baby 2416718 640Voedselallergie bij jonge kinderen en baby's wordt veroorzaakt door een mix van omgevings- en genetische factoren, zo schrijven Amerikaanse onderzoekers in een nieuwe studie.

De factoren die bijdragen aan het ontstaan van voedselallergie zijn genen die de doorlaatbaarheid van de huid veranderen, het gebruik van babydoekjes die zeep achterlaten op de huid, blootstelling van de huid aan allergenen in huisstof en blootstelling aan voedsel via ouders en verzorgers van het kind.

Maatregelen tegen voedselallergie

Met de stijging van het aantal kinderen dat allergisch wordt voor een of meer voedingsmiddelen, is het volgens de onderzoekers van Northwestern University in Chicago verstandig om maatregelen te nemen. "Je kunt blootstelling aan voedingsmiddelen via de huid verminderen door je handen te wassen voor je het kind aanraakt," aldus allergoloog Cook-Mills, die het onderzoek leidde. "Gebruik ook geen babydoekjes die zeep achterlaten en was zeep altijd af met water."

Zeep zorgt ervoor dat de huid makkelijker doorlaatbaar wordt. Voedingsmiddelen die via de huid naar binnen komen, stuiten op het immuunsysteem. Daardoor kunnen kinderen gevoelig worden voor allergenen. Voedsel dat daarentegen binnenkomt via de mond leert een kind makkelijker te verdragen.

Mix van factoren

Het is een combinatie van genetische en omgevingsfactoren die bijdragen aan het ontstaan van voedselallergie. Bij laboratoriumtests bleek dat muizen met een goede huidbarrière niet allergisch reageerden. Bij kinderen met eczeem wordt dan ook aangeraden om goede vette creme op de huid te smeren, zodat voeding niet in aanraking komt met de kapotte huid.

Bron van dit artikel: Sciencedaily.com