baby 2416718 640Darmbacteriën uit darmen van gezonde baby’s verschillen van bacteriën uit darmen van baby’s met koemelkallergie. Deze kennis kan mogelijk helpen bij de ontwikkeling van een behandeling voor koemelkallergie waarbij bacteriën van gezonde baby’s bescherming bieden.

Er is al eerder onderzoek gedaan naar de invloed van darmbacteriën op de ontwikkeling van allergieën. Daaruit bleek dat sommige darmbacteriën worden geassocieerd met een lager risico op voedselallergie, en dat baby’s met een koemelkallergie een andere samenstelling van darmbacteriën hebben dan gezonde baby’s.

Onderzoekers van een universiteit in Chicago hebben onderzoek gedaan waarbij ze darmbacteriën van gezonde baby’s verplaatsten naar muizen. Wanneer deze muizen werden blootgesteld aan melk werd geen allergische reactie opgemerkt. Maar wanneer darmbacteriën van allergische baby’s werden overgeplaatst naar muizen, werd wél een allergische reactie opgemerkt na blootstelling aan melk.

Ook werden de bacteriën in de ontlasting van de baby’s onderzocht. De samenstelling van bacteriën in de ontlasting van allergische baby’s was heel anders dan die van niet-allergische baby’s: Een bepaalde bacterie, die beschermt tegen de ontwikkeling van een melkallergie, is alleen gevonden in niet-allergische baby’s. Hieruit concludeerden de onderzoekers dat darmbacteriën een regulerende rol spelen in de ontwikkeling van allergische reacties door voeding. Verder onderzoek zou kunnen leiden tot therapie waarbij bacteriën worden ingezet om koemelkallergie te voorkomen of te behandelen.

Bron van dit artikel: ScienceDaily/ Nature Medicine, 14 jan 2019