tablets 3532308 640Wie allergisch is voor voeding, moet een dieet volgen. Soms betekent dit dat je essentiële voedingsstoffen mist. Daarvoor kun je vitaminen bijslikken. Wat is de beste manier om dat te doen?

Natuurlijk is een gevarieerd dieet de beste manier om voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Maar mensen met voedselallergie moeten in sommige gevallen opletten dat ze geen tekorten krijgen. Zo is iemand met een groente- en fruitallergie gebaat bij extra vitamine C, en iemand met melkallergie bij extra calcium, vitamine B2 en B12.

Sommige vitamines kun je het beste innemen tijdens of vlak na de maaltijd. Zo worden ze beter in je lichaam opgenomen. Het tijdstip van die maaltijd maakt niet zoveel uit.

In water oplosbare vitamines, zoals thiamine (B1), riboflavine (B2), niacine (B3), pantotheenzuur (B5), biotine (B7/B8), foliumzuur (B9/B11), cobalamine (B12) en vitamine C heb je dagelijks nodig. Alleen B12 neem je beter op met voedsel, voor de andere B- en C-vitamines maakt dat niet uit. Zorg wel dat je ten minste twee uur wacht tussen B12 en C, omdat anders de B12 mogelijk niet goed werkt.

In vet oplosbare vitamines (A, D, E, and K) moeten altijd met voedsel worden ingenomen, omdat ze vet nodig hebben om te verteren. Dat hoeft niet veel vet te zijn gelukkig. Vitamine A kan bij grote doses (meer dan 10.000 UI) afwijkingen aan een ongeboren baby geven en bij rokers kan het de kans op longkanker verhogen, dus pas op dat je niet teveel neemt.

IJzer neem je het beste in op een lege maag met water of met vruchtensap. IJzer en vitamine C versterken elkaar. Neem het niet tegelijkertijd in met calcium, want dat heeft weer een negatief effect.

Mineralen zoals calcium, magnesium en zink kunnen met elkaar concurreren, dus probeer ze te spreiden over meerdere maaltijden. Neem ze niet in met betacaroteen, lycopeen of een multivitaminecomplex. Als je schildkliermedicijnen slikt, wacht tenminste vier uur voordat je deze mineralen inneemt.

Lees altijd de ingrediëntenlijst van vitamines! Soms bevatten ze juist ingrediënten waar je op kan reageren, zoals lactose. Ook is het altijd verstandig op de dagelijks aanbevolen hoeveelheid te letten, en of je die niet (ver) overschrijdt. Vraag bij twijfel je arts om raad.

Bron van dit artikel: www.webmd.com, 22 februari 2022