt onder meer aangeraden:

  1. Geen flesvoeding op basis van koemelk te geven aan baby's tot één week oud;
  2. Hardgekookt (dus niet rauw of gepasteuriseerd) ei aan kinderen te geven tussen 4 en 6 maanden oud;
  3. Pinda te geven tussen 4 en 6 maanden oud, vooral als er in de omgeving vaak pinda-allergie voorkomt.

Andere adviezen worden juist ontkracht:

  1. Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven hoeven geen allergenen te mijden in hun eigen dieet;
  2. Flesvoeding gebaseerd op soja helpt niet bij het voorkomen van koemelkallergie;
  3. Het BCG-vaccin tegen tuberculose helpt niet tegen het ontstaan van voedselallergieën.

Verder kan de richtlijn nog niet voldoende bewijs geven vóór of tegen het effect van borstvoeding; flesvoeding met koemelk na de eerste week; extreem gehydrolyseerde flesvoeding; het innemen van extra vitamines of visoliecapsules; prebiotica, probiotica of synbiotica; vette zalven op de huid; of orale immuuntherapie. Naar deze zaken moet nog meer of beter onderzoek worden gedaan.

Bron van dit artikel: Pediatric Allergy and Immunology, Wiley Online Library, juli 2021