pensive female 580611 640Patiënten die horen dat hun lichte allergische symptomen tijdens immuuntherapie het gevolg zijn van hun desensibiliatie, ervaren minder angst en blijven de therapie vaker trouw.

Is je lichte allergische reactie bij immuuntherapie een gevolg van bijwerkingen, of een teken van desensibilisatie? Recent onderzoek uit Californië geeft aan dat de manier waarop artsen patiënten informeren over niet-levensbedreigende symptomen kan leiden tot betere uitkomsten van de behandeling.

Orale immuuntherapie, waarbij patienten steeds hogere dosis allergeen via de mond krijgen toegediend, is bedoeld om tolerantie te helpen opbouwen bij een voedselallergie. Gedurende het traject kunnen patiënten wel symptomen van allergische reacties krijgen. Dit kan leiden tot angst waardoor patiënten zelfs stoppen met de behandeling.

Om dit te voorkomen deden onderzoekers een test met twee groepen kinderen tussen de 7 en 17 jaar oud, die een orale immuuntherapie voor pinda-allergie ondergingen. De ene groep en hun families werd verteld dat de symptomen bijwerkingen waren van de behandeling, terwijl de andere groep te horen kreeg dat de symptomen desensibiliatie (vermindering van de allergie) konden aanduiden. De tweede groep bleek na zes maanden minder bang te zijn, minder geneigd om de dokter te bellen over hun symptomen, minder last te hebben van allergische reacties bij oplopende doses, minder vaak doses over te slaan of kleinere doses te nemen, en bouwde uiteindelijk een betere tolerantie tegen pinda op.

De manier van denken tijdens de behandeling heeft dus grote invloed op het succes van orale immuuntherapie. Daarom, zo adviseert dit onderzoek, moeten artsen betere informatie aan hun patiënten geven.

Bron van dit artikel: ScienceDirect, 23 januari 2019