visEen betrouwbaarheidstest van 26 commercieel verkrijgbare huidpriktesten voor visallergie laat grote verschillen tussen de preparaten zien, zo ontdekten Australische onderzoekers.

Niet alleen de hoeveelheid visallergeen verschilde tussen de testen, maar sommige preparaten konden belangrijke visallergenen helemaal niet aantonen. Dat kan betekenen dat patiënten ten onrechte te horen krijgen dat ze geen visallergie hebben. Mogelijk levensgevaarlijk dus.

Vis en zeevruchten zijn de nummer 1-oorzaak van sterfgevallen door allergie in Australië. Het team van onderzoekers van James Cook University brengt momenteel de allergenen in ruim 100 vissoorten in kaart. Verschillende soorten kunnen verschillende allergenen bevatten. Huidpriktesten testen momenteel maar op 4 van die allergenen.

Een klein beetje hoop voor mensen met een visallergie is er wel. Recent is ontdekt dat vissen met een skelet van kraakbeen bij een deel van de patiënten minder heftige reacties oproepen dan vissen met een botskelet.

Bron van dit artikel: ScienceDaily, 12 april 2019