vakantie138pxHeftige allergische reacties waarbij een injectie met een adrenalinepen nodig, is zijn erg zeldzaam tijdens een vlucht. Slechts 1 per 12,5 miljoen passagiers overkomt dit, volgens onderzoekers.

Geen enkele passagier is daarbij komen te overlijden. Dat geeft aan dat het in het algemeen veilig is voor mensen met een levensbedreigende allergie om aan boord van een vliegtuig te stappen.

In een studie zijn data van 140.579 gevallen van medische assistentie in de lucht onderzocht. Bij 4230 incidenten ging het om een allergische reactie en bij 11,9% van die groep om kinderen onder de 12 jaar. De medische dienst op de grond gaf de crew hierbij advies. 398 keer werd het (laten) zetten van een adrenalinepen aangeraden en in 328 gevallen is dat ook echt gebeurd.

De redenen dat sommige patiënten geen adrenaline kregen zijn verschillend. Zo wilden sommigen liever een noodlanding voor acute medische hulp, in plaats van een injectie in de lucht. Soms ook waren er geen artsen of ander medisch geschoolde reizigers aan boord die de prik konden zetten. Eén keer wilde een medisch hulpverlener geen injectie geven aan een jong kind.

Het is voorgeschreven door de International Civil Aviation Organization dat er altijd epinephrine (adrenaline) aan boord van een vliegtuig aanwezig is. De vliegtuigcrew mag alleen die epinephrine niet zelf inspuiten; dat moet een geschoold hulpverlener doen. Daarom is het heel belangrijk dat patiënten altijd hun adrenalinepennen met zich mee aan boord nemen en weten hoe ze die moeten gebruiken in geval van nood - of dat ze een medepassagier meenemen die de adrenaline kan toedienen.

Bron van dit artikel: healio.com, 30 augustus 2022