baby 21167 640Ouders vertellen soms dat hun kind een allergische reactie heeft gehad op borstvoeding. Maar hoeveel allergeen wordt er nu echt doorgegeven via moedermelk?

Een internationale groep onderzoekers spitte door 5496 verschillende studies om het antwoord te vinden. Van die studies waren er 32 geschikt. Ze beschreven onder andere het dieet van de moeder, concentraties allergenen in moedermelk en hoe waarschijnlijk het is dat een baby daar allergisch op reageert.

Conclusie: de concentraties van koemelk, kippenei, tarwe en pinda in moedermelk waren zo laag, dat het risico op een reactie in de praktijk verwaarloosbaar is. Voor koemelk is de kans op een reactie 1 op 2893; voor kippenei 1 op 3846; voor tarwe 1 op 1720 en voor pinda 1 op 1000.

Waar worden de reacties die zijn gemeld dan wel door veroorzaakt? Een theorie is dat ouders hun handen niet goed wassen, waardoor er allergeen op de huid van de kinderen komt. Jonge kinderen reageren vaak eerder en sterker via de huid op allergenen. Daarom is eczeem ook een risicofactor voor het ontwikkelen van allergieën.

Bron van dit artikel: Nederlands Tijdschrift voor Allergie, Astma en Klinische Immunologie (NTVAAKI) 2022:22(3):110