peanuts 1046140 160Een studie van Stanford University geeft veelbelovende resultaten: na een injectie met een antistof kunnen mensen met een zware pinda-allergie een hele pinda eten, zelfs nog tot 2-6 weken na de spuit.

Zo'n behandeling zou een groot verschil kunnen gaan maken in een land als de VS, waar 32 miljoen mensen last hebben van een voedselallergie. Huidige behandelingen tegen voedselallergie zijn gebaseerd op het innemen van kleine stukjes allergeen in oplopende hoeveelheden, zodat een patiënt immuniteit opbouwt. Met de nieuwe behandeling is het niet langer nodig het allergeen in te nemen. Zo worden risico's vermeden.

Na slechts één injectie konden 73% (11 van de 15) van de proefpersonen in de studie 15 dagen later een hele pinda eten. De anitstof in de injectie stopt een molecuul in de immuunreactie, zodat IgE niet wordt geactiveerd. Daardoor blijft een allergische reactie uit 'als bij een lucifer die in het water valt.'

Deze eerste studie is experimenteel met een beperkt aantal proefpersonen; de onderzoekers willen de werking verder gaan onderzoeken in een grotere studie. Daarbij zal ook gekeken worden naar de dosering en timing van de injecties.

Bron van dit artikel: med.stanford.edu, 14 november 2019