Baby's met oudere broers en zussen hebben beter ontwikkelde darmbacteriën en daardoor minder kans om een voedselallergie te krijgen.
'Volwassen' darmbacteriën bij een kind van 1 jaar oud verlagen de kans op het krijgen van een voedselallergie, zo blijkt. Als het kind oudere broers en/of zussen heeft zijn de darmbacteriën eerder rijp en wordt de kans op voedselallergie dus extra verkleind. Dat blijkt uit een Australische studie die is gepubliceerd in het Journal of Allergy and Clinical Immunology. Dit effect leek te worden veroorzaakt door de algemene samenstelling van de darmmicrobiota, niet door specifieke soorten darmbacteriën.
De studie is uitgevoerd onder 323 baby's en een controlegroep van 60 allergische kinderen. Met 1, 6 en 12 maanden werd poep van de baby's onderzocht om te kijken welke bacteriën daarin te vinden waren. Met 1 jaar oud werd een huidpriktest afgenomen om te testen op allergieën voor melk, ei, pinda, sesam, cashew, huisstofmijt, katten, honden, gras en schimmel. De kinderen met een voedselallergie hadden minder ontwikkelde darmbacteriën. Zij bleken ook minder broers en zussen te hebben.
Door de samenhang tussen die factoren te berekenen, konden de onderzoekers vaststellen dat er een duidelijk verband was. Andere factoren die bijdragen aan het beschermen tegen voedselallerige zijn honden en katten in huis, langere borstvoeding en het eerder introduceren van vast voedsel. Volgens de onderzoekers kan meer inzicht in de onderliggende werking van deze verbanden leiden tot nieuwe manieren om allergische aandoeningen in de late babyleeftijd te voorkomen.
Bron van dit artikel: healio.com, 15 juni 2023