tablets 3532308 640Bij een infectie moet je soms antibiotica slikken. Maar deze kunnen een negatief effect hebben op je darmen, wat weer allergische reacties kan versterken. Daarom komen artsen met een lijst van probiotica, die de schade door antibiotica tegengaan.

De 'Nationale Gids voor Probiotica tegen Antibiotica' is opgesteld door Nederlandse artsen na een grondige selectie van werkende probiotica uit 128 studies naar het onderwerp. Niet alle studies kwamen in aanmerking: alleen de meest betrouwbare studies waarin dubbelblind en met placebo's werd getest zijn meegenomen in de selectie.

De probiotica kunnen helpen bij de bij-effecten van antibiotica in de darmen. Ongeveer 1 op de 4 patiënten krijgt namelijk last van darmklachten zoals diarree na het slikken van antibiotica bij een ziekte veroorzaakt door bacteriën. Antibiotica doden niet alleen de 'slechte' bacteriën, maar ook de 'goede', die je darm nodig heeft om voedsel te kunnen verteren en de darmward in goede staat te houden. Een nadeel van een slechte darmward is ook dat allergenen sneller en in grotere stukjes in je bloed worden doorgelaten, wat verergering van allergische reacties kan opleveren. Door probiotica te slikken, kun je de darmward intact houden en voorkom je diarree of erger.

De meest effectieve probiotica bij het voorkomen van diarree zijn Microbiol Platinum van Vitals en Culturelle van de Allergy Research Group. Beide scoren drie sterren. Andere producten, zoals het drankje Actimel van Danone, zijn weinig effectief en krijgen maar één ster.

Volgens de artsen zouden de probiotica het best kunnen worden geslikt tijdens de antibioticakuur, en tot 1-2 weken daarna.

Bron van dit artikel: Artis Micropia, augustus 2018