beans gb4afc930c 640Kun je veilig vleesvervangers met peulvruchten eten, als je allergisch bent voor pinda's of soja? Utrechtse onderzoekers zochten uit hoe groot de kans op kruisreacties is.

We moeten met zijn allen minder vlees eten, om de natuur en het klimaat te beschermen. Maar veel vleesvervangers bevatten peulvruchten of afgeleiden daarvan, wat een probleem kan zijn voor mensen met een allergie voor pinda, soja, lupine, bonen, (kikker)erwten en linzen. Een team onderzoekers van het UMC Utrecht deed daarom onderzoek naar hoe vaak kruisreacties voorkomen tussen pinda, soja en andere peulvruchten.

Het onderzoek

Mark Smits en collega's recruteerden patiënten van het UMC met een vastgestelde peulvruchtenallergie. Die werden opgesplitst in zes groepen aan de hand van hun specifieke allergie. Elke patiënt kreeg een test om de IgE-antistoffen in hun bloed te bepalen tegen verschillende soorten peulvruchten. Daaruit bleek dat veel patiënten wel antistoffen hadden tegen andere peulvruchten dan waar ze allergisch voor waren. Maar in de praktijk hadden er weinig last van een allergische reactie.

Kruisreacties

Degenen met een allergie voor erwten, bonen, lupine of linzen waren ook allergisch voor meerdere andere peulvruchten. Degenen met een allergie voor pinda of soja konden daarentegen meestal prima tegen andere peulvruchten. Tussen pinda en soja bestaan wel vaak kruisreacties.

Conclusies

Wie een pinda-allergie of soja-allergie heeft, kan waarschijnlijk prima vleesvervangers gebaseerd op erwten, lupine, linzen of bonen eten. Natuurlijk is voorzichtigheid wel geboden. Bij twijfel, laat het checken bij je arts!

Bron van dit artikel: blog.frontiersin.org, 16 maart 2023