baby 2416718 640Steeds meer Nederlandse ziekenhuizen beginnen een 'allergiepreventie'-polikliniek, die ouders van baby's adviseert bij het introduceren van nieuwe voedingsmiddelen zoals pinda en ei. Het VieCuri Medisch Centrum in Venlo/ Venray heeft in september zo'n poli geopend.

Sinds 2018 is het advies om niet te wachten met het introduceren van mogelijk allergene voedingsmiddelen bij kinderen met een verhoogde kans op allergie. Door bijvoorbeeld pinda te introduceren tussen 4 en 8 maanden oud, kan het optreden van pinda-allergie worden beperkt. Het idee hierachter is dat kinderen beter iets nieuws via de mond kunnen binnenkrijgen dan via de huid of hun leefomgeving.

"Als het eerste contact met pinda en ei via de huid gebeurt in plaats van via de mond, wordt het immuunsysteem verkeerd getriggerd. Een allergie kan dan het gevolg zijn, zo blijkt uit onderzoeken,” zegt kinderdiëtist Irene Herpertz in een persbericht van het VieCuri Medisch Centrum.

Het VieCuri is daarom een kinderallergie-preventiepoli gestart. Het team dat bestaat uit drie gespecialiseerde verpleegkundigen, twee kinderartsen, twee kinderdiëtisten en een projectleider begeleidt ouder en kind intensief met advies en observatie. De allergie-preventiepoli voor zuigelingen moet de opmaat worden naar een nieuw Centrum voor Kinderallergie voor de regio Noord- en Midden-Limburg. Herpertz: “Ons doel is kindgerichte, optimale zorg bieden en ontwikkelen voor kinderen met een allergische ziekte. We denken dat we hiermee voor deze regio een duidelijk meerwaarde bieden.”