anatomy 160524 640Darmbacteriën kunnen je immuunsysteem aanleren om niet allergisch te reageren. Experimenten met 'poeptransplantaties', waarbij bacteriën van een gezond persoon in muizen worden overgezet, bieden hoop dat allergieën voorkomen of genezen kunnen worden.

Een oorzakelijk verband is al eerder aangetoond tussen darmflora en voedselallergieën in muizen. Ook voor mensen is dit waarschijnlijk het geval. Bovendien kunnen verschillen in darmflora voorspellen of kinderen over een allergie heen zullen groeien of niet.

Onderzoekers in Chicago gingen een stap verder en onderzochten of poeptransplantatie van gezonde en van koemelkallergische baby's naar gezonde muizen invloed had op het ontwikkelen van koemelkallergie. Alleen de muizen die darmbacteriën van gezonde baby's hadden gekregen, bleken beschermd tegen allergie. De muizen die bacteriën kregen en de controlegroep zonder poeptransplantatie werden wel allergisch voor melkeiwit.

In een kinderziekenhuis in Boston is nog een experiment geslaagd: muizen met een ernstige ei-allergie die darmflora van gezonde baby's kregen, kregen geen last van anafylactische reacties op ei - en de controlegroep wel.

Hoewel onderzoekers het mechanisme achter dit resultaat nog niet volledig ontrafeld hebben, zou een poeptranplantatie een in de toekomst een mogelijke behandeling tegen voedselallergie kunnen zijn. Momenteel wordt in Boston klinisch onderzoek gedaan naar zo'n behandeling voor pinda-allergie.

Bron: The Scientist, 9 juni 2019