toothpaste 3067569 640Na immunotherapie via injecties, neussprays en pleisters is nu een onderzoek gaande naar een nieuwe vorm: via tandpasta. Een eerste fase van het onderzoek is veelbelovend: het lijkt erop dat de pinda-tandpasta veilig en effectief werkt.

Het product (INT301) is ontwikkeld door het bedrijf Intrommune Therapeutics in de Verenigde Staten. De tandpasta bevat een gestabiliseerd pinda-allergeen, dat tijdens het poetsen in de mond op het slijmvlies terechtkomt en je zo langzaam minder gevoelig maakt. Door de hoeveelheid precies af te meten met een speciale dispenser, kan de immunotherapie veilig worden uitgevoerd. De tandpasta is ook gewoon functioneel om je tanden mee te poetsen.

Het onderzoek is wel nog in een eerste fase. De 32 deelnemende patiënten waren tussen de 18 en 55 jaar oud en hadden een pinda-allergie, bewezen via een huidpriktest en voedselprovocatie. Geen van hen had ooit een anafylctische reactie op pinda gehad. Allemaal tolereerden ze de tandpasta tot de hoogste dosis, met milde reacties bij sommigen. De testgroep die een placebo kreeg, tolereerde na de proef minder pinda dan de groep die wel de pinda-tandpasta gebruikte.

Volgens de bedenkers van de tandpasta is het een goede manier om een allergeen te introduceren in kleine beetjes, zonder dat het patiënten veel extra moeite kost. Ook hoeft het allergeen niet te worden doorgeslikt, wat de reacties minder erg kan maken. Volgend jaar willen ze de tandpasta op grotere schaal en bij kinderen gaan uitproberen.

Bron van dit artikel: healio.com, 11 november 2023