wheat 3241114 640Het is onderzoekers uit Australië gelukt om een groep eiwitten – alfa-amylase trypsineremmers (ATI’s) - te detecteren en te kwantificeren. Deze eiwitten veroorzaken twee van de meest voorkomende soorten overgevoeligheid voor tarwe.

Het gaat hierbij om tarweovergevoeligheid niet veroorzaakt door coeliakie, en bakkersastma.

Het is al lang bekend dat bepaalde tarwe-eiwitten een immuunreactie kunnen veroorzaken in sommige mensen. Ongeveer 10% van de mensen zijn overgevoelig voor tarwe, wat zorgt voor (chronische) gezondheidsproblemen. De ATI’s kunnen bij sommige mensen darmontsteking en chronische aandoeningen triggeren, als gevolg van tarwe-intolerantie. De ATI’s worden vaak gezien in tarwe: ze spelen een belangrijke rol in de afweer van planten tegen ongedierte en zijn een belangrijke voedingsstof voor plantengroei.

Het resultaat van het onderzoek is een referentiekaart van ATI-eiwitten, die voorkomen in 15 vaak gebruikte tarwesoorten voor het bakken van brood. De onderzoekers kunnen 18 van deze eiwitten specifiek meten, wat telers in de toekomst kan helpen om tarwe te telen met een lage hoeveelheid ATI-eiwitten, en voedselproducenten kan helpen om deze eiwitten in voeding te detecteren. Volgens onderzoeker Michelle Colgrave is dit een veelbelovende stap in de richting van toekomstige programma's met het doel om veilige en gezonde tarwesoorten te produceren om te voldoen aan de behoeften van (overgevoelige) consumenten, die momenteel tarwe vermijden.

Bron: ScienceDaily, 23 april 2020