tarweVoor volwassenen met tarwe-allergie en/ of WDEIA is er misschien goed nieuws: het kan vaak binnen enkele jaren weer overgaan. De allergie is dan een symptoom van een tijdelijke maagdarmverstoring.

Italiaanse onderzoekers wilden weten of volwassenen die op latere leeftijd tarwe-allergie krijgen, daar ook weer overheen groeien, zoals soms bij kinderen het geval is. Daarom deden ze een placebogecontroleerde studie onder 10 patiënten met een IgE-gemedieerde allergie voor tarwe, waarvan twee met wheat-dependent exercise-induced anaphylaxis (WDEIA).

Lees meer over tarwe-allergie >

De proefpersonen moesten vijf jaar jaar een tarwevrij dieet volgen, waarna ze opnieuw op tarwe-allergie werden getest met een dubbelblinde voedselprovocatie. Met goed resultaat: 9 van de 10 patiënten waren na die vijf jaar van hun tarwe-allergie af. De antistoffen (IgE) in hun bloed waren ook sterk verminderd.

De onderzoekers vermoedden dat tarwe-allergie bij volwassenen op latere leeftijd vaak het gevolg is van een tijdelijke onbalans in het maagdarmstelsel. Omdat deze studie slechts 10 proefpersonen had, zou het onderzoek met een grotere groep moeten worden herhaald. Verder onderzoek zou de kennis van tarwe-allergenen en factoren die bijdragen aan het allergisch worden voor tarwe kunnen vergroten.

Bron: NCBI, 30 juli 2018