pindaEen diagnose stellen van pinda-allergie bij kinderen kan op dit moment alleen met een provocatietest van twee dagen. NIeuw onderzoek wijst uit dat in een deel van de gevallen één dag provocatie of alleen een bloedtest voldoende indicatie geeft.

Een dubbelblinde provocatietest is de gouden standaard voor het testen op voedselallergie. Maar het duurt lang, is duur en kan nare allergische reacties oproepen. Daarom keek de Utrechtse promovenda Hannah Kansen naar manieren om het testen makkelijker en korter maken, specifiek bij kinderen met een vermoeden van pinda-allergie.

Met een nieuwe soort bloedtest, die test op antistoffen tegen een specifiek pinda-eiwit, kan bij een negatieve test worden gesteld dat er geen sprake is van een pinda-allergie. Verdere testen zijn dan niet meer nodig. En bij kinderen met veel antistoffen tegen dat pinda-eiwit is het duidelijk dat ze wel allergisch zijn, en zij hoeven ook geen andere testen te volgen. Alleen bij de 'middengroep' is provocatie dan nog nodig om uitsluitsel te kunnen geven.

Lees meer over deze ontdekking: