Nieuw onderzoek laat zien dat de moedermelk van een moeder kan veranderen door het seizoen waarin haar baby geboren wordt en door de allergieën van de moeder. Dit kan invloed hebben op de gezondheid van de baby, vooral op het immuunsysteem.
Wetenschappers uit Australië onderzochten de moedermelk van 196 moeders met allergieën. Ze verzamelden melkmonsters toen de baby's drie en zes maanden oud waren. Ze ontdekten dat de bacteriën in moedermelk veranderden afhankelijk van het seizoen van de geboorte. Kinderen die in de zomer worden geboren, hebben minder kans op allergie en astma dan kinderen die zijn geboren in de herfst of winter. Dit betekent dat de omgeving een rol speelt bij de samenstelling van moedermelk.
Ook bleek dat verschillende allergieën van de moeder, zoals hooikoorts, astma, eczeem en voedselallergieën, invloed hebben op de moedermelk. Een verrassende ontdekking was dat moeders met hooikoorts juist meer verschillende bacteriën in hun melk hadden dan verwacht.
Waarom is dit belangrijk?
Volgens professor Donna Geddes kunnen deze inzichten artsen en onderzoekers helpen: “Door deze kennis kunnen we beter begrijpen welke stoffen in moedermelk belangrijk zijn voor het voorkomen van allergieën bij baby's. Dit kan leiden tot nieuwe supplementen of behandelingen.”
Daarnaast ontdekten de onderzoekers dat baby’s die flesvoeding kregen, minder nuttige bacteriën binnenkregen dan baby’s die borstvoeding kregen. Dit benadrukt het belang van borstvoeding voor een gezonde darmflora bij baby's.
Wat nu?
De onderzoekers willen grotere studies uitvoeren om te begrijpen hoe het seizoen en allergieën samenhangen. Ook willen ze moedermelk en de ontlasting van moeders en baby's langer volgen om beter te begrijpen hoe allergieën ontstaan.
Dit onderzoek helpt om te begrijpen hoe vroege omgevingsfactoren de gezondheid van baby's beïnvloeden en kan bijdragen aan manieren om allergieën te voorkomen. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Allergy.
Bron van dit artikel: healio.com, 30 januari 2025