epipen nieuwAdrenaline auto-injectors zoals de EpiPen zijn veel langer houdbaar dan het etiket aangeeft, volgens een nieuwe Amerikaanse studie. Na meer dan vier jaar zijn de meeste pennen nog prima bruikbaar.

In Amerika zijn de prijzen van Epipennen de afgelopen jaren flink gestegen en zowel daar als in Nederland zijn de pennen soms niet op voorraad bij de apotheek. Daarom is het goed nieuws dat je de adrenaline eigenlijk veel langer kan bewaren, tot wel vier jaar na de uiterste houdbaarheidsdatum op het etiket.

Amerikaanse onderzoekers hebben de werkzame stof epinephrine getest in oude EpiPennen. Na 29 maanden was er nog 90% werkzame stof aanwezig; na 50 maanden nog 84% werkzame stof. Dat ligt binnen de aanvaardbare richtlijnen om het product te blijven gebruiken.

Wel wordt aanbevolen om verlopen EpiPennen alleen te gebruiken in geval van nood, als er geen andere pen voorhanden is. "In levensbedreigende situaties is een verlopen pen altijd nog beter dan géén pen," aldus de onderzoekers. Een goede manier om te checken of de vloeistof nog goed is, is via het kleine venstertje in de zijkant van de pen. Is die vloeistof helder en doorzichtig, dan is het product nog prima. Is het daarentegen troebel en geel/bruinig van kleur, dan kunt u de EpiPen beter omruilen voor een nieuwe bij uw apotheek. Bewaar de pennen in elk geval op een koele, donkere plek om zo de houdbaarheid te waarborgen.

Bron: CNN