bread 1369207 640Glutenovergevoeligheid is een ander type gevoeligheid voor gluten dan coeliakie of een tarwe-allergie. Nieuw onderzoek suggereert dat mensen met glutenovergevoeligheid sommige graansoorten tóch kunnen eten.

De oorzaak van glutenovergevoeligheid, waarbij patiënten klachten krijgen van gluten zonder dat ze last hebben van coeliakie of een tarwe-allergie, is tot nu toe nog onduidelijk. Patiënten met glutenovergevoeligheid hebben onder andere last van buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree en hoofdpijn. Sommige studies wijzen erop dat glutenovergevoeligheid wel degelijk een afwijking kan zijn van het immuunsysteem, vooral in de darmen. Andere onderzoeken suggereren dat andere eiwitten in tarwe een mogelijke oorzaak vormen.

Onderzoekers weten inmiddels dat gluten en andere eiwitten in tarwe, zoals de zogenoemde ATI’s, ontstekingen veroorzaken in de darmen. Dit gebeurt in patiënten met glutenovergevoeligheid, maar wel in mindere mate dan in coeliakiepatiënten. Hierdoor zijn andere technieken en maatregelen nodig om de aandoening vast te stellen. Onderzoekers zijn daar druk mee bezig. Zo ook met het opstellen van diagnostische criteria gebaseerd op de vorm en functie van de darmwand, waarmee glutenovergevoeligheid vastgesteld kan worden.

Gelukkig kunnen patiënten met glutenovergevoeligheid bepaalde granen wél eten. Sommige graansoorten bevatten namelijk minder gluten dan andere, zoals bijvoorbeeld Tritordeum. Ook havermout is geschikt, zolang het niet in aanraking is geweest met glutenbevattende granen, zoals tarwe, rogge en gerst. Verder onderzoek is nodig om meer dieetmaatregelen vast te stellen.

Bron: Molecular Nutrition and Food Research, 26 maart 2018