battery 22119 640Baby's die worden geboren met een grotere hoeveelheid cadmium in hun navelstrengbloed, maken mogelijk een grotere kans op het ontwikkelen van astma en allergieën, volgens nieuw onderzoek.

Cadmium is een metaal dat gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid. Het toepassen ervan wordt beperkt door de EU, maar het zit wel in batterijen, pigmenten en als coating van andere metalen. Het zit ook in tabak en kan via roken (ook passief) in je lichaam terecht komen.

Onderzoek uit Frankrijk wijst erop dat baby's in de baarmoeder worden blootgesteld aan kleine hoeveelheden cadmium, die gevolgen kunnen hebben voor hun gezondheid. De eerste testen werden uitgevoerd bij 706 pas bevallen vrouwen en hun baby's. Acht jaar werden de kinderen gevolgd om te zien of ze astma, eczeem of allergieën kregen. De resultaten suggereren dat wanneer er hogere niveaus aan cadmium waren gemeten in het navelstrengbloed, kinderen 24% meer astma kregen. Ook liepen ze waarschijnlijk 44% meer kans op een voedselallergie.

De onderzoekers weten nog niet waarom zware metalen dit effect kunnen hebben. Het kan zijn dat de cadmium in de weg zit bij de ontwikkeling van een goedwerkend immuunsysteem. Ze willen graag verder onderzoek doen. In de tussentijd roepen ze op om het gebruik van cadmium nog verder aan banden te leggen.

Bron van dit artikel: ScienceDaily.com, 2 sept 2020