epipen nieuwAnafylaxie – een heftige allergische reactie – kan fataal zijn als het niet (of niet snel genoeg) wordt behandeld. Het snel herkennen en behandelen van anafylaxie is daarom erg belangrijk. Adrenaline – ofwel epinefrine – is hiervoor de enige snelle en effectieve behandeling.

Adrenaline is een hormoon dat wordt gemaakt in de bijnieren. Het hormoon werkt snel om verdere ontwikkeling te voorkomen en symptomen van anafylaxie om te keren. Adrenaline moet onmiddellijk worden toegediend als er enige bezorgdheid of een vermoeden van anafylaxie bestaat, omdat het risico van een onbehandelde ernstige allergische reactie groter is dan het risico van onjuiste toediening van adrenaline.  

Adrenaline is de enige eerstelijns behandeling voor anafylaxie. Andere medicatie zoals antihistamines en glucocorticoïden werken niet zo snel en effectief als adrenaline tegen ernstige symptomen van anafylaxie. Sommige van deze medicijnen worden wel gebruikt na het toedienen van adreanline. Antihistamines werken na een uur of twee na toediening en glucocorticoïden zelfs nog later. Daarom zijn deze medicijnen niet geschikt voor de behandeling van acute symptomen.  

Personen die een anafylactische reactie hebben gehad, hebben een hoger risico om het nog eens te krijgen. Belangrijk is om altijd een adrenaline auto-injector bij te hebben en deze te gebruiken bij (vermoedens van) een anafylactische reactie.  

Bron: Harvard Health, 9 juli 2020