melk80pxKinderen die vroeg en regelmatig koemelk krijgen, lopen minder risico een koemelkallergie te ontwikkelen. Binnen twee weken na de geboorte lijkt het beste resultaat te geven.

Waar studies al eerder hebben bewezen dat het goed kan zijn baby's vroeg bloot te stellen aan pinda en ei, zodat ze tolerantie opbouwen, was dat bij melk nog niet aangetoond. Een nieuwe studie die gebruikmaakt van eerdere data uit de VS, laat wel een effect zien.

Baby's krijgen vaak al babyvoeding of andere producten met met koemelkeiwit vlak na de geboorte. Uit de data blijkt dat koemelkallergie ontstond bij 3% van de kinderen die binnen twee weken koemelkvoeding hadden gekregen. Voor kinderen bij wie koemelk werd geïntroduceerd tussen twee weken en zes maanden was het percentage 5%; en bij introductie na zes maanden was het 7,5%.

Opmerkelijke bevinding in deze studie: baby's die na de geboorte in het ziekenhuis geen supplement met koemelk kregen, maar wel koemelkeiwit op een andere manier binnen twee weken, hadden juist een grotere kans om allergisch te worden dan baby's die allebei kregen. Ook lijkt het risico groter voor baby's die in het ziekenhuis wel koemelkvoeding dronken, maar thuis alleen borstvoeding kregen.

Continue bijvoeding met koemelksupplement vanaf de geboorte lijkt daarom de sleutel tot het voorkomen van allergie. Zonder die bijvoeding is het wel verstandiger te wachten met koemelkproducten tot twee weken tot zes maanden na de geboorte.

Bron van dit artikel: healio.com, 25 juli 2022