doctor 899037 640 vierkantKinderen met allergie lopen minder risico op het krijgen van een gecompliceerde blindedarmontsteking. Dat komt doordat hun immuunsysteem anders reageert.

Tien jaar lang volgde het ziekenhuis in Lund (Zweden) alle kinderen onder de 15 jaar die waren geopereerd vanwege blindedarmontsteking. Daarbij kwam iets opmerkelijks naar boven: kinderen met een allergie, bijvoorbeeld voor pollen of dierenhaar, liepen drie keer zo weinig kans om complicaties na de operatie te hebben. Zelfs nadat de cijfers waren aangepast om andere factoren uit te sluiten, zoals de leeftijd van het kind en de lengte van de blindedarmonsteking, bleef het verschil met allergische kinderen overeind.

Blindedarmonsteking komt vaak voor bij kinderen. Gemiddeld een derde van hen krijgt daarbij een gecompliceerde vorm, waardoor ze langer in het ziekenhuis moeten blijven en soms meerdere operaties moeten ondergaan. Waarom sommige kinderen dit krijgen en andere niet, is niet duidelijk.

Van de allergische kinderen kreeg 19,6% gecompliceerde blindedarmontsteking. Van de niet-allergische kinderen was dat maar liefst 46,9%. De Zweedse onderzoekers vermoeden dat kinderen met allergie een anders werkend immuunsysteem hebben. Daardoor reageert hun lichaam anders op datgene wat complicaties veroorzaakt.

Bron: ScienceDaily, 7 aug 2018