epipen nieuw52% van de volwassenen die epinefrine (adrenaline) voorgeschreven krijgen, gebruiken hun pen niet tijdens een ernstige allergische reactie. Dat laat een Amerikaanse studie zien.

Adrenaline is de beste manier om anafylactische reacties bij voedselallergie te stoppen. Toch gebruikte meer dan de helft van de patiënten in een Amerikaanse studie onder 917 volwassenen hun adrenalinepen niet in de noodgevallen waarvoor deze bedoeld is. Ook haalde 11% van de patiënten hun adrenalinepen niet op bij de apotheek.

In de meeste gevallen, zo bleek uit de studie, heeft de patiënt de adrenalinepen niet bij zich op het moment van de anafylactiche reactie. Verder weten veel van hen niet goed hoe en wanneer de pen te zetten.

Hoe gebruik je een adrenalinepen? Bekijk de video's >

Gelukkig heeft de andere helft van de patiënten uit de studie wel hun adrenaline binnen handbereik. Ze dragen er altijd één bij zich, soms zelfs twee.

Hoe de cijfers voor Nederlandse volwassenen zijn, weten we niet. In elk geval raden we aan altijd een adrenalinepen (EpiPen of Jext) in de buurt te hebben, en deze altijd te gebruiken in geval van nood, ook bij twijfel. Liever een keer te veel dan te weinig!

Bron van dit artikel: ScienceDaily