visWie allergisch is voor vis, moet eigenlijk alle vissoorten mijden. Maar daar kan verandering in komen, want er is een nieuwe test die kan aantonen voor welke soorten vis je allergisch bent.

De bloedtest is ontwikkeld in Oostenrijk en maakt gebruik van parvalbumines (viseiwitten) en extracten van verschillende vissoorten. Doel van het onderzoek naar deze test was om een simpele diagnostische tool te kunnen ontwikkelen, die kan helpen te voorspellen op welke vissoort iemand waarschijnlijk zal reageren en welke waarschijnlijk niet. Omdat er zoveel soorten vis zijn, is het bijna onmogelijk om elke soort apart te testen met een voedselprovocatie. Door de voorspellende test kunnen artsen veel gerichter aanraden voor welke soorten vis een voedselprovocatie nuttig is.

De test is uitgevoerd bij 263 patiënten met een visallergie. De visextracten waarmee werd getest waren zowel van verhitte als rauwe vis. Uit de resultaten bleek dat rog (22%), tong (75%) en kabeljauw (81%) de minste specifieke IgE-antistoffen opleverden, en makreel en tonijn (92%) de meeste antistoffen.

Er zijn ook verbanden gevonden tussen allergieën voor sommige soorten. Wie allergisch is voor rog en andere kraakbeenvissen, is minder vaak allergisch voor beenvissen (met graten). De eiwitten in tonijn, makreel en karper lijken sterk op elkaar en kunnen vergelijkbare reacties veroorzaken.

Wanneer de test in Nederland beschikbaar komt, is nog niet duidelijk.

Bron van dit artikel: healio.com, 14 september 2022