Nu het steeds warmer wordt, duurt het pollenseizoen steeds langer. Dat is slecht nieuws voor mensen die gevoelig zijn voor die pollen of die last hebben van paraberksyndroom en andere kruisreacties met voedsel.
Hogere temperaturen kunnen het allergieseizoen drastisch verergeren, zo wijst onderzoek uit. De lente begint op sommige plaatsen wel 40 dagen eerder dan vroeger. En de herfst kan 19 dagen langer duren, zodat graspollen langer blijven rondzweven. Broeikasgassen zoals kooldioxide kunnen ook werken als meststof voor planten, waardoor ze groter worden en meer pollen verspreiden. En tenslotte kunnen nieuwe soorten naar Nederland komen, die nieuwe allergische reacties opwekken.
Wat heeft dit voor effect op voedselallergie? Eén voorbeeld van een kruisreactie tussen pollen en voedsel is het paraberksyndroom. Mensen met een overgevoeligheid voor berkenpollen kunnen vaak niet tegen appel, wortel, selderij en noten. Zie hier voor een overzicht van kruisreacties>
Door de aanwezigheid van pollen in de lucht kan bij die mensen de drempel verlaagd worden, waardoor ze vaker en/of heftiger reageren op voedingsmiddelen. Ook als je niet bewust allergisch reageert op pollen, kan je immuunsysteem wel actiever zijn dan normaal, waardoor je sneller last hebt van je voedselallergie. Denk je klachten te ervaren? Bespreek ze dan met je arts!
Bron van dit artikel: www.npr.org, 14 april 2022