cookies milk g9646e1fff 640Patiënten met ernstige koemelkallergie kunnen op een veilige manier minder allergisch worden door immuuntherapie met gebakken melk.

Een kleine Amerikaanse studie met 30 koemelkallergische kinderen wijst dat uit. Gebakken melk (bijvoorbeeld melk die verwerkt is in een cake) wordt vaak beter verdragen dan onverhitte melk. Daarom wordt immuuntherapie met gebakken melk op veel plaatsen opgestart en onderzocht.

In deze proefstudie kregen de deelnemers kleine beetjes gebakken melk (in cake) of een placebo gedurende een jaar. Elke paar weken gingen ze naar de kliniek en kregen dan een hogere dosis voorgeschreven, zolang het goed ging. Na 12 maanden werd de allergie voor melk getest met een dubbelblinde voedselprovocatie.

11 van de 14 deelnemers die de echte gebakken melk-therapie hadden gehad bleken 4,044 mg gebakken melkeiwit te tolereren zonder klachten. Geen van de deelnemers uit de placebogroep haalde die drempel. De klachten van allergische reacties tijdens de immuuntherapie waren wel aanwezig, maar ruim 95% daarvan was mild.

In het tweede studiejaar kregen alle deelnemers, ook die eerst het placebo hadden gehad, de therapie met gebakken melk. Daarna volgde opnieuw provocaties: een voor gebakken melk en een voor onverhitte melk. Momenteel volgen de onderzoekers de kinderen bij het introduceren van melk thuis. De resultaten hiervan worden dit voorjaar gepubliceerd.

De onderzoekers hopen dat hun studie snel op grotere schaal kan worden herhaald.

Bron van het artikel: Healio, 22 december 2021