21Zo’n 4,2 miljoen kinderen hebben een pinda-allergie, waarbij een pinda-allergeen bindt aan het antilichaam IgE en daarmee een immuunreactie uitlokt. Onderzoekers in de Verenigde Staten hebben een allergische reactie door pinda weten te voorkomen in een nieuwe studie. Daarmee is de deur geopend naar nieuwe therapieën voor allergieën.

Tijdens het degranulatieproces binden IgE-antilichamen en eiwitten van het allergeen aan bepaalde immuuncellen, de mestcellen. Hierbij komt histamine vrij, wat de eerste stap is van een allergische reactie. Tot nu toe was er geen medicatie om dit proces te blokkeren. Een medicijn met als enige doel om IgE te blokkeren, kan namelijk leiden tot een algemene verzwakking van het immuunsysteem, wat de kans op een infectie en zelfs kanker vergroot. De uitdaging was dus om de binding van IgE én de eiwitten van het allergeen tegen te houden, zonder dat dit invloed heeft op andere functies van het immuunsysteem. Onderzoekers aan de Universiteit van Notre Dame hebben dat voor elkaar gekregen in een nieuwe studie.

Het onderzoeksteam gebruikte hele kleine deeltjes van het allergeen – nano allergenen – om de bindingsplaatsen van het pinda-allergeen vast te stellen. Daarna is een speciale blokkade ontwikkeld om de binding van IgE aan het pinda-allergeen te voorkomen. Deze blokkade – cHBI genoemd – is getest in 16 patiënten met een ernstige pinda-allergie. In 90% van de patiënten is een allergische reactie succesvol voorkomen. Deze studie is daarmee overtuigend genoeg om cHBI verder te ontwikkelen om pinda-allergieën in de toekomt te kunnen behandelen.

Bron: ScienceDaily, 8 april 2019