Wie gaat koken of bakken voor mensen met een ei-allergie, zal het ei moeten vervangen door een alternatief. Welke eivervangers passen het beste bij welk gerecht?
Eieren worden in allerlei recepten gebruikt als bindmiddel, verdikkingsmiddel en natuurlijk voor de smaak. Wie allergisch is voor ei, kan dat ei in recepten soms moeilijk vervangen. Gelukkig zijn er oplossingen voorhanden. Wij noemen er hier een tiental.
- Eivrije recepten: op internet zijn veel recepten te vinden als je zoekt op 'eivrij', 'vegan' of 'egg-free'. Zo kun je het ingrediënt ei omzeilen.
- Eivervangers uit de winkel. Soms is het een poeder wat je met (bruis)water moet aanmaken, soms is het vloeibaar in een fles. Op de verpakking staat precies hoe het gebruikt moet worden.
- Geprakte banaan. Werkt goed in broden, koekjes zonder vetten, muffins en pannenkoeken.
- Appelmoes. Werkt goed in broden, muffins, cake en cupcakes.
- Lijnzaad, aangelegd met water. Werkt goed in chocoladerecepten, mueslirepen en haver(mout)koekjes.
- Notenpasta of tahini. Goed als bindmiddel in koekjes, pannenkoeken en brownies.
- Plantaardige yoghurt. Werkt het beste in snel gebakken brood en muffins.
- Kikkererwtenmeel met water. Werkt als binmiddel en rijsmiddel in cakes, muffins, koekjes en pannenkoeken.
- Zijdentofu. In cakes en taarten, en als vervanger voor roerei.
- Zoete aardappelpuree. Een goede eivervanger in hartige gerechten.
Wil je meer weten over ei-allergie? Kijk dan op de allergenenpagina van ei.