Atopic dermatitis childJonge eczeempatiënten die geïnfecteerd zijn met een veelvoorkomende huidbacterie hebben meer kans op voedselallergie. Ook groeien ze minder vaak over hun allergie heen.

Staphylococcus aureus (SA) is een bacterie die bij veel mensen voorkomt, vooral op de huid en in de neus. Wetenschappers van King’s College in Londen ontdekten deze bacterie een rol speelt bij de ontwikkeling van voedselallergie in kinderen met eczeem.

Kinderen die zowel zwaar eczeem als de SA-bacterie hebben, blijken meer IgE-antistof tegen pinda, ei en melk aan te maken. Dat zou kunnen wijzen op (de ontwikkeling van) een voedselallergie. De geïnfecteerde kinderen met ei-allergie groeien ook minder vaak over hun allergie heen dan anderen. Het mechanisme hierachter is nog niet duidelijk, aldus de onderzoekers.

Tegenwoordig is het advies van artsen om kinderen al op jonge leeftijd pinda te geven, zodat ze later niet allergisch voor pinda worden. Maar bij kinderen die ook eczeem met de SA-bacterie hebben, werkt dit meestal niet. De SA-bacterie kan dus gezien worden als een extra risicofactor.

Bron van dit artikel: King’s College London, 31 mei 2019