syringe 1884758 640Wie last heeft van anafylactische reacties op voeding, moet een adrenalinepen durven zetten in geval van nood. Maar veel mensen zijn huiverig voor die prik en zetten hem daardoor te laat of niet. Gelukkig zijn er alternatieven onderweg: een neusspray en een oplosbaar tablet voor onder de tong.

Uit een nieuwe studie blijkt dat de neusspray met epinephrine even goed werkt als de prik van een adrenalinepen. Ruim 700 patiënten in het onderzoek hebben de neusspray gebruikt zonder serieuze of onverwachte bijwerkingen. De producent van de neusspray werkt nu aan goedkeuring van het medicijn op de Amerikaanse markt. In de komende jaren kan de spray dan mogelijk ook in Europa verschijnen.

Ook een andere firma is bezig met een neusspray. Deze is vorig jaar al aangeboden aan de Europese Medicijn Autoriteit (EMA) voor goedkeuring, maar later weer ingetrokken omdat de EMA om meer informatie en data vroeg.

Verder is er een tablet ter grootte van een postzegel in ontwikkeling dat onder de tong geplaatst moet worden. Het lost dan vanzelf op zonder water en zonder te hoeven slikken. In december kondigde het bedrijf aan dat fase 2 van overleg met de FDA (de Amerikaanse medicijnautoriteit) was afgerond. Een volgende studie zal definitef moeten aantonen dat het product even goed werkt als de adrenalinepen.

Dus wie bang is voor naalden: houd nog even vol. Over een paar jaar kun je die prik misschien vervangen door een spray of pil!

Bron van dit artikel: healio.com, 24 februari 2023/ webmd.com, 25 april 2022