ampoules 3008859 640 vierkant18 allergiecentra in Nederland werken samen om te kijken of een nieuwe soort bloedtest, de BAT-test, net zo goed werkt als een voedselprovocatie. Voor de studie worden kinderen van 0-12 met koemelkallergie gezocht.

De standaard test om een voedselallergie aan te tonen of uit te sluiten is een dubbelblinde voedselprovocatietest. Daarbij krijg je één dag iets te eten met datgene waar je allergisch voor bent, en één dag iets zonder dat allergeen. Als je een reactie krijgt, kan dan een allergie worden vastgesteld. Natuurlijk is dat best vervelend en het duurt twee dagen. Daarom zijn artsen gaan experimenteren met een nieuw soort bloedtest, de Basofiele Activatie Test ofwel BAT. In een eerder, kleiner onderzoek blijkt dat die net zo goed is in het vaststellen van koemelkallergie als de voedselprovocatie.

Nu willen 18 allergiecentra een veel groter onderzoek gaan doen. Om met zekerheid te kunnen zeggen dat dit een betrouwbare test is, is het nodig om een grotere groep kinderen te testen. Als blijkt dat in deze grote groep patiënten de test een betrouwbaar alternatief is voor de provocatietest, dan kan de test in gebruik genomen worden en zouden niet alle kinderen in de toekomst een provocatietest meer hoeven te ondergaan.

Wie kunnen er meedoen met deze studie?
Kinderen in de leeftijd van 0-12 jaar met een verdenking op een IgE-gemedieerde koemelkallergie (een acute reactie met duidelijke klachten) en die een provocatietest ondergaan kunnen meedoen aan de studie. Ook kinderen waarbij al een IgE-gemedieerde koemelkallergie is vastgesteld en die opnieuw een provocatietest ondergaan kunnen deelnemen, als zij voldoen aan alle criteria in deze studie.

Wat betekent het voor kind en ouders om mee te doen met deze studie?
Vooraf aan de eerste dag van de provocatietest zal 3-4 ml bloed worden afgenomen bij je kind. Deze hoeveelheid bloed zal gelijktijdig met bloed dat voor ander onderzoek dat de behandelend arts gepland heeft worden afgenomen. Je kind wordt dus niet extra geprikt voor dit onderzoek. Daarnaast ontvang je vooraf en na de provocatietest een vragenlijst. Met behulp van deze vragenlijst willen de onderzoekers graag weten wat het betekent voor jou en uw kind om een provocatietest en bloedonderzoek te ondergaan en hoe de kwaliteit van leven verandert na een provocatietest of bloedonderzoek.

Meer informatie?
Heb je vragen naar aanleiding van deze informatie of heb je belangstelling om je kind te laten deelnemen aan deze studie, dan kun je een email sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..