ampoules 3008859 640 vierkantStichting Voedselallergie juicht toe dat de NVWA heeft voorgenomen sneller terugroepacties van producten met onbedoelde allergenen of verkeerde etiketten op hun website te plaatsen.

Onze voorzitter Erna Botjes ziet daarnaast graag dat de NVWA allergenenmeldingen direct naar de patiëntenverenigingen kan sturen. Ook zouden we graag zien dat de NVWA zelf actief gaat communiceren, bijvoorbeeld door consumenten een service te bieden waarbij ze zich kunnen abonneren op alerts die voor hen relevant zijn.

Vorig jaar vermeldde de NWVA 40 terugroepacties (recalls) op hun website, terwijl er via patiëntenorganisaties en de website Productwaarschuwing.nl nog 14 aanvullende meldingen verschenen. Vaak vermelden deze sites waarschuwingen voor allergenen dagen tot soms zelfs meer dan een week eerder dan de NVWA. De toezichthouder heeft in februari toegezegd alle voedselwaarschuwingen eerder door te geven via de website, Twitter en Facebook.

Meer informatie

  • VMT, het vakblad van de voedingsmiddelenindustrie, wijdt deze maand een themanummer aan allergenenrecalls. Voor meer informatie, ga naar hun website.
  • Lees meer over allergenen en terugroepacties op de website van NVWA.