visMeer dan 60 landen hebben verplicht allergenen op etiketten staan en bijna overal is vis één van die allergenen. Maar verschillende vissoorten hebben verschillende eiwitten en daarom bestaat er geen test die alle vis kan detecteren.

Wereldwijd worden er meer dan 1000 soorten vis verkocht en al die soorten verschillen een klein beetje van elkaar. Bij andere allergenen zoals ei, pinda of melk kunnen testen goed aantonen of het aanwezig is in een voedingsmiddel. Maar bij vis is dat veel lastiger, zo wijst onderzoek uit Australië uit.

Wetenschappers gebruikten ELISA-kits, een veelgebruikte testmethode voor voedsel, om vis op te sporen. Met deze kits vonden ze vaker eiwitten uit vissoorten die op het noordelijk halfrond leven, dan van vis uit de Zuidoost-Aziatische en Pacifische regio's.

Voor het onderzoek werden 57 monsters van rauwe en verhitte beenvissoorten getest. Bij 26 tot 61% van de monsters werd vis aangetoond door de testkit. Daarnaast testten de onderzoekers 17 monsters van vis in blik: 65 tot 86% daarvan werden door de ELISA-kit opgepikt als vis. De negen soorten kraakbeenvissen en vijf soorten schelpdieren werden door geen enkele test herkend. Opvallend was dat veelvoorkomende Europese en Noord-Amerikaanse soorten zoals karper, kabeljauw en zalm sneller werden aangetoond dan Aziatische en Pacifische soorten.

Volgens één van de professoren die de studie leidde, betekent dit dat de detectie van vis flink moet worden verbeterd, anders kunnen etiketten foutieve informatie geven aan consumenten.

Bron: allergenbureau.net, 29 juni 2020